FTF støtter Generalstrejke i Europa – bare ikke i Danmark


Jeppe Krommes-Ravnsmed



3 minutter

14. november 2012 er en historisk dag i Europa. For første gang siden den økonomiske krise indtraf, går fagbevægelsen i samlet koordineret kamp, på tværs af landegrænserne. Den Europæiske Faglige Sammenslutning (ETUC) besluttede på et møde den 17. oktober at gøre den 14. november til en fælleseuropæisk aktionsdag, med strejker og aktioner i alle lande.
”Nej til krisepolitikken, nej til nedskæringerne på velfærden og angrebene på løn og arbejdsforhold”. Parolerne er mange, men vigtigst af alt viser de europæiske arbejdere nu enhed i kampen, i en klar forståelse af, at vi grundlæggende lider under de samme angreb fra borgerskabet.

ETUC skriver bl.a. følgende i deres indkaldelse til kamp; ”Casino capitalism is at the root of the problems we are facing today. This system has failed. But capital does not feel challenged and its operation is still protected. Banks manipulate interest rates in cosy offices, but governments continue to focus on making people pay for its failure.”

Dagen bliver en enorm markering af den voksende utilfredshed med den neoliberale nedskæringspolitik. Foreløbig er der meldt om generalstrejke i Spanien, Portugal, Grækenland, og Italien. Der er også indkaldt til strejker og store demonstrationer på Malta, Cypern, Frankrig, England, Polen, Tjekkiet, Litaun, Slovenien, Bulgarien og Rumænien. Der er også arrangeret manifestationer i Tyskland, Østrig, Schweiz, Finland, Sverige, Letland, Holland, Luxemboug og selvfølgelig i Bruxelles.

Men hvad sker der i Danmark? Hvor er vores fagforbund i denne kamp? Jo, så vidt man kan forstå på FTF (hovedforbund for 450.000 funktionærer og offentlige ansatte), så deltog formand Bente Sorgenfrey på mødet hvor man besluttede den fælleseuropæiske aktionsdag, men man slog også fast bagefter, at det der med strejker ikke kunne ske i Danmark. Bevares, der eksisterer fredspligt og alt det der i Danmark, men hvor ser vi så, i det mindste, indkaldelsen til store demonstrationer? Ikke en gang det kan de stramme sig op til, nej ud fra hvad de skriver på deres hjemmeside, kan man forstå at FTF holder kongres den 14. november, og endnu ikke har besluttet hvordan de skal markere dagen. Værre står det til med LO, der ikke end ikke gør sig den umage at fortælle om aktionsdagen på deres hjemmeside.

Fra os i Socialistisk Standpunkt skal det klart lyde; ”Det en om\’er”! Lederne i fagbevægelsen skal ikke gemme sig inde på deres kontorer, mens der foregår strejker og aktioner over hele kontinentet. Den ”den danske model” forsvarer os ikke mod krisen. Det er på tide, at alle disse forfejlede ideer bliver smidt ud af den danske arbejderbevægelse. 80 procent af den danske lovgivning kommer fra EU, og finanspagten dikterer tvungne forringelser af vores levevilkår. Alle andre af arbejdernes hovedforbund i landene inden for EU, gik imod finanspagten. Kun i Danmark så man LO lederne bakke op om kapitalisterne nedskæringscirkus. Det er også en om\’er!
Vi har brug for at den danske fagbevægelse tager ved lære af sine europæiske søsterorganisationer. Ja, også deres initiativer rækker kun et ganske kort stykke og demonstrationer og korte strejker kan ikke fjerne de massive nedskæringer, hvis de står alene. Men en fælles aktion blandt alle arbejdere i Europa, på tværs af landegrænserne, ville være et stort skridt fremad. Derfor er den danske fagtops passivitet så meget desto mere graverende.

Vi må lokalt presse vores faglige organisationer til at vende tilbage til et kampprogram. Kapitalisterne vil have arbejderne til at betale for krisen, men hvis det er deres løsning, så har vi ikke brug for dem. Vi ønsker at de faglige ledere begynder at tage del i den klassekamp som arbejdsgiverne har ført imod arbejderklassen i mange år, i stedet for deres klassesamarbejde.
For en virkelig fælles europæisk aktionsdag og generalstrejke, fremad mod sejren! ”Proletarer i alle lande, foren jer!” (Karl Marx).