Møde: valg og revolution i Bolivia


Hands off Venezuela



2 minutter

Præsident Evo Morales og partiet MAS (Bevægelsen for socialisme) fik en massiv valgsejr ved valget den 6. december. Omkring to tredjedele af vælgerne stemte på Evo og MAS.

Hvad var baggrunden for valgsejren? Er truslen om borgerkrig forsvundet? Hvordan kan de sociale fremskridt i Bolivia sikres og udbygges? Hvad er perspektiverne for en socialistisk omdannelse af samfundet i Bolivia og resten af Latinamerika?

Disse og andre spørgsmål vil være til diskussion, når Hands off Venezuela kampagnen i Danmark inviterer til oplæg og debat om den perspektiverne for Bolivia efter genvalget af den venstreorienterede præsident Evo Morales. Vi har inviteret en dansk studerende, der til dagligt bor i Bolivia, og som i de sidste to år har været aktiv på venstrefløjen i landet.

Mandag den 21. december klokken 19.
Mødet afholdes hos
LFS, Rosenvængets Alle 16, på Østerbro i København.

Alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig, men vil være behjælpelig, til hov.denmark@gmail.com.
Mere information: kontakt vores talsperson Niklas Zenius Jespersen på 26 15 62 88.

Baggrund om valget:

Ved valget stemte bolivianerne om præsident, vicepræsident, parlament (deputeretkammer) og senat. Den venstreorienterede præsident Evo Morales modtog knap to tredjedele af stemmerne. MAS vandt to tredjedeles flertal i Senatet og desuden et stort flertal i deputeretkammeret.

Højrefløjen er på tilbagetog og er forsvundet som en seriøs kraft på den nationale politiske scene. Evo Morales udtrykte det således, at resultatet ”tvinger os til at accelerere forandringsprocessen … til gavn for forskellige dele af arbejderne.”

Valget viste en deltagelse på 94 procent. Det er aldrig set større i Bolivias historie. 5,2 millioner var registrerede som vælgere – ved sidste valg var det kun 3,8 millioner, der var registreret som vælgere. For første gang nogensinde fik bolivianere, der bor i udlandet (i lande som Argentina, Brasilien, USA og Spanien) også lov til at stemme.

Valget viste en massiv opbakning til MAS, Evo Morales og ideen om en socialistisk omdannelse af samfundet. Her ses bolivianere under en MAS-demonstration tidligere på året.

Forandringsprocessen har vækket håb til live blandt de unge, bønderne og de fattige. Tidligere var der hundredtusindvis af mennesker, der ikke gad stemme, fordi de ikke havde nogen tillid til det cirkus, som den officielle politik i Bolivia udgjorde.

Valget viser, at MAS lige nu udgør den kanal, som folks forventninger og stræben imod socialisme udtrykker sig igennem. Evo Morales selv repræsenterer befolkningens aspirationer på grund af, at han selv er kommet til magten på baggrund af massemobiliseringer.

Det er vigtigt, at MAS er et parti, hvor medlemmerne demokratisk bestemmer partiets fremtid og den politiske kurs. Partiet har brug for politisk og ideologisk debat i stedet for magtkamp mellem forskellige kliker, hvilket der desværre er eksempler på.

Hent løbeseddel og plakat for mødet her (pdf).