sigtet 1024x467Screenshot fra den ene sigtedes Facebook-profil. Foto: redox.dk“At påstå at der er racisme i Danmark, falder mig anstødeligt. Er der nogen, der overskrider en grænse? Ja. Men racisme? Nej.”

Det udtalte den tidligere leder af Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, til afslutningsdebatten i det danske parlament i mandags. Ikke mange timer senere om natten mellem mandag og tirsdag begik to unge brødre et bestialsk drab på en dansk-tanzanisk mand i en skov nord for Rønne på Bornholm.

Den 28-årige mand blev tævet ihjel. De to brødre slog ham med rafter, flasker, knytnæver og stak ham flere gange med en kniv. Brødrene efterlignede mordet på George Floyd i USA ved at sidde med knæet oven på mandens hals.

Torsdag aften udtalte efterforskningsleder Henrik Schou til TV 2: “Vi efterforsker bredt, og vi efterforsker også på racismevinklen, men intet tyder på, at det er der, vi skal hen”. Som vi ved fra andre sager om racistiske mord i Danmark er politiet ikke en objektiv eller neutral størrelse, men politisk styret. Den herskende klasse i Danmark har al interesse i at tone et drab ned, som har potentialet til at føre til en eksplosiv bevægelse a la den i USA.

Ifølge Redox har den ene af brødrene sidste år poseret med en sixpence og lavet “V”-tegnet med fingrene – en klar reference til fascisten Rasmus Paludan og hans parti, Stram Kurs. For to uger siden publicerede han en grafik på Facebook med teksten “White Lives Matter”, som er et slogan højreradikale og nazistiske grupper bruger som protest mod Black Lives Matter-bevægelsen. Den danske naziorganisation Den Nordiske Modstandsbevægelse har ligeledes produceret en plakat med samme tekst. Det er senere kommet frem, at han også har et hagekors tatoveret.

Alt tyder altså på, at dette ikke var et tilfældigt mord, men racistisk motiveret, begået af mindst én erklæret fascist og inspireret af det racistiske politimord i USA. Mordet er ikke en tilfældig hændelse og kan heller ikke blot reduceres til en efterligning af, hvad der skete i USA, men er en direkte forlængelse og konsekvens af den racistiske politisk, der er blevet ført fra Christiansborg i mange år, og som gladeligt og ukritisk er blevet videreformidlet af massemedierne.

Mordet er den direkte logiske konsekvens af Paludan og Stram Kurs fascistiske politik. Når Paludan eksempelvis siger, at: “Vores gader og stræder vil blive forvandlet til floder af blod, og de fremmede fjenders blod vil ende i kloakken, hvor de fremmede hører hjemme”, eller at "[i]ngen muslimer på Jorden er det »endelige mål«”, så kan der ikke herske nogen tvivl om, at der opfordres til etnisk udrensning, hvilket de to brødre øjensynligt begyndte at eksekvere i praksis. 

Men at et fascistisk parti næsten formåede at komme i Folketinget ved sidste valg som det første siden anden verdenskrig er resultatet af en længere udvikling, hvor racisme og racistisk politik er sivet ud i store mængder fra Christiansborg som slam fra en kloak. 

Racismen er et yderst effektivt våben for den herskende klasse og deres papegøjer på Christiansborg til at forsøge at splitte arbejderklassen på baggrund af hudfarve, herkomst og religion. Politikerne bruger deres racistisk udpegede syndebukke til at distrahere arbejdere og unge fra de reelle problemer i samfundet, hvor de selvsamme politikere smadrer leveforholdene på alle planer for det store flertal. Men racismen stopper med at virke, hvis man blot gentager det samme igen og igen. For at racismen skal blive ved med at lede opmærksomheden væk fra politikernes angreb på arbejdere og unge, skal racismen blive ved med at producere chok, sensation og fylde i overskrifterne, og derfor må politikerne hele tiden overgå sig selv. 

Derfor har Socialdemokratiets skamfulde og kvalmende kapitulation til selvsamme racistiske politik blot accelereret Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkepartis march mod en mere og mere ekstrem racistisk politik og har banet vejen for ikke kun Nye Borgerlige, men også fascisterne i Stram Kurs. Disse to sidstnævnte partier er den naturlige forlængelse og videreudvikling af politikken, der er blevet ført i Folketinget i mange år.

Rasmus Paludan er samtidig blevet direkte sponsoreret af statsapparatet igennem ubegrænsede millionbeløb, som skulle betale for politibeskyttelse til hans provokationer rundt om i landet. Den herskende klasse er dog blevet bange for det monster, den selv har skabt: Paludans handlinger har potentialet til at skabe en modreaktion, som er farligere for systemet som helhed. Det er ikke til at sige om drabet på Bornholm bliver den dråbe, der får bægeret til at flyde over, men statsapparatet har i et stykke tid trukket følehornene til sig og er i stedet gået i gang med en juridisk proces for at desarmere Stram Kurs.

Medierne har ageret mikrofonholdere for Paludan og stillet oceaner af taletid til rådighed for ham. De har normaliseret noget af det mest radikale, som er kommet ud af højrefløjen i mange år, ved eksempelvis at reducere Paludan til “islamkritiker” og invitere ham med til hygge-interviews i Go’ Aften Danmark. Kommer drabet på Bornholm i overskrifterne i de store medier? Nej, kun flere dage efter det er sket, og i stedet forsøger man at smadre Black Lives Matter-bevægelsen ved at lave overskrifter om, at 10 personer som var med til den store demonstration er smittet med corona… ud af 15.000 mennesker! Medierne spiller en kæmpe rolle i at udgyde racisme i hver en afkrog af samfundet, mens de samtidig gør, hvad de kan for at smadre bevægelser som forsøger at bekæmpe racismen. Chefredaktørerne og mediecheferne er ikke uafhængige aktører, men en del af den herskende klasse og er deres direkte talerør. Snarere end en “fjerde statsmagt” er de det fjerde departement af statsapparatet.

Politikerne, statsapparatet og medierne er alle bærende søjler for kapitalismen i Danmark. Men dette socioøkonomiske system har ikke kunne levere fremskridt for arbejdere og unge i mange år. Derfor har alle disse institutioner tyet til den racistiske “del-og-hersk”-taktik for at bevare deres system. Skylden for dette drab må lægges på skuldrene af alle dem, som sidder i toppen af samfundet og har givet det ideologiske rygstød til, at fascister kan begynde at begå racistiske drab.

Vi kan ikke have nogen tillid til, at det borgerlige retssystem vil ikke kunne give disse to ynkelige stykker menneskeligt affald, som udførte drabet, en straf, der vil stå mål med deres handling. Dette tragiske og forfærdelige drab bør gøre os mere determinerede til at føre en kamp på baggrund af klasseenhed for at smadre dette system, som blev født med racisme pulserende i dets åre, og som vil fortsætte med at udgyde denne sociale gift til den dag det bliver lagt i graven. Kapitalisme er rædsel uden ende.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.