Uroen breder sig overalt i Verden. På det seneste er det langsomt begyndt at gå op for mange folk, at denne periode er en periode karakteriseret af et væld af begivenheder som gør verden turbulent og skaber en usikkerhed om fremtiden iblandt mennesker verden over.

Terrorisme, krige og katastrofer
De som efter Berlin-murens fald i 1989 talte om en ny verden præget af harmoni, velfærd og fremgang har nu måttet sande at de tog grueligt fejl. Verden er de seneste par år blevet rystet af enorme begivenheder; Et enormt terrorangreb på USA den 11/9 2001, Krige imod Afghanistan og Irak, Terrorangrebet imod Madrid den 11/3 2004, osv.
For nyligt blev Asien så rystet af en enorm flodbølge, som nu har dræbt op imod 200.000. Som du kan læse mere om andetsteds i avisen, bliver det mere og mere klart at det kapitalistiske system slet ikke var forberedt på sådan en katastrofe og at det slet ikke er i stand til at planlægge sine ressourcer rationelt for at udbedre skaderne og hjælpe ofrene.

Pistolen for panden
Det er også tydeligt at denne usikkerhed ikke længere er et fænomen som er isoleret fra Danmark. I mange år kunne vi nyde godt af vores velfærdssamfund der var skabt ud af efterkrigstidens opsving. Arbejdere, unge og ældre i Danmark er blevet vant til et socialt sikkerhedsnetværk som kan hjælpe os når vi er i nød, som kan give os et pusterum og til en hvis grad berolige os om hvad fremtiden vil bringe.
I lang tid har dette velfærdssamfund været noget som vi har taget for givet. Men nu er intet sikkert længere. I December 2004 så vi endnu engang hvordan arbejdsgiverne sætter pistolen for panden på deres medarbejdere: ”Gå ned i løn, eller få en fyrreseddel”. Denne gang var det slagteriarbejderne der stod for skud og må finde sig en ny arbejdsplads, og før dem var det arbejderne på SAS som måtte gå kraftigt ned i løn. Og dette er absolut ikke enestående eksempler, f.eks. har Ledelsen for blandt andet Lindø også talt om længere
arbejdsuge uden højere løn, og Lego har talt om en "Tulip-model" for at få arbejderne ned i løn.

Altid usikkerhed under kapitalisme
Den tid hvor kapitalismen kunne give reformer er forbi. Kapitalismen kan ikke længere sikre os en fremtid, den kan ikke længere give os sikkerhed om hvad morgendagen vil bringe. Har vi arbejde eller må vi om i arbejdsløshedskøen? Har vi stabile indkomster eller får vi lønnedgang? Eksisterer SU’en, efterlønnen og folkepensionen om 5-10 år? Kan vi få en bolig der er til at betale? Vil der komme flere krige, og mere terrorisme?
Disse, og masser af andre spørgsmål er nogle vi gerne vil have svar på og sikkerhed om. Men kapitalismen er ude af stand til det. Den eneste måde vi kan sikre dem på er gennem arbejdernes kollektive kamp for forbedringer i hverdagen og for et socialistisk samfund.

Gå med i Socialistisk Standpunkt i kampen for en fremtid for arbejdere og unge!

Del

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.