FullSizeRender 2Mandag morgen den 13. marts besatte pædagogstuderende administrationsgangen på Campus Carlsberg, også kendt blandt de studerende som Campus Kaos. Siden Campus Carlsberg blev åbnet i sommeren 2016, har det været kaos for de 10.000 studerende og 800 ansatte. Besættelsen er kulminationen på måneders frustrationer blandt de pædagogstuderende, en af de grupper der går på Carlsberg.

De nye studerende blev mødt med administrativt kaos, lærere der går ned med stress, dårlig planlægning og alt for knappe ressourcer. Pædagogstuderende Ditte Gammeltoft beskrev på et stormøde hendes oplevelse af de kaotiske forhold, der stresser både de studerende og underviserne: Hun er enlig mor og i 30 timers praktik. Praktikken skal afsluttes med en skriftlig opgave. Opgavebeskrivelsen kom bare to dage inden deadline.

Utilfredsheden fik en gruppe studerende til at indkalde til et stormøde 16. februar, hvor 400 studerende mødte op. Her vedtog de en række krav - #claims - bl.a. om erstatningsundervisning for aflyste timer, åbne budgetter, offentliggørelse af lærernes forberedelsestid, så de ikke længere går ned med stress. (Hele listen kan ses nederst).IMG 2507

De krav blev sendt til uddannelsesledelsen, der indkaldte til morgenmøde for at svare på kravene. Her blev de studerende spist af med en sludder for en sladder: ”Vi hører, hvad I siger, men...”, ”vi gør vores bedste...”, ”det er ikke os, men ministeriet der er problemet” osv. De virkede ikke til at tage de studerendes krav synderligt alvorligt.


For at følge op blev der indkaldt til et nyt stormøde for de studerende torsdag d. 9. marts. Omkring 150 studerende mødte op for at diskutere ledelsen svar. Det var tydeligt, at ingen var tilfredse med svarene og stormødet besluttede at besætte administrationsgangen fra mandag morgen kl. 7. Her blev de studerende igen indkaldt til møde med ledelsen, der var svært utilfredse med blokaden. Det eneste ledelsen konkret ville give de studerende, var dog et fælles debatindlæg om praktikperioden.

Denne start på bevægelsen har formået at give udtryk for en del af de ophobede frustrationer blandt de studerende. Men det er også helt tydeligt, at der er potentiale for en langt større bevægelse. De nogen og hundrede studerende, der indtil nu har deltaget i enten stormøde eller dagens blokade er ikke alene; alle er frustrerede og kan potentielt mobiliseres.

FullSizeRenderStuderendes eneste styrke er vores antal og enhed. For at kampen bliver så effektiv som muligt, må den blive så stor og bred som muligt. De sidste år har studerende på en række universiteter blokeret administrationsgangene, og erfaringen er, at de ingen krav fik opfyldt, og at det lynhurtigt drænede de aktive ildsjæle, der deltog. Vejen frem er at få budskabet ud først og fremmest til alle studerende på Campus Carlsberg og få dem involveret. 10.000 sure og mobiliserede professionsbachelorer er svære for ledelsen at stille noget op imod og det vil være en inspiration til resten af landet. En lærerstuderende deltog på et af stormøderne og fortalte, at de var parate til at bakke op.

For ikke kun på Campus Carlsberg er der problemer. Thea Gambill fra de Pædagogsstuderendes Landssammenslutning (PLS) fortæller, at forholdene på Carlsberg langt fra er enestående, og at pædagogstuderende fra bl.a. Århus også overvejer aktioner. Som hun siger, er nogen af de studerendes krav specifikt rettet mod de elendige forhold på Carlsberg, mens andre er på et højere niveau. I årevis er der blevet skåret ned, og det kan mærkes på alle uddannelserne - kampen må bredes ud nationalt.

Marxistiske Studerende støtter 100 procent op om blokaderne og de studerendes krav! I årevis er uddannelserne, ikke mindst professionsskolerne blevet udsultet økonomisk, oveni kommer så det kaos, der er skabt af at flytte til nyt campus.

Nedskæringerne har stået på i årevis. Det kan ikke bare mærkes på uddannelserne, hvor der er skåret ind til benet, men i hele den offentlige sektor. I daginstitutioner, døgntilbud osv. er der også blevet skåret ned år efter år. Det har fået kvaliteten til at dale markant og har skabt et misforhold. De studerende på professionsbachelorerne uddannes til at levere en vis kvalitet – men det er uforeneligt med virkeligheden. Når der skæres ned på professionsuddannelserne er det en måde at få tilpasset dem man uddanner til den lavere kvalitet i den offentlige sektor.FullSizeRender 3

I 00’erne strejkede og demonstrerede pædagoger, sygeplejersker osv. Efterfølgende har de forsøgt at klare problemerne individuelt, og resultatet er en stressepidemi. Politikernes frygt er, at de offentligt ansatte igen skal gribe til kollektiv kamp. De kan se, at situationen er uholdbar, og deres helt klare strategi er at forringe uddannelserne, så de passer til den forringede virkelighed. De elendige forhold afspejler en bredere tendens i samfundet. Kapitalismen befinder sig i en blindgyde, og kan ikke vise en vej frem – det betyder nedskæringer på nedskæringer. Hvis ikke vi skal gå ned individuelt, må vi stå sammen og kæmpe sammen. De studerende på Campus Carlsberg er startet – det er en kæmpe inspiration for studerende over alt!

 

FullSizeRender 1

De 11 krav #Claims

1. ingen modulopgaver og prøver oven i hinanden
2. Færdigt skema udsendes min. 6 uger før modulstart
3. Modulerne afsluttet med feedback fra underviser
4. Der tilbydes erstatningsundervisning for aflyste timer
5. Min. 4 uger til at finde praktikplads til BA-praktik
6. Tydelig opgavebeskrivelse udsendes ved modulstart
7. De studerende har direkte indflydelse på hvem de får som BA-vejleder
8. Praktikperioden placeres som i 2007-uddannelsen
9. Hvad bliver pengene brugt til? Åben budgettet!
10. Mere tilgængelighed. Portalen er lort – Fix den!
11. Offentliggør hvor meget forberedelsestid underviserne har og giv dem mere, så vores undervisere ikke fortsat går ned med stress.

 

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.