Det er ikke engang et år siden, at de danske folkeskoleelever sidst viste, at de ikke accepterer nogen forringelser af deres uddannelse. Da regeringen ville fjerne gruppeeksamen, var elevernes svar klokkeklart: i dagene op til den 2. maj var der blokader og strejker, og det hele endte med en kæmpe demonstration. Kampen blev ikke vundet og gruppeeksamen blev afskaffet på trods af elevernes konsekvente kamp. Nu angribes de københavnske folkeskoler igen, og oveni de allerede planlagte nedskæringer på 190 mio. kr., skal der spares yderligere 108 mio. kr.

Lærerne har også været i aktion. Den 22. marts demonstrerede mere end 18.000 lærere landet over, men heller ikke dette lod til at påvirke Fogh og co. At elverne og lærerne med støtte fra forældrene nu går samlet på gaden, er en unik begivenhed og et kæmpe skridt fremad i kampen for god og gratis. Sejren er tættere på en nogensinde før.

Og det er vigtigt, for de planlagte nedskæringer kommer til at kunne mærkes:

- Skolens toiletter bliver - om muligt – endnu klammere, da der skal fyres over 20 rengøringsassistenter.
- Det lille stykke eftermiddagsfrugt eller -kiks i børnehaven eller fritidshjemmet bliver noget kun de store børn kan huske.
- Lærere bliver endnu mere stresset og det smitter af på undervisningen. Undervisningen bliver kedeligere, der bliver mindre tid til den enkelte elev, hvilket i sær rammer de svageste, og endnu flere timer vil blive aflyst pga. et større sygefravær

dse1
Lærerne rammes hårdt og direkte på deres eget liv. 190-200 lærere skal fyres. Det svarer til hver 20. eller 2-3 pr. skole. Også i Århus er der besparelser på vej. Hvad konsekvenserne bliver her, er der ingen, som ved endnu. Det er dog sikkert, at der skal bespares 4,6 procent på skoler, børnehaver og vuggestuer. Det kommer til at ligne situationen i København.

Disse nedskæringer skyldes regeringens politik. I stedet for at styrke velfærden, lader de statskassens bugne af penge, og direktørerne i erhvervslivet rave til sig uden at betale nogen nævneværdig skat. At det nu er de københavnske skoleelever, som står overfor nedskæringer, er en tilfældighed. I morgen kan det være et hvilket som helst andet sted i Danmark.

I løbet af ugen har lærerne på flere skoler strejket, og allerede nu blokerer elever på flere skoler også. Torsdag den 8. februar er der klokken 16:00 indkaldt til demonstration på Rådhuspladsen med fordemonstrationer fra Enghaveplads, Christianshavns Torv, Blågårdsplads. Om aftenen skal borgerrepræsentationen endeligt vedtage eller forkaste nedskæringerne, og det er derfor meget vigtigt, at så mange som overhovedet muligt møder op. Vi må vise, at vi er utilfredse.

Skoler i og udenfor København må blokeres og protesterne spredes. Demonstrationen må være det første skridt i kampen mod nedskæringerne. Efter pædagogstrejkerne i efteråret har politikerne lempet lidt på besparelserne, så der ”kun” er blevet skåret 15 mio. kr. på daginstitutionerne i København. Det viser, at demonstrationer bestemt hjælper, men også at demonstrationer ikke er nok, hvis der slet ingen nedskæringer skal være.

2ld0306
Man må gøre klar til at tage videre skridt i kampen. Vi er ikke bare tilfredse med at vise vores utilfredshed, vi vil have fjernet nedskæringerne. Efter demonstrationen må DSE (elevernes fagforening) og KLF (Københavns Lærerforening) samlet holde et stormøde, hvor repræsentanter fra alle byens skoler kan diskutere den videre strategi og ligge en plan.

Kampen for god og gratis uddannelse og for at ingen skal tvinges over på dyre privatskoler, er en kamp for hele arbejderklassen; alle elever, alle lærere og alle nuværende og kommende forældre. Resten af ungdommen og de offentligt og privat ansatte må opfordres til at gå med i demonstrationen. Det må helt klart og tydeligt vises, at vi har det store flertal på vores side, og hvis ikke de makker ret, så kan de bare vente sig!

Når uret bliver til ret, bliver modstand til en pligt!

Del

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.