I 1995 blev Arif Shah myrdet af snigmordere hyret af lokale arbejdsgivere. Han var formand for Punjab Labour Federation (fagforeningssammenslutning i Punjab-provinsen) i Pakistan. Det brutale mord understregede de forfærdende forhold, som pakistanske arbejdere og fagligt aktive udsættes for. Det fik forskellige faglige aktivister til at danne PTUDC – det står for Pakistan Trade Union Defence Campaign, på dansk Kampagnen til Forsvar for de Pakistanske Fagforeninger.

Den nye kampagne blev startet med støtte fra adskillige fagforeninger. Senere er flere kommet til, og nu er listen over støtter af kampagnen meget lang. PTUDC's mål er at forsvare fagforeningerne mod arbejdsgivernes angreb og at forsvare retten til at organisere sig.

Siden starten har PTUDC arbejdet for at støtte faglige kampe og kampagner inden for jernbanerne, telekommunikation, posten, bankerne, sukkerindustri, stålindustri, havnearbejdere og mange andre steder. Pakistan er som bekendt et militærdiktatur, og det er ikke altid lige let at være fagligt aktiv. Der har været mange tilfælde af fængslinger og anden form for forfølgelse – senest i forbindelse med den aktuelle strejke i byen Quetta i Baluchistan-provinsen, hvor offentligt ansatte har strejket for at få de lønfremskridt, som arbejdsgiverne faktisk havde lovet dem sidste år, men som de ikke havde givet.

En af PTUDC's lokale organisatorer, Hameed Khan, blev sammen med mange andre arbejdere og faglige ledere arresteret, fordi de havde deltaget i og ledet protesterne. I Pakistan organiserede PTUDC en kampagne over hele landet. Der er blevet holdt protestdemonstrationer og møder i alle større byer i Pakistan. Tusindvis af underskrifter er blevet samlet ind, og der er blevet delt tusinder af løbesedler ud. Fagforbund og politiske partier blev mobiliseret til kampagnen. Der har været flere succesrige generalstrejker i Quetta, som også lagde pres på for at få regimet til at løslade de tilfangetagne. Nogle faglige ledere fra Quetta startede endda en sultestrejke for at få arbejderne løsladt.

Også internationalt har kampagnen kørt - tusinder af protestbreve er blevet sendt til diktaturet fra hele verden imod undertrykkelsen af fagforeningsfolkene. I Danmark startede PTUDC-Danmark også en kampagne, og der har været deltagelse og støtte fra afdelinger af bl.a. TIB, RBF, LFS, efterskoler mm. Bl.a. har eleverne på Arbejderbevægelsens efterskole Holmstrup doneret overskuddet på 700 kr. fra deres slikbod!

Efter to måneder bar kampagnen frugt – det enorme pres på styret og de fængsledes ukuelige holdning førte til, at alle de tilfangetagne blev løsladt. Løsladelsen er sket på følgende betingelser:

  1. Alle arbejderne er blevet løsladt betingelsesløst, og sagerne imod dem er trukket tilbage. Hameed Khan og nogle af de andre ledere var ellers blevet slæbt for anti-terror-retten. De blev anklaget for terrorisme, bare fordi de havde ledt en fredelig strejke og deltaget i fagligt arbejde.
  2. De tilfangetagne gik kun med til at blive løsladt med klare garantier for, at ALLE de fyrede arbejdere ville blive genansat.
  3. Der er nedsat en komité bestående af faglige ledere fra Baluchistan og repræsentanter fra provins-regeringen, som skal gennemgå og forhandle de krav, som strejken oprindelig handlede om, derunder kravet om 40% forøgelse af lønnen.
  4. Ingen af de tilfangetagne arbejdere har underskrevet nogen form for "tilståelser" eller "undskyldninger", og de ikke-fængslede arbejdere, der har gjort dette, bliver af de løsladte ledere bedt om at trække dem tilbage.

Selvom alle de oprindelige krav ikke er blevet accepteret endnu, er den betingelsesløse løsladelse en stor delsejr for de offentligt ansatte i Quetta. De tilfangetagne har vist andre dele af arbejderklassen, at selv under de mest vanskelige forhold kan man udkæmpe slag i klassekampen og vinde. PTUDC's kampagne, både nationalt og internationalt, er et frisk eksempel på nytten af arbejderklassens solidaritet, også på tværs af grænserne.

Der er stadig brug for støtteerklæringer og penge til den videre kamp for de strejkendes krav og PTUDC's fortsatte virke.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.