Karl Marx genfærd er en lille hyggelig fransk bog, der nu er blevet oversat til dansk. Med en kort tekst og et flot billedunivers tager forfatterne (Ronan de Calan og Donatien Mary, illustrator) os med et eksprestog gennem Marx’ tanker.


Det er den gamle mand med skægget selv, der er fortæller, og forklædt som kommunismens spøgelse tager han os med gennem udbytning og udnyttelse i verden omkring os. Gennem denne rejse møder vi troldmanden fra helvede, der med sine enorme kræfter har fremmanet markedet der styrer hele vores liv, Das Kapital, som iført høj hat og guldur forklarer arbejderne, hvorfor de må underlægge sig markedet, og til sidst Miss Wallstreet Panic, der binder disse fortidens grupper sammen med nutidens krise.


Gennem mødet med de forskellige personager bliver vi indledt i marxismens grundlæggende begreber: Markedet, der ikke bare er landsbymarkedet om fredagen, udbytningen af arbejderne, der fører til overproduktion og stigende fattigdom, og da arbejderne siger stop, møder vi borgerskabets soldater, der er det konkrete udtryk for den klassekamp, som foregår omkring os hver dag. Vi lærer om forskellen mellem bytteværdi og arbejdsværdi, og hvordan produktionsrelationerne udvikler sig. Alt sammen en stor mundfuld i en tres sider lang billedbog.
Bogen, der er en del af en filosofiserie på femten dele, henvender sig til alle mellem ni og nioghalvfems, men er dog primært henvendt til ældre børn og teenagere. Den vil, som udgiveren skriver, være velegnet til undervisningsbrug, men bliver dog hæmmet af et svært sprogbrug. Ord som ”kategorisk imperativ” og ”ækvivalent” gør det ikke let for børn og unge at forstå de ellers let fremstillede tanker, og ældre teenagere vil mangle en nødvendig dybde i ideernes fremstilling.
Men med hjælp fra en forstående voksen eller lærer vil kapitalismens ulidelighed og lidelsens årsag kunne forklares på god og simpel vis. Derfor er denne bog da også et kig eller to værd.

Karl Marx’ Genfærd, Ronan de Calan og Donatien Mary, Forlaget Mindspace (2012), 63 sider

Forlagetmindspace.dk

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.