Christian Sørensen Foto: Christian Sørensen Det er ikke småting murersjakket på Dansk Totalentreprises byggeplads i Hedehusene skal finde sig i. Ansættelsen har både budt på manglende løn, trusler og brud på arbejdsmiljøloven.

Det bliver stadig mere udbredt i byggebranchen at firmaer, der fungerer som underleverandører til de store entreprenører, lever i nogle få år for så at gå konkurs. Disse underleverandører har en forretningsmodel der går ud på at tilbyde at udføre fx murerarbejde på en byggeplads til en rigtig lav pris. Firmaernes forretningsmodel er så at snyde svendene i løn og gå konkurs når bunken af sager bliver for stor. Det betyder, at regningen bliver sendt videre til Lønmodtagernes Garantifond (LG) og ejerne har selvfølgelig tømt firmaet og kan stikke en fed profit i lommen:

»Vi vil ikke finde os i, at flere og flere arbejdsgivere i branchen spekulerer i at snyde os i løn for så at lade LG samle regningen op. Derfor står vi nu foran pladsen hver dag med den røde fane for at gøre opmærksom på problemet« fortæller Christian Sørensen, der er en del af det murersjak, der er blevet fyret på pladsen for at kræve deres løn.

Trusler og manglende løn

Da murersjakket, der arbejdede for underentreprenøren Innovatis, kunne se, at der manglede både penge på SH-kontoen, løn og pension da de fik deres løn gik de selvfølgelig til mesteren for at gøre opmærksom på dette. Herfra lød beskeden bare at de bare skulle passe deres arbejde. Hvis man ikke får den løn man skal have så må man jo tage sagen i egen hånd. Så murersjakket gik i strejke og meddelte mester, at de nok skulle genoptage arbejdet når lønnen var bragt i orden:

»Mesteren var ret aggressiv for at få os tilbage på arbejde og fandt på en løgnehistorie om at vi skulle have overfaldet hans kone, ja de gik endda så langt som at true os med, at der ville komme nogen fra hans gamle motorcykelklub og smadre os« fortæller Christian Sørensen.

Der skulle mere end løgnehistorier og trusler til for at knække murersjakket. Christian fortsætter: »I juli blev vi fyret og bortvist fra pladsen. De har i den forbindelse trukket os i løn og vi er oppe på at Innovatis skylder hver mand i sjakket 150.000 kr. Firmaer som Innovatis ødelægger vores branche. Derfor har vi stået herude hver eneste dag siden vi blev bortvist«.

Coop er bygherre på farlig plads

Byggeriet skal blive til boliger og en SuperBrugsen. Coop er bygherren, men det er ikke til at mærke for de arbejdere der går på pladsen, at det er et kooperativ der er bygherre. Da Arbejdstilsynet var forbi, var der så mange problemer på pladsen, at de var nødt til at stoppe dokumentationen af overtrædelser, før de havde været det hele igennem, hvis de skulle have ressourcer til at lave en sag. Coop skriver ellers højt og flot på deres hjemmeside, at de kæmper for en bedre verden, der står bla: ”I Coop går ansvarlighed og forretning hånd i hånd. Med forretningen som udgangspunkt har vi en ambition om at rykke både branchen og forbrugerne i en mere bæredygtig retning. På denne side kan du læse om vores arbejde med at skabe mere ansvarlige varer og værdikæder, og om hvordan vi skaber en bæredygtig og ansvarlig arbejdsplads.“ Ansvarligheden gælder åbenbart ikke når der skal opføres nye butikker hvor Coop kan sælge deres “ansvarlige” produkter. »Det er første gang, at jeg er på en byggeplads, hvor der er så mange problemer, at Arbejdstilsynet siger stop før de har set det hele. Det er ekstremt« siger Christian Sørensen.

Fuld støtte

Revolutionære Socialister erklærer fuld støtte til murersjakket! Sjakket skal ikke lade sig tryne af Innovatis’ bøllemetoder. Vejen frem er at arbejderklassen står sammen og slår hårdt ned på arbejdsgivers angreb, som det vi har set i Hedehusene. Sammen er vi stærke, alene er vi intet!

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.