Tænketanken om Integrationsindsatsen i Danmark har fremavlet en idé om, at udlændinge i Danmark skal have en lavere løn end den overenskomstmæssige. Dette skulle efter sigende være for lettere at få udlændinge ud på arbejdsmarkedet. Det Konservative Folkeparti støtter idéen. Dansk Industri mener ifølge Politiken (28/1-02), at diskussionen om lavere mindsteløn ikke kun gælder for folk med indvandrerbaggrund.


Det er ikke første gang, at den borgerlige fløj har forsøgt sig med ordninger der skulle presse lønningerne. For eksempel var der i midten af 90'erne snak om, at unge under 25 skulle have lavere løn, den såkaldte indslusningsløn.


Begge forslag er direkte angreb på overenskomsterne, som med andre ord ikke skal gælde for bestemte grupper i samfundet. Allerede nu bliver arbejdsløse aktiveret til reelt arbejde med lønninger langt under mindstelønnen. Nu skal det åbenbart være folk med indvandrerbaggrund. Og hvem så? De unge? Eller hvad med kvinderne, de ældre arbejdere, folk fra Jylland, rødhårede……? Dette er intet andet end endnu et forsøg på at svække de danske arbejderes overenskomst. Svaret er klart: Lige løn for lige arbejde uanset alder, farve, køn og national baggrund!


Det er ikke kun den gruppe, der tvinges til lavere lønninger, der står for skud. Enhver vil kunne regne ud, at arbejdsgiverne i jagten på større overskud vil søge efter så lave lønomkostninger som muligt. Dermed vil dem, som ikke får startløn, indslusningsløn o.l. kunne risikere at blive fyret, og det vil udgøre et pres nedad på lønningerne for alle arbejdere. Derfor er denne "idé" en trussel mod alle danske lønmodtagere.


Diskriminering i stedet for integration

Den såkaldte tænketank må have glemt at tænke sig om. Hvordan skulle indvandrere blive bedre integreret ved at få "specielle" overenskomster, som er en trussel mod lønningsniveauet for hele arbejdsmarkedet. Hvis noget skulle give ansatte modvilje mod at have kollegaer med indvandrerbaggrund, så er det da netop dette forslag! Men snak om, at det skulle være nødvendigt med integrationsløn ,er fuldstændig absurd. Grunden til, at der ikke bliver ansat så mange indvandrere, er arbejdsgivernes fordomme. På Danish Crown-slagterierne kunne man for nylig høre, hvor problemfrit det gik, da man ansatte en gruppe indvandrere. Da først isen var brudt mellem de ansatte, fungerede det problemfrit.


I øjeblikket er de fleste arbejdere med indvandrer- og flygtningebaggrund – hvis de kan få et job - henvist til det absolut dårligste arbejde som rengøring, taxakørsel, buskørsel eller som selvstændige kiosk- og pizzariaejere. Dette er uacceptabelt. For det første må forholdene for overnævnte job forbedres kraftigt – der er ikke nogen jobs, der behøver at være dårlige. Derefter må der sikres uddannelse til alle – også indvandrere, og så må der sættes gang i beskæftigelsen. Hele den offentlige sektor er blevet udsultet af nedskæringer. Dette må stoppes. Der må ansættes flere lærere, pædagoger, læger, sygeplejersker, hjemmehjælpere osv. Også inden for den private sektor er arbejdstempoet umenneskeligt og til tider direkte farligt. Her bør der også ansættes flere, så arbejdet bliver delt mere ud. Er der stadig overskydende arbejdskraft, må arbejdstiden sænkes til 35 timer om uge og siden til 30 med fuld løn- og personalekompensation.


Dette er svaret til de borgerlige krav om forringelser af mindstelønnen, og det er, hvad vi må kæmpe for, kommer på dagsordenen i vores fagforeninger og partiafdelinger.


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.