mexico 2014 ayotzinapa-latuffUd over de dræbte, er 43 studerende blev fanget af politiet i Iguala og overdraget til en uvis skæbne hos de barbariske narkokarteller. Tegning: LatuffOnsdag d. 22. oktober demonstrerede hundredetusinder i Mexico city og titusinder flere i en række andre byer over hele Mexico i protest mod kidnapningen af 43 lærerstuderende fra Ayotzinapa. De placerede utvetydigt ansvaret hos den mexicanske stat. Aktionen var del af en udbredt national 48 timers studenterstrejke, der fortsatte torsdag d. 23. oktober.

Demonstrationen i Mexico city var en af de største i nyere tid. Den første gruppe demonstranter nåede den enorme Zocalo plads kl. 19, efter at have gået den 4 km lange rute fra Angel de la Independencia. Den sidste gruppe nåede pladsen fire timer senere, omkring kl. 23.

Studerende fra hele landet havde stemt for en 48 timers strejke ved massemøder. Det var den anden 48 timers studenterstrejke, på opfordring fra den nationale folkeforsamling, der blev opsat sidste uge af Ayotzinapa Rural Teacher Training College (Normal Rural), den demokratiske lærerfagforening i delstaten guerrero CETEG og deres allierede.

Stemningen til demonstrationen var ekstremt vred og også meget politisk. Hovedmålet for demonstranternes vrede var præsident Enrique Peña Nieto selv, som de så som ansvarlig for det faktum, at næsten en hel måned efter, at de studerende blev kidnappet af det lokale politi i Iguala, Guerrero, er deres skæbne stadig uvis. “Fuera Peña Nieto” (ud med Peña Nieto) var en af hovedparolerne.

Studerende udgjorde hovedparten af demonstrationen. Alle campusser fra UAM, alle fakulteterne fra hoveduniversitetet UNAM, det nationale lærerseminarium, men også fra de mindre UACM, UACH, det private Ibero og andre deltog. Tilstedeværelsen fra det polytekniske institut, der har været i strejke i næsten en måned nu, var også markant, med folk fra dets forskellige skoler måske 10.000 i alt. Det var et brud med de tidligere fordomme imod at forbinde studenterstrejkerne med bredere spørgsmål.

Kidnapningen af de 43 studerende fra Ayotzinapa har fokuseret millioner af menneskers opmærksom på den mexicanske kapitalistiske stats råddenskab og dens forbindelser med organiseret kriminalitet. En vittighed har bredt sig vidt omkring i disse dage i Mexico, der spørger, om det er narkokartellerne, som har infiltreret det herskende parti PRI eller den anden vej rundt. Det gør ikke nogen forskel, og det er ikke kun PRI, men alle de vigtigste politiske partier.

Lad os genkalde os fakta: studerende fra et lærerseminarium, der er kendt for deres militans, blev angrebet uden forudgående varsel af det lokale politi i Iguala, Guerrero. Tre af dem blev dræbt på stedet og yderligere 23 blev såret. 3 andre omkringstående blev også dræbt. De overlevende studerende blev derefter jagtet og taget af politiet fra Iguala og nærliggende Cocula og derefter overdraget til narkokartellet Guerreros Unidos. Motivet synes at være, at den lokale borgmester i Iguala, der er tæt knyttet til narkokartellet, var bange for, at de studerende skulle protestere ved en reception arrangeret af hans kone, som også er involveret i politik og kartellet.

Guvernøren i delstaten Guerrero, Aguirre er også involveret i hændelsen. Han modtog rapporter om angrebet, mens det skete, men gjorde intet. Han beordrede derefter anholdelsen af borgmesteren (der også er en politisk allieret), men gav ham tid nok til at undslippe (efter at have deltaget i et kommunalbestyrelsesmøde, hvor han officielt fik bevilliget orlov!). Endelig rørte landets præsident, Peña Nieto, ikke en finger, før presset fra den nationale og internationale offentlige opinion blev for stærk. Fem uger efter bortførelsen har undersøgelsen ikke rykket sig en tomme, trods det faktum at 52 politifolk er blevet anholdt. Forældrene til de studerende har åbent sagt; "De er på udkig efter dem, men kun hvor de allerede ved, at de ikke er."

En indikation af niveauet for statens aftalte spil i denne sag; præsten Padre Solalinde, den respekterede menneskerettighedsadvokat og fortaler for migranters rettigheder, har offentligt erklæret, at folk han stoler på, har fortalt ham, at de forsvundne studerende er blevet brændt, nogle af dem mens de stadig var i live. Han sagde, at han ikke kunne afsløre sine kilder, da dette ville bringe dem i fare, men mandag d. 20. oktober gik han til statsadvokatens kontor (PGR) for at fremsætte en officiel erklæring. Trods en på forhånd indgået aftale var der ingen til at modtage ham, og de ville ikke engang officielt anerkende modtagelsen af en skriftlig erklæring.

