Skoleeleverne siger nej til Bertel Harder




6 minutter

I dag fyldte skoleelever fra hele sjælland Christianborgs Slotsplads i protest mod regeringens afskaffelse af gruppeeksamen. Mindst 15.000 mødte op, mens der også var store demonstrationer i Århus (4000), Odense (3000), Aalborg (2500), Esbjerg (1000) og Viborg 400.

Gentagne og højlydte råb om ”Forsvar gruppeeksamener” fyldte pladsen og blev hurtigt efterfulgt af hoppende menneskemængder til; ”dem der er ikke hopper, de elsker Bertel”.

Bare Bertel Harders navn blev nævnt fra scenen, ville buh-råbene næsten ikke stoppe, mens alle oppositionens talere blev mødt med klapsalver. Bannerne til demonstrationen talte da også deres klare sprog med slogans som: ”Vores fremtid, vores valg”, “Tak for lort”, ”Spænd hjelmen, bevar gruppeeksamen”, ”Bertel, nej tak – gruppeeksamen, yes sir” og det korte simple: ”Tag dig sammen Bertel Harder!”. At kampen for gruppeeksamen er en kamp mod den borgerlige nedskæringsregering, stod helt klart.

Vi snakkede, som det kan ses nedenfor, med en række elever til demonstrationen og spurgte ind til hvorfor de demonstrerede og hvordan de mente kampen for gruppeeksamen kunne vindes. Kampvilje manglede der ikke. Men det gjorde til gengæld troen på politikerne og den borgerlige regeringen. Ingen troede, at Bertel og co. ville høre på eleverne og genindføre gruppeeksamen og løbesedlerne om den store velfærdsdemonstration d. 17. maj blev modtaget med glæde.

Skoleeleverne har vist at de er mere end villige til at kæmpe for en ordentlig uddannelse. Hvis gruppeeksamen skal bevares må kampene fortsætte. DSE må føre kampene videre. Ude på skolerne må vi diskutere hvordan vi kan vinde kampen, og DSE må indkalde til et stormøde hvor vi kan diskutere det fælles. DSE er valgt til at repræsentere eleverne, og eleverne har vist at de ønsker at bevare gruppeeksamen.

Afskaffelsen af gruppeeksamen rammer alle elever og studerende, f.eks. dem på gymnasierne og universiteterne, og de har også protesteret. Hvis vi skal vinde kampen må vi gå sammen med de andre elever og studerende. Ligesom vi må gå sammen med lærerne der også lige har demonstreret.
Skolelever tilknyttet Socialistisk Standpunkt skrev også i vores løbeseddel ”Stop angrebene på skolerne – Gruppeeksamen tilbage NU” (i pdf):

”I dag demonstrerer vi imod afskaffelsen af gruppeeksamen, men der er masser af problemer at tage fat i. Regeringen har været skyld i utallige nedskæringer de sidste mange år. D. 17. maj planlægger gymnasieleverne, fagforeningerne, DSU, SFU og SUF og alle mulige andre en kæmpe demonstration mod regeringens nedskæringer på velfærden. Kampen for en ordentlig uddannelse er en del af denne kamp.

Som skoleelever må vi gå med i kampen, og opfordre fagforeningerne til at kæmpe for en ordentlig uddannelse – det er jo deres børn det går ud over.”


Ove Olesen, Helsingør (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi det er vigtigt for os at have gruppeeksamen.

Hvad er det vigtige med gruppeeksamen?
At man har en at støtte sig til. At man ikke bliver stresset i eksamenssituationen, sådan så man bliver nedmast af al muligt

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Ikke i dag.

Hvad skal man så gøre fremover, for at sikre at det kommer igennem?
Man skal blive ved, ligesom de gør i Frankrig.

Laura, Falster (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi vi mener at, vi gerne ville have lov til at gå op som gruppe til eksamen, fordi det er det vi er blevet undervist i siden vi gik i 7. klasse.

Kan du forklare mere om hvorfor det er vigtigt at vi har en gruppeeksamen?
Fordi dem der har eksamensskræk, får det nemmere hvis de er oppe sammen med en kammerat. Så hvis den ene lige pludselig er lost om et emne, så kan den anden altid redde. Og vi tror på, at hvis det er en dårlig og en god elev, der går op sammen, så vil det altid være den gode elev, der trækker den dårlige op og ikke omvendt

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Vi håber. Vi er ikke sikre.

Hvad skal man gøre fremover, for at sikre at det kommer igennem?
Det ved jeg ikke.

Frederikke, Sjælsølund Efterskole (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi vi synes at det er rigtig surt at han (Bertel Harder, red.) har afskaffet gruppeeksamen.

Kan du forklare mere om hvorfor det er vigtigt at vi har en gruppeeksamen?
Det er rigtig vigtigt fordi vi arbejder meget bedre sammen. Man kan støtte hinanden, hvis man er meget nervøs. Man kan støtte hinanden til at komme videre, hvis man går i stå. Det er meget bedre at være to.

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Jeg håber det, men det er jo ikke sikkert. Altså der har været mange demonstrationer i mod… jeg håber det.

Hvad tror du man kan gøre fremover for at sikre, at det kommer igennem?
Lad os sige det lige som ham fra scenen. At sige det til alle dem man kender og få så mange til at komme ud med deres mening om det.

William, Børneuniversitetet (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi jeg er imod afskaffelsen af gruppeeksamen.

Hvad er det vigtigt ved at vi har gruppeeksamen?
Det er fællesskab, ligesom at lære at arbejde sammen med nogen og også have nogen at støtte sig til. Det kan være meget presset, når man går til eksamen, så hvis man så er sammen med nogen andre, så kan man ligesom støtte hinanden.

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Jeg håber på det, men jeg er ikke sikker. Der har været så mange demonstrationer og de har ikke gjort noget.

Hvad tror du man kan gøre fremover, for at sikre at det kommer igennem?
Jeg ved det ikke, man må vel bare demonstrere mere og få flere med.

Sofie, Birkerød (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi vi vil have gruppeeksamen tilbage, fordi det ikke er fair, at vi gennem hele vores skolegang har lært at samarbejde og så i år, før vi skal til eksamen, så laver de det hele om.

Kan du forklare mere om hvorfor, at det er vigtigt, at vi har en gruppeeksamen?
Det er vigtigt, at man har en anden man kan støtte sig til. Vi har lært at samarbejde og lavet gruppearbejde i så mange år og så kan de ikke bare lige pludselig lave det om, fordi det er der utroligt mange, der ikke vil kunne klare

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Vi kan jo håbe på det, ellers så må vi jo bare fortsætte.

Tobias, København, Den klassiske legatskole (hør interviewet i mp3)
Hvorfor demonstrerer I i dag?
Fordi jeg synes at det er dårligt, at de har afskaffet gruppeeksamen.

Hvorfor er det vigtigt at man kæmper for gruppeeksamen, hvad er det gode ved den?
Jamen altså, gennem for opvækst hvor vi har gået i skole så har vi jo lært at kunne arbejde sammen med andre og hjælpes ad. Det er mærkeligt at det der fællesskab bare skal fjernes.

Tror du I får jeres krav igennem i dag?
Det ved jeg ikke. Det håber jeg. Det er svært at sige. Jeg tror det er meget sjælendt, at politikere tager sådan et forslag tilbage, når de allerede har gjort det.

Hvad skal man gøre fremad, for at få disse gruppeeksamener igen?
Blive ved med at demonstrere, det tror jeg er det bedste.