Marxismen, eller den videnskabelige socialisme, er navnet på de revolutionære ideer, der først blev udviklet af Karl Marx og Friedrich Engels. Disse ideer har igennem historien været en solid basis i arbejderklassens kampe for et bedre samfund og for socialisme. De marxistiske ideer er senere videreudviklet af Vladimir Lenin og Leon Trotskij i og med at arbejderklassen drog flere konkrete erfaringer.

Et grundigt kendskab til de fundamentale marxistiske ideer forbereder os teoretisk til kampen for socialisme. For os er marxismen ikke en akademisk bibeskæftigelse. Det er en konkret guide til handling. Marxismen giver arbejdere og unge mulighed for at forstå de komplekse processer, der foregår i økonomien, klassekampen og i politik. Forståelse af samfundet giver mulighed for at ændre det.

Ny teknologi bruges normalt i det kapitalistiske samfund til at øge arbejdsintensiviteten endnu mere. Computeren skulle have gjort os alle til "vidensarbejdere" og symbolanalytikere", men i virkeligheden overvåger computere os på arbejdspladsen og muligheden for lige at tjekke de nyeste e-mails derhjemme gør, at vi mere og mere arbejder 24 timer i døgnet.

I Socialistisk Standpunkt har vi valgt at bruge den nye teknologi på en anden måde. Vi har valgt at bruge den til at gøre en række marxistiske tekster tilgængelige for alle, der har bare har en internetforbindelse. De marxistiske ideer er arbejderklassens vigtigste våben, men kun hvis den har adgang til dem:
  • Danmarks største marxistiske online-arkiv
    . Vi har en stor mængde tekster af Karl Marx, Friedrich Engels Vladimir Lenin og Leon Trotskij. Bl.a. ligger hele "Marx/Engels: Udvalgte Skrifter I + II" samt "Kapitalen, bind I" på siden. Desuden er der også tekster af mindre bidragsydere til marxismen såsom Ted Grant, Marie Nielsen, Rosa Luxembourg m.fl. Siden opdateres løbende.

  • Søgemuligheder og emneinddeling.
    For at gøre det lettere at finde den tekst du har brug for, er det både muligt at søge i alle eller grupper af teksterne og i Emnearkivet finder du i alt 15 forskellige emner, fra "Økonomi" til "Arbejderklassens organisering" og fra "Fascisme" til "Kunst og litteratur".

  • Hvad er marxisme?
    For den kommende marxist, der først nu eller for nylig, har stiftet bekendtskab med marxismen, har vi oprettet specialsiden "Hvad er marxisme". Her introduceres læseren til studiet af Marx, Engels, Lenin og Trotskij på en guidet og begyndervenlig måde.
Arkivet vil løbende blive udvidet og udbygget og vi håber at "Marxistiske Klassikere – www.marxister.dk" vil blive brugt af rigtig mange til at danne deres egen syn på hvad marxisme er.

De marxistiske ideer er tit og ofte blevet afskrevet som "forældede" og som "udtryk for en svunden tid". Faktum er dog at klassekampen fortsætter. Regeringens velfærdsudspil med alle dens angreb på arbejderklassens velfærd er klassekamp til tåspidserne. Der er mere end nogensinde før brug for et alternativ til kapitalismens krige, nedskæringer og arbejdspres.
De marxistiske ideer er derfor stadig i dag et afgørende redskab i arbejderklassens hænder til at kæmpe for ordentlige leveforhold i gennem kampen for et socialistisk samfund.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.