Den omstændighed at den nationale regering har været ude af stand eller uvillige til at løse sagen, peger sandsynligvis på politiske vennetjenester, skyldte tjenester, gensidig afpresning og fælles interesser mellem gerningsmændene og dem, der nu er ved magten i Los Pinos.

Den voksende vrede handler ikke kun om denne specifikke begivenhed, hvor gruopvækkende den end er. Dette er blot den sidste dråbe, der har fået den ophobede vrede til at koge over. Vrede over de titusinder af mennesker der er blevet dræbt forgæves i "krigen mod narko", over det aftalte spil mellem politikere på alle niveauer og kriminelle bander, over statslige styrker og kriminelle banders kidnapning og afpresning af mellemamerikanske indvandrere, over mord med straffrihed på menneskerettighedsaktivister, faglige aktivister, bondeaktivister og unge aktivister som en regelmæssig begivenhed, over den udbredte korruption og valgsvindel mv.

"Vi er lede og kede af situationen, vi har fået nok af denne forbandede korrupte regering, der får mænd, kvinder og børn til at forsvinde" sagde en af demonstranterne, i en opsummering af stemningen.

Denne forfærdelige hændelse truer nu med at udløse en national eksplosion, der i det mindste i Guerrero kan opnå opstandslignende proportioner. Den nationale folkeforsamling har truet med at overtage hver af statens 81 kommuner og har sagt, at den kun anerkender lokalsamfundspolitiet, de lokalt forankrede selvforsvarsorganisationer, som almindelige mennesker har opsat for at forsvare sig imod staten og de kriminelle bander.

Ved afslutningen af en massedemonstration med 20.000 deltagere i Iguala blev det lokale rådhus sat i brand. Ved den store demonstration i Mexico City gav forældre til de forsvundne studerende regeringen et ultimatum på 48 timer til at finde deres forsvundne sønner.

Allerede nu er der blevet indkaldt til en ny 48 timers studenterstrejke i næste uge. UNT fagforeningen har opfordret til en 24-timers generalstrejke d. 28. oktober. I Guerrero selv har forskellige grupper af arbejdere, herunder de ansatte på UAG universitet, allerede gennemført arbejdsnedlæggelser. Omkring 1000 aktivister fra den militante Oaxaca afdeling 22 i den demokratiske Lærerforening CNTE, er taget til Guerrero for at støtte deres brødre og søstre i kampen.

Det omhyggeligt konstruerede billede af Peña Nieto som en "reformator", der var i stand til at gennemføre alle de modreformer kapitalisterne krævede og på sin vej smadre al opposition, og samtidig nedbringe volden og korruptionen, er blevet ødelagt af denne bevægelse.

Grunden til Peña Nieto var i stand til at gennemføre en hel række angreb, skyldtes hovedsagelig, at de forskellige dele af masserne kæmpede isolerede kampe. Hver gang der har været forsøg på en forenet kamp, for eksempel mod "åbningen" af olieindustrien (dvs. dens delvise privatisering), var ledelsen ikke i stand til at leve op til opgaven og stod uden en klar strategi, udover at indkalde til en række massedemonstrationer, den ene efter den anden, hvis virkning var at trætte bevægelsen. Ledelsen af Morena, det nye venstrefløjsparti omkring Lopez Obrador, syntes kun at bekymre sig om sin valgstrategi, som for dem var fuldstændig adskilt fra deltagelse i eller at lede nogen massekamp.

I denne sag er Morenas ledelse blevet kritiseret fra egne rækker for ikke engang at komme med en klar støtteerklæring til de studerende. Faktisk ser det ud til, at en af Morenas mulige kandidater i Guerrero havde forbindelser til Iguala borgmester, og han er nu blevet fyret fra sit job som sundhedssekretær af delstatens guvernør. Først nu har Lopez Obrador opfordret til, at hans planlagte demonstration mod privatisering af olien på søndag den 26. oktober forvandles til en protest for de Ayotzinapa studerende.

Forskellen mellem denne og tidligere bevægelser har udover ophobningen af vrede været, at der har været nogen, der har tilbudt en klar ledelse, i dette tilfælde de studerende fra Normal Rural og deres allierede i lærernes bevægelse og samfundspolitistyrker. Udover at organisere masseprotester, direkte aktion og civil ulydighed i Guerrero, kom de med en klar opfordring til en national studenterstrejke, som derefter blev en international protestdag.

Hvis der var en ordentlig ledelse, kunne dette være begyndelsen til enden for denne reaktionære regering og endda begyndelsen på en revolutionær proces i dette nøgleland med stolte traditioner for kamp.

 

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.