Som bog nr. 147 gøres klassikeren "Den tyske ideologi" nu tilgængelig online på www.marxister.dk.

"Den tyske ideologi" som blev skrevet af Karl Marx og Friedrich Engels i 1845 var deres første store værk. Her udvikles i kimform den dialektiske og materialistiske metode, som senere gjorde dem i stand til at skrive klassikere som "Det kommunistiske manifest" og "Kapitalen". Marxismen er i dag et altafgørende våben i arbejderklassens hænder. For at ændre verden, for at stoppe udbyttningen og fjerne fattigdommen, må man først forstå verden. Her kan den "Den tyske ideologi" være en vigtig hjælp for alle revolutionære. Emnerne er filosofi, historie, sociologi og økonomi, men på nærværrende og konkret måde. Ikke filosofi for filosofiens skyldt, men videnskab for de udbyttedes massers sag.

"Den tyske ideologi" blev aldrig udgivet grundet ydre omstændigheder, som skyldtes forelæggeren. Engels forklarede senere, at de alligevel nåede deres vigtigste mål: at klargøre deres egne standpunkter. Da den "Den tyske ideologi" først gang blev udgivet i 1932 var det en betydelig forøgelse af Marx og Engels’ litterære arv.

Værket er som så mange andre af Marx og Engels’ værker en kritik og delvist en polemik. Bogen bærer da også undertitlen: "Kritik af den nyeste tyske filosofi i deres repræsentanter Feuerbach, B. Buar og Stirner, og af den tyske socialisme i dens forskellige profeter" (på dansk er det dog kun det ikke afsluttede afsnit om Feuerbach, der foreligger, da resten er af mere lokal og historisk karakter).

Lad følgende få citater vise hvilke afgørende ideer der i den "Den tyske ideologi" for første gang fremsættes på systematisk vis:

" Man kan sætte skel mellem mennesken og dyrene ved bevidstheden, religionen og hvad man ellers lyster. De begynder selv at adskille sig fra dyrene, så snart de begynder at producere deres livsfornødenheder, et skridt, der er betinget af deres legemlige organisation. Idet menneskene producerer deres livsfornødenheder, producerer de indirekte selve deres materielle liv."

"Ikke bevidstheden bestemmer livet, men livet bestemmer bevidstheden."

" Den herskende klasses tanker er i hver epoke de herskende tanker, dvs. den klasse, som er den herskende materielle magt i samfundet, er tillige dets herskende åndelige magt."

" ... i det kommunistiske samfund derimod, hvor hver enkelt ikke udelukkende har én virksomhedskreds, men kan uddanne sig i en hvilken som helst gren, som han måtte ønske sig, regulerer samfundet den almindelige produktion og gør det netop derved muligt for mig at gøre dette i dag, noget andet i morgen, at gå på jagt om morgenen, fiske om eftermiddagen, beskæftige mig med kvægavl om aftenen, kritisere ovenpå middagen, netop hvad jeg har lyst til, uden nogen sinde at blive jæger, fisker, hyrde eller kritiker."

" Der hvor spekulationen holder op, ved det virkelige liv, begynder altså den virkelige, positive videnskab, skildringen af menneskenes praktiske virksomhed, af deres praktiske udviklingsproces. Fraserne om bevidstheden holder op, virkelig viden må indtage deres plads. Med skildringen af virkeligheden mister den selvstændige filosofi sit eksistensmedium. I dens sted kan der allerhøjst træde en sammenfatning af de mest generelle resultater, der lader sig abstrahere af en betragtning af menneskenes historiske udvikling. Taget for sig, adskilt fra den virkelige historie, har disse abstraktioner aldeles ingen værdi."


Se mange flere værker på Marxistiske Klassikere. Er du interesseret i at hjæpe med til at udbygge arkivet, er du altid velkommen til at kontakte os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.