Se billeder her!

For 84 år siden, den 15. januar 1919, blev de berømte tyske revolutionære marxister Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht myrdet af styrker fra det reaktionære "Freikorps", som var gået sammen med højreorienterede socialdemokratiske ledere i en kontrarevolutionær sammensværgelse for at drukne revolutionen i blod. (Læs om dette og hele baggrunden i bogen Germany from Revolution to Counter-Revolution af Rob Sewell. Kan bestilles i trykt udgave via Socialistisk Standpunkt under materialer)

Søndag den 12. januar 2003 kom 100.000 mennesker til Berlins socialistiske mindekirkegård i den østlige forstad Friedrichsfelde for at mindes mordene på Rosa og Karl.

Denne tradition har eksisteret i mange årtier i det tidligere DDR, men de borgerlige medier (som generelt altid prøver at underspille vigtigheden af sådanne begivenheder) kan ikke forstå, hvorfor der nu efter den kapitalistiske genforening af Tyskland er flere og flere mennesker, både unge og gamle, fra Øst og Vest, der frivilligt kommer til denne årlige begivenhed – og så endda på en vinterdag med isnende temperaturer.

I år var mindehøjtideligheden klart mærket af den truende imperialistiske krig imod Irak og genoprustningen af Tyskland og Europa, og derfor af behovet for at bygge en stærk antikrigsbevægelse med socialistiske idéer.

Dagen før den store demonstration afholdt det venstreorientede dagblad Junge Welt deres traditionelle Rosa Luxemburg-konference, som denne gang tiltrak mere end 1.100 mennesker – hvilket er betragteligt mere end sidste år. Talerne og debatterne drejede sig i år mest om spørgsmålet om imperialisme og krig.

En af hovedtalerne i første afdeling var Alan Woods fra In Defence of Marxism, som talte om Europa, USA og imperialismen (læs hans tale her – på engelsk).

Alans livlige tale vakte stort bifald, og den vil også blive offentliggjort i en særudgave af Junge Welt i næste uge. I Der Funke's bod på konferencen blev der solgt 20 eksemplarer af den nye tyske oversættelse af Ted Grants og Alan Woods' Reason in Revolt, og folk kom og bad Alan om autografer i deres bøger.

Weekenden før havde der været et langt interview med Alan om Reason in Revolt i Junge Welt, og flere deltagere på konferencen havde allerede bestilt eksemplarer af bogen gennem deres lokale boghandlere. Til møderne om søndagen blev der solgt flere bøger og flere eksemplarer af Der Funke, og der blev uddelt 5.000 løbesedler om bogen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.