Venstrefløjspartier mister de unge

13221715 499696013555272 8495144784381821610 N

Rune Frederiksen



2 minutter

2. februar holdt de danske folkeskoler valg. Elever i 8., 9. og 10. klasser fra flere end 690 folkeskoler landet over deltog i Skolevalg 2017. I alt blev der afgivet 44.076 gyldige stemmer til skolevalget, og en markant overvægt af dem – 55,2% – landede hos blå blok. Hvis man ser bort fra det åbent racistiske parti, Nye Borgerlige, var de største tabere til valget SF, Enhedslisten og Alternativet med henholdsvis 5,3%, 6,1% og 6,4% af stemmerne.

Der er visse forbehold, som man må tage når man tolker disse tal. Kun ca. en tredjedel af danske grundskoler deltog. De skoler, som har resurserne til at afvikle et tre ugers valgforløb, er næppe repræsentative for den bredere ungdom. Hvis man kigger på tallene, ser man også den forventede skævvridning. For eksempel er Albertslund, Ishøj og Københavns Kommune alle underrepræsenterede i antallet af skoler. Det er også markant, at ingen af de 20 forudbestemte mærkesager omhandler SU eller penge til uddannelser. Mærkesagerne i kategorien Unge og uddannelse indeholder ikke nogle fordelingspolitiske spørgsmål, men handler i stedet om emner som for eksempel at niveauopdele klasser i folkeskolen og at få sexmobning på skoleskemaet. Den mest populære mærkesag var kortere skoledage i folkeskolen, og kun Venstre og Konservative støttede denne mærkesag.

Ikke desto mindre må det siges, at være et meget markant resultat. Omkring 44.000 elever er trods alt et enormt antal. Når partierne til venstre for Socialdemokratiet kollektivt klarer sig så dårligt, bør det give lejlighed til noget selvransagelse. Venstrefløjens tiltrækningskraft på de unge kan ligge på et meget lille sted. Det kan næppe chokere nogen, når det mest radikale forslag, som disse partier kommer med, er en 30-timers arbejdsuge. Det er et forslag, som for mange skoleelever ikke vil blive relevant i adskillige år, og som i øvrigt fremstår som et forsøg på at lappe en dæmning med et Anders And plaster. En kombination af udvandede mærkesager og uinspireret valgkampagne har altså givet venstrefløjen et dårligt resultat ved skolevalget – fuldstændig ligesom ved de almindelige valg.

Denne artikel blev bragt i Revolution nr. 27, marts 2017. Tegn abonnement og få bladet 10 gange om året fra 99 kroner.

[Gå med i kampen – gå med i Revolutionære Socialister]

Kilder:

Skolevalg.dk

http://statistik.uni-c.dk/instregudtraek/