sygeplejersker

Line er radiograf i Region Hovedstaden og tog kontakt til Revolution for at fortælle om hende og kollegaernes dårlige løn og arbejdsforhold. Regionen prøver at splitte arbejderne i sundhedssektoren ud mod hinanden men Line og kollegerne bakker fuldt op om sygeplejersker og jordemødres kamp.

“På min arbejdsplads i Region H er stemningen blandt kollegerne at vi støtter fuldt op om kampen for ordentlige løn og arbejdsforhold. Vi har i sundhedssektoren alt for længe dukket nakken og knoklet for at levere den samme kvalitet, selvom der ikke er kommet andet end nedskæringer ovenfra.” 

Line forklarer at radiograffaget som alle andre fag i sundhedssektoren er sparet helt ned under gulvbrædderne.

“Vi kan ikke længere levere en kvalitet som vi kan stå indenfor. Scanninger bliver skåret i tid fordi det er der et regneark der siger at man kan. De laver hele tiden besparelser og effektiviseringer, der bliver trykket ned over hovedet på os. På et tidspunkt ville de for eksempel fjerne kontrollen af om patienterne har metal i kroppen når de skulle MR-scannes.Det blev gudskelov stoppet men bare det at man kan finde på det, viser hvor langt de vil gå for at spare nogle få minutter. I sidste ende er det patienterne og vores faglighed, der betaler prisen.”

Radiograferne er en lille, men vigtig faggruppe, der varetager en nøgleopgave i sundhedsvæsenet. Line uddyber: “Vi er stolte af vores fag og gør alt for at leve op til vores faglighed, men der er sparet så meget at det ikke er en mulighed længere. En af de vigtigste opgaver som radiograf er at monitorere hvor meget stråling den enkelte patient modtager, både over et længere behandlingsforløb, men også ved de enkelte scanninger hvor vi skal tilpasse maskinerne til den enkelte patient så de får den rigtige dose. Besparelserne og mandskabsmanglen gør at det stort set er skåret væk. Vi har været gode til at holde sammen på afdelingerne og på tværs af faggrupper, men vi er sparet så langt ned at kollegaernes opbakning ikke længere er nok. Det er hårdt at indrømme men det er sådan det er”

Lappeløsninger og arbejdsgivernes tricks

Sundhedsvæsenet er så smadret at arbejderne søger væk i hobetal. Regionerne prøver at løse det med lappeløsninger mens de spiller faggrupperne ud mod hinanden. På hospitalerne er der en ordning, der hedder frivilligt ekstra arbejde (FEA). Det er en ordning som ikke er en del af det normale overarbejde, der kan afvikles som frihed på et senere tidspunkt. FEA er overarbejde der aflønnes med en takst der er meget højere end den normale løn og udbetales kontant. Radiografernes løn er så lav at folk tager FEA timer for at få det til at hænge sammen. Det betyder at arbejdstiden i praksis er langt over de 37 timer.

“Mine kollegaer og jeg selv tager FEA arbejde for at få en løn vi kan leve af, men det er ikke holdbart i længden at arbejde så mange timer. Det der skal til er et løft af vores grundløn og det gælder alle fag i sundhedssektoren”. 

Radiograferne er kædet sammen med sygeplejerskerne til overenskomst afstemningen. De stemte nej sammen med sygeplejerskerne sidste gang og derfor har regionerne givet verdens mindste indrømmelse for at prøve at få radiograferne til at stemme ja.

“Efter nej’et har de rykket nogle penge fra vores 10 års tillæg til vores 4 års tillæg. Det er den mest sølle forbedring jeg længe har set. Det pisser mig virkelig af at de giver nogle krummer som åbenlyst ikke er for at vi skal have bedre forhold, men for at vi skal hoppe over og stemme ja og så håbede de på at det kunne blive et samlet ja sammen med sygeplejerskerne”

Et nyt nej og sammenhold på tværs af fag

Det massive nej fra sygeplejersker og radiograferne viser at regionens taktik ikke virkede. I Modsætning til, hvad regionerne tror så er arbejderne i sundhedssektoren ikke dumme og de vil ikke finde sig af blive præsenteret for det samme dårlige resultat to gange i træk.  

“Jeg er virkelig glad for at det blev et samlet nej. Selvom det lykkedes regionerne at få radiograferne til at stemme ja, er det ikke er lykkedes dem at banke sygeplejerskerne på plads. Jeg ser ikke radiografernes ja som at vi ikke står sammen med sygeplejerskerne og jeg er ærgerlig over at vi er blevet skilt ud så vi ikke skal i konflikt. Hvorfor skal vores stemmer tælle sammen med sygeplejerskerne når vi ikke skal i konflikt sammen? Nu gælder det om at alle i sundhedssektoren står sammen på tværs af fag, om du er bioanalytiker, portør, sosu, jordemoder, sygeplejerske eller som jeg selv radiograf skal vi kæmpe side om side. De skal ikke have held til at splitte os. Hvis vi står sammen nu kan vi vinde den her kamp”

Line er et opdigtet navn. Hun er anonymiserede af hensyn til hendes fremtidige arbejdsliv men redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.