(læs mere om nedskæringerne i kommunerne på vores tema-side)

I Holbæk var der den 26. august demonstration mod nedskæringer i den nye storkommune. Socialdemokraterne i Ny Holbæk kommune er gået forrest i kampen mod besparelser. Sammen med de faglige organisationer havde de indkaldt til demonstration mod det borgerlige VKR flertals spareplaner. 400 mennesker mødte op og gav deres utilfredshed til kende. Der blev holdt gode taler og sunget højt med på ”Når jeg ser et rødt flag smælde”. Både TV-2-øst og DR var tilstede ved demonstrationen. Drivkraften bag at få stablet demonstrationen på benene har været Sine Agerholm. Hun er formand for socialdemokraterne i Tornved kommune, og så sidder hun i sammenlægningsudvalget i Ny Holbæk kommune. Vi fangede hende til en kort snak om situationen i Holbæk og perspektivet for at stoppe besparelserne og forsvare velfærden nationalt.
Sine Agerholm, formand for Socialdemokraterne i Torved Kommune
(hent mp3)

Hvad er det kort fortalt i demonstrerer mod her i dag?
Jamen vi demonstrerer mod nedskæringer i vores kommune. Det der er lagt op til er 200 mio. kroner hvoraf man vil give de 88 mio. kroner i rene skattelettelser. Dvs. det er personskatter, ejendomsskatter og dækningsbidrag, det bidrag virksomhederne betaler til kommunekassen for deres jordbesiddelser. Og for de 88 mio. kroner, siger vi så, hvad kunne vi have fået for dem. Jamen vi kunne have fået 300 hjemmehjælpere, 300 lærere eller 300 pædagoger. Så vi vil hellere have kvalitet i den offentlige service end vi vil have skattelettelser.

Sine Agerholm

Er det kun i kommunen, eller mener i også, at det her har noget at gøre med regeringen?
Altså vi mener, at det her er et landsomspændende problem det her. Efter flere år med en borgerlig regering, der har fastholdt et skattestop og en meget stram udgiftspolitik overfor kommunerne, der har man skåret og skåret år efter år. Og politikerne har kunnet sidde og undskylde sig med, at det er regeringens politik, det er Thor Pedersen der løfter hammeren her. Det er det altså ikke i vores kommune nu. Der er det altså vores eget borgerlige flertal, der vil gå ud og nærmest overhale regeringen indenom ved at give yderligere skattelettelser.

Hvad siger I som socialdemokrater til socialdemokraterne rundt omkring i Århus og Roskilde? - Der er det jo dem der har flertal i byrådet
Ja, det er selvfølgelig et meget stort problem. Vi synes jo først og fremmest det er problem, at vi har accepteret skattestoppet. Vi synes også det er et problem, at socialdemokraterne gik ind og støttede aftalen mellem KL og regeringen, som jo sætter kommunerne i den her dårlige økonomiske situation. Det er smadder uheldigt. Men det er vilkårene. Sådan som i Århus, hvis de ikke lever op til de budgetsatser, der er blevet fremsat af regeringen, så får de bare lagt det på til næste år. Så skal de spare der i stedet for. Så man sidder altså i en spændetrøje som lokal politiker, som regeringen har skabt.

Mener du man kunne gøre noget ved det?
Jamen jeg mener vi socialdemokraterne, vi skal samle vores kræfter om at bekæmpe den borgerlige regering og den borgerlige politik. Og være et fornuftigt alternativ.

Nu er der jo demonstration her i dag i Holbæk og så er der demonstrationer andre steder i landet nogle andre dage. Mener du, at man kan gøre et eller andet for at samle det, og bør man det?

Vi har jo gjort det her at vi har haft kontakt med Jeppe [Krommes-Ravnsmed – læs interview] fra Roskilde. Og det var lidt en tilfældighed, at jeg fandt ud af, at der var demonstration i Roskilde. Jeg fik en mail, hvor der var et link og så klikkede jeg mig ind på hjemmesiden og så var mig og Jeppe lige pludselig i kontakt. Og jeg synes da, at man skal samle sig om det. Helt sikkert. Nu kan man sige, at demonstrationen i Roskilde er jo anderledes end vores, for her er det jo socialdemokraterne der går forrest, det er det jo ikke i Roskilde. Det er jo det eneste sted i landet socialdemokraterne, altså hvor det er et politisk parti, der har taget teten. Så egentlig burde det jo være os der var foregangskommune for alle de andre.

Tror du at kampen kan vindes?
Ja, det tror jeg da, at den kan. Vi lever jo i et demokrati, så det handler jo om, at vi får borgerne til at indse hvad det her går ud på. Og vi begynder at tale politik på en måde så folk kan se sig selv i det. Altså ned på hverdagsniveau, så man kan se, at det er altså fru Jensens hjemmehjælp det går udover, eller det er børnene i daginstitutionerne der bliver stuvet ind på for lidt plads med for få voksne til at tage sig af dem. Folk ved det godt, der er bare ikke nogle politikere, der tør råbe det op, fordi man har været vant til selv at sidde og fedte med tallene, når man har skulle lægge budgetter.

Men er det her det sidste i Holbæk eller planlægger i flere ting?
Vi har foreløbigt ikke planlagt mere. Det her opstod som en idé i mit hoved en gang i April, hvor vi fik de første meldinger ind om skat og sådan noget i kommunen. Og det har været en meget sej proces i det hele taget at få det igennem vores eget meget stive partisystem. Så egentlig er det her faktisk arrangeret på kun fjorten dage. Så nu skal vi have evalueret. Hvad fik vi ud af det her, fik vi markeret os som vi ville, og hvad synes de faglige organisationer. Og så derfra må vi så se hvad vi kan drive det til i fremtiden.

Men hvis det stod til mig så gik vi noget mere på gaden, det er helt sikkert. Og vi har en klar aftale om at vi følger op. For sammenlægningsudvalget skal jo på budgetseminar onsdag og torsdag i næste uge [30-31. august]. Og der kommer så hen ad vejen helt konkrete bud på hvor vi skal tage de her penge henne. Og det går vi så ud og fortæller folk. Er det i rengøringen eller er det hjemmehjælpen der kun skal komme en gang hver tredje uge eller skal der gå længere tid mellem badene eller skal der være flere børn i institutionerne. Og det tager vi fat i og så går vi ud med det igen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.