Overgangsprogrammet genudgivet 1. maj


Redaktionen



1 minut

Her på siden har vi valgt at have fokus på marxismens klassikere med udgivelsen af månedens teoretiske hæfte.

I anledning af Arbejdernes Internationale kampdag, 1. maj valgte vi at udgive ”Overgangsprogrammet”, som dagens hæfte. Der kunne ikke findes en mere passende tekst at udgive i anledning af kampdagen. En dag hvor der må sættes rejses svar på de presserende problemer, arbejderklassen står overfor.

”Den verdenspolitiske situation set under eet er først og fremmest kendetegnet ved en historisk krise i proletariatets ledelse. De økonomiske betingelser for den proletariske revolution er generelt set blevet så modne, som det er muligt under kapitalismen. Menneskehedens produktivkræfter stagnerer. Allerede nu er nye opfindelser og forbedringer ude af stand til at øge den materielle velstand. Under den sociale krise i hele det kapitalistiske system påfører konjunkturelle kriser masserne stadigt større afsavn og lidelser. Stigende arbejdsløshed uddyber på sin side statens finansielle krise og underminerer de ustabile pengesystemer. ”

Sådan indleder Leon Trotskij “Overgangsprogrammet” skrevet til Fjerde Internationales første kongres i 1938. Siden har ordene aldrig været mere aktuelle end de er i dag. Det samme gælder resten af programmet.

I alle arbejderpartiernes principprogrammer forklares det i dag, hvordan at alternativet til kapitalismens anarki og kriser er demokratisk socialisme. Men i den konkrete politik behandles spørgsmålet om socialisme, som noget man måske engang i fremtiden kan overveje. Programmet er, som Trotskij forklarer det, blevet delt op i et maksimums- og et minimumsprogram.

Trotskijs hovedpointe er, at disse to programmer må forbindes. De daglige kampe for forbedringer, må forbindes med kampen for socialisme. Alle konkrete krav om forbedringer af arbejderklassens forhold må være overgangskrav, som peger udover det kapitalistiske samfund. Kravene må pege fremad mod arbejderklassens endelige befrielse; socialismen!

Læs mere om overgangsprogrammet her