I antikrigsbevægelsen findes der folk, der appellerer til FN om at “forsvare freden”. Men selvom dette i teorien skulle være FN’s formål, nytter det ikke alverden. FN er ikke en neutral dommer, men bare et forum for kapitalistiske magter. Af og til kan de komme frem til aftaler om sekundære spørgsmål, men når det gælder fundamentale spørgsmål, kan de ikke gøre det store. De steder, hvor FN har grebet ind, som i Korea og Congo, har det spillet en åbent kontrarevolutionær rolle.

FN er opbygget på en måde, der sikrer de fem lande, der var verdens fem største magter i 1945 (USA, Frankrig, England, Rusland og Kina), permanent repræsentation i Sikkerhedsrådet, der er organisationens højeste myndighed og f.eks. træffer afgørelse om, hvorvidt FN giver mandat til en krig i Irak. Udover de fem permanente medlemmer, vælger FN’s generalforsamling 10 medlemmer for en toårig periode. Kun hvis sikkerhedsrådet giver sin støtte, er det tilladt for et medlemsland at gå i krig.

Men udviklingen har dog vist, at FN ikke er i stand til at forhindre krig. Hvis en stat ser tilstrækkeligt med fordele til at gå i krig og har den fornødne magt, er FN ikke i stand til at hindre dette, hvad man tydeligt så i 1999, hvor USA igennem NATO bombede Kosovo, uden at vente på den FN resolution der officielt var nødvendig.
Selv med en FN resolution er den hellige grav ikke velforvaret, for selvfølgelig gælder de samme magt- og interesseforhold i FN som i den øvrige virkelighed. De større og økonomisk og militært stærke lande er derfor i stand til at lægge et pres på mindre og fattige lande, således at disse stemmer taktisk for at opretholde handelsaftaler o.l. Også kriser mellem de kapitalistiske lande slår ud i konflikter i FN, som man aktuelt ser det nu, hvor USA og England på deres side taler stærkt for at starte krigen mod Irak, mens f.eks. Frankrig og Tyskland indtil videre har afvist at give deres støtte til en militær intervention.

Som i alle andre forhold er de kapitalistiske stater interesserede i at styrke deres egne magtpositioner, og hvis midlet til dette er krig, kan selv ikke FN forhindre det.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.