Marselisborg gymnasium blokeret




2 minutter

Tirsdag den 3. oktober havde eleverne på Marselisborg Gymnasium i Århus blokeret for undervisningen som del af den landsdækkende aktionsdag for ”Velfærd til alle”. Vi mødte en af arrangørerne bag elevernes aktion, Mia Rudfeld. Hun går i 2. g og er medlem af skolens elevråd. Omgivet af aktionerende elever og bannere forklarede hun os omstændighederne omkring blokaden af Marselisborg Gymnasium.

”Vi har valgt at blokere skolen på baggrund af demonstrationen i dag. Folketinget åbner jo, og der er lagt op til besparelser på velfærden, og oven i det hele komme situationen med pædagogerne for tiden.
Vi snakkede i elevrådet om at nedlægge undervisningen i dag, og så tog vi det op i klasserne. Det blev så vedtaget, at vi skulle blokere. Hver klasse har blokeret deres egen undervisning,” fortæller Mia.

Blokaden af Marselisborg gymnasium, hvor der går omkring 600 elever, er ganske epokegørende. Det er blot 2. gang i gymnasiets historie, at undervisningen er blevet blokeret. Der er mange forskellige politiske holdninger på Marselisborg Gymnasium, hvor de borgerlige traditionelt har stået stærkt. Men også størstedelen af de elever, der ellers er borgerlige, støtter protesten. Mia fortæller:

”I morges var der rigtig mange, der var mødt op i hvert klasselokale for at blokere. Alle 1. g’erne var der, og de havde sat stole og borde op foran dørene.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi aktionerer i dag, og det er meget vigtigt, at vi gymnasieelever siger fra over for forringelser i velfærden. Vi har også sympati for de pædagoger og ældre, der bliver ramt af nedskæringerne. Jeg synes, det er inhumant at skære på dem. Samtidig er vores protest rettet mod 20/20 reglen, der forhindrer, at man kan få udeboende SU, hvis man bor for tæt på sine forældre. Det her jo helt skørt, for man er jo myndig, når man er over 18.”

Mia håber, aktionen kan presse regeringen til at prioritere om, så nedskæringerne på velfærden bliver taget af bordet:

”Når jeg kører forbi pædagogerne i Rådhusparken (hvor de strejkende pædagoger i Århus mødes hver dag, red.), får jeg utrolig meget gejst. De tager virkelig et ansvar for deres fag, og det er rigtig flot, at de kæmper. Det viser også, hvor vigtigt det er, det vi gør i dag. Og jo flere vi er, jo mere rykker det.”