skraldemeand

OBS! - er du tillidsmand så vær varsom med at dele denne artikel offentligt, da arbejdsretten på skandaløs vis tidligere har brugt det at tillidsfolk har delt vores artikler, til at få dem fyret.

Onsdag d. 22 marts blokerede 550 skraldemænd Amagerforbrænding. Det sker imod det fælleskommunale selskab, ARC der vil fratage skraldemændene de sidste goder der er i deres voldsomt nedslidende arbejdsdag: muligheden for at tage hjem når dagens arbejde er færdiggjort. 

Københavns Kommune vedtog i 2018 at overdrage hele Københavns affaldsindsamlingen til det fælleskommunale selskab Amager Ressourcecenter (ARC). Siden 2020 har skraldemændene og ARC således forhandlet om deres fremtidige arbejdsvilkår. I 2 år har skraldemændene altså forsøgt at forhandle en aftale hjem med ARC. 

“Den første maj skal skraldemændene fra City Container og Urbaser over til ARC men selv efter to år er vi ikke nået frem til en aftale” forklarer talsperson for medarbejderne hos City Container, Michael Johansen.

Torsdag den 16. marts troede de, at der endelig var enighed mellem de to parter. Men i ellevte time vendte ARC på en tallerken og løb fra aftalen. Derfor valgte skraldemændene at nedlægge arbejdet mandag d. 20 marts og senere blokere Amagerforbrændingen.

Dårligere vilkår

rødt flag ARC

“Vi har altid haft det der hedder tids akkord det vil sige at efter vi har gjort vores arbejde kan vi stille bilen og tage hjem til familien” forklarer Michael Johansen.

Med den nye aftale ARC har fremsat skal skraldemændene dække et fast tidsvindue fra kl 6 om morgenen til kl 20 om aftenen delt op i to hold. Og uanset om de bliver færdige med deres arbejde tidligere skal de blive på jobbet. 

Aftalen kan få store konsekvenser for skraldemændenes privat- og familieliv. Hvis arbejdsgiveren får sin vilje kan det f.eks. betyde at skraldemændene på eftermiddagsholdet skal blive på arbejdet til kl 20 og dermed ikke engang kan nå hjem til deres familier til aftensmad. 

“Med den aftale vi har nu så kan eftermiddagsholdet nå at gøre deres arbejde og tage hen og hente deres børn. Men med den nye aftale skal man være på der 7,5-8 timer pr. distrikt. Det vil sige første hold køre ud kl 6 og og næste hold køre kl 13 eller 14 men så først har fri kl 20. Så kan du jo ikke nå hverken at hente børn eller være med til aftensmaden” siger Michael Johansen.

Skraldemændenes arbejde er voldsomt opslidende, sundhedsskadeligt og ikke synderligt højt betalt. Det er de færreste skraldemænd der kan holde til et langt arbejdsliv inde for faget. Dog har de strejkende skraldemænd indtil nu selv kunnet bestemme lidt mere over deres hverdag og dermed have tid til privat- og familieliv. Med den nye aftale forsøger ARC at vride endnu mere arbejde ud af denne gruppe. De syntes at gøre grin med skraldemændenes behov for at have et liv uden for jobbet.

Kun én måde de vil forstå det på

ARC nægter at finde en anden løsning på arbejdstiderne selvom der har været flere forsøg fra skraldemændenes side. Derfor valgte skraldemændene at blokere indgangen til Amagerforbrændingen onsdag morgen så der ikke kan ankomme affald til anlægget. 

“Vi prøver at presse arbejdsgiveren til forhandlingsbordet. Hvis de ikke kan aflevere affald til forbrændingen, så kan de på sigt få problemer med at levere fjernvarme til københavnerne” forklarer Michael og fortsætter:

“Nu fik vi sendt et signal til ledelsen i ARC om at vi står sammen, og vi håber, at de er villige til at forhandle, så vi kan få løst den her konflikt.”

Skraldemændene har udvist enorm tålmodighed. At det nu har været nødvendigt at skulle nedlægge arbejdet udstiller i sidste ende kommunalpolitikernes hule løfter om at garanterer fair arbejdsvilkår. For ARC er en kommunalt ejet virksomhed vis ageren falder direkte tilbage på ejerne som må stå til ansvar denne skandale. 

 

Bliv organiseret kommunist i RS

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.