studenterdemo nov 2013 1Fra morgenstunden i dag var flere fag og fakulteter på Københavns universitet blokeret, bl.a. Medicin, Center for Sundhed og Samfund (CSS) og Geografi. Størstedelen af demonstranterne kom fra Medicin og CSS, der begge havde gennemført effektive blokader. Der er også forlydender om blokader på Århus og Syddansk universitet, samt af administrationen på RUC. (nederst kan du se en liste over blokader i dag ifølge Uniavisen)

Utilfredsheden blandt de studerende brød ud i lys lue i sidste uge, da det blev kendt, hvordan Københavns universitet havde tænkt sig at udmønte regeringens "Fremdriftsreform". På KU frygter mange studerende ikke at kunne færdiggøre deres studier, hvilket kom frem på sidste uges stormøder, hvor det blev tydeligt, hvor stor bekymringen og utilfredsheden er.

Administrationen bakker tilbage

Allerede før demonstrationen var det klart, at administrationen på KU var presset. Først proklamerede de, at beslutningen var udskudt og i morges udsendte de en pressemeddelelse om, at de var parate til at forhandle med de studerende og at de samtidig "foreløbig [havde] parkeret" to af de mest upopulære fremdriftsreformpunkter: kravet om, at de studerende skal bestå mindst 45 ECTS om året og planen om at fratage de kandidatstuderende muligheden for orlov og halvere den for studerende på bachelordelen.

Men det fik ikke protesterne til at stoppe. Formand for Studenterrådet på KU Mie Sofie Andersen sagde til Uniavisen; "Nu har vi fået universitetet til at lytte og tænke sig om en ekstra gang. Nu skal vi bare have Morten Østergaard til at gøre det samme, så vi demonstrerer selvfølgelig stadig i dag". Og også i talerne på dagens demonstration blev det sagt fra Studenterrådets side, at kampen ikke stopper her, men at det nu er hele reformen det gælder.

studenterdemo nov 2013 2

Det er fuldstændig korrekt! Også opfordringen til ny mobilisering i forbindelse med debatmødet med Morten Østergaard på Panum den 5. december kl. 14.00, må følges af alle der vil bremse regeringens angreb. Desværre blev det ikke sagt klart, hvordan kampen skal fortsætte - hvilke konkrete planer Studenterrådet har? Det eneste konkrete, der blev sagt, var, at folk skulle huske at stemme på studenterrådet til universitetsvalget. Det er i sig selv fint nok, men jo absolut ikke et skridt, der taget kampen videre. I dag viste vi vores utilfredshed, men kampen kan ikke stoppe her. Uanset hvad ledelsen på KU siger, er reformen stadig gældende og skal udmøntes. Reformen må skrottes helt!

På KUA er der arrangeret stormøde igen på mandag for at diskutere, hvad der skal gøres, når undervisningsminister Morten Østergaard besøger Københavns Universitet d. 5. december. Det er den rigtige vej at gå. Der må lægges maksimalt pres på nu.

De andre fakulteter må følge KUA's eksempel og indkalde til stormøder.
Studenterrådet på KU bør indkalde til stormøde for alle studerende på KU for at diskutere næste skridt, herunder hvordan blokaderne kan spredes og hvordan mange flere studerende kan inddrages. Samt hvordan der kan tages kontakt til de ansatte, andre grupper af elever og studerende samt bredere ud til arbejderklassen.

En plan for kampen

Men det er også på tide, at DSF kommer ud af busken! Kampen mod reformen er ikke kun et Københavner-fænomen. I Roskilde, Odense, Århus og Ålborg rammes de af samme angreb. DSF må indkalde til en national demonstration og et nationalt stormøde, der kan beslutte, hvordan vi kan føre kampen over hele landet. Indtil nu har DSF intet gjort. Ikke engang på DSF's hjemmeside står kampen nævnt med et enkelt ord! Det er under al kritik. Hvis ledelsen af DSF ikke vil føre vores kamp, så må de skiftes ud med nogen der vil.

studenterdemo nov 2013 3

Indtil nu har fagråd og fakultetsrådene ageret mere resolut end ved SU-kampen i starten af året. Det er positivt. Men skal kampen vindes, må der fuld kraft bag vores krav. Fakultetsråd, Studenterrådet og Danske Studerendes Fællesråd, der samler alle studenterrådene (DSF), blev dannet netop for at gå forrest i kampen. Den eneste måde, der kan komme noget ud af møder med administrationen, politikere og andet godtfolk, er hvis de kan se, at vores repræsentanter har os i ryggen – jo større bevægelse jo mere pressede bliver de. Vores organisationers opgave er først og fremmest for at organisere os, og stå i spidsen for vores kamp for ordentlige forhold og uddannelser. De er kamporganisationer eller intet.

Marxistiske studerende kæmper for at vores organisationer bliver kamporganisationer. Gå med i Marxistiske Studerende og kæmp for:

  • Reformen må skrottes – det er ikke nok kun vise utilfredshed, vi vil vinde!
  • Blokaderne må fortsættes og udbredes!
  • Reformen rammer hele landet - For et nationalt stormøde og demonstration – DSF må på banen!

Liste over blokader den 27. november ifølge Uniavisen:

BLOKADER OG/ELLER UNDERVISNINGSNEDLÆGGELSER
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
- Panum-instituttet (Medicin)
- Geocenter
- Datalogisk Institut
- Teologisk Fakultet (stormøde i gården)
- Det Humanistiske Fakultet (SR opfordrer alle til at udeblive fra undervisningen)
- Farmaci (SR opfordrer alle til at udeblive fra undervisningen)
Demonstrationer fra morgenstunden
- Farmaceutisk institut
- HC Ørsted Instituttet (Fysik, Datalogi, mv)
- Panum-instituttet (Medicin)
- SAMF-fakultetet - på Center for Sundhed og Samfund (Økonomi, Statskundskab, Psykologi, Sociologi, Antropologi, Folkesundhedsvidenskab)
- Geocenter
- Det Juridiske Fakultet
- Det Teologiske Fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
I RESTEN AF LANDET
- Roskilde Universitet besætter deres administration
- Århus går i demo på deres campus
- SDU aktionerer og holder stormøde

Se flere billeder fra demonstrationen på Marxistiske Studerendes Facebook-site

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.