Som konsekvens af regeringens såkaldte udflytningsaftale, skal Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) spare 15 millioner kroner, inden 2025. I alt 22 stillinger skal nedlægges – næsten 15% af alle stillingerne på fakultetet. Undervisere beretter om et i forvejen presset fakultet, som nu står over for uoverskuelige besparelser.
Et årti med nedskæringer
Nedskæringer er ikke et fremmed fænomen på DPU, der ligesom langt de fleste andre akademiske uddannelsesinstitutioner, i over 10 år, kun har oplevet at ressourcerne bliver mindre og kollegerne bliver færre. Men den sparerunde der nu rammer DPU, kommer, ifølge undervisere, til at have en helt ny dimension af konsekvenser for det pædagogiske fakultet – og dermed videre ud i hele uddannelsessystemet. Fagligheden, hjælp og vejledning til studerende og ikke mindst arbejdsvilkårene for de ansatte vil blive skåret ind til benet.
Præcis fordi institutionen i så lang tid har været underlagt hårde besparelser, er der ikke længere et lag af midlertidige stillinger, som postdocer og adjunkter, at spare på. Det er altså det faste personale, der vil blive skåret.
Nedskæringerne kommer til at have uoverskuelige konsekvenser for studiemiljøet på DPU. Som følge af besparelserne, er det blevet besluttet at flytte alle 12 ansatte i studieadministrationen på campus i Emdrup København til Århus. Det er ikke kun de administrative arbejdere, som vil blive opsagt eller påtvunget en flytning, der mærker konsekvenserne. Det vil ramme hele campusset, i det den bærende administration og støtte til de studerende som nu vil blive rykket til den anden ende af landet.
Arbejdere og studerende må stå sammen
Som vi tidligere har påpegede så er udflytningsaftalen er en spareøvelse i forklædning. Aftalen, der indebærer, at en række uddannelser skal flytte studiepladser ud til mindre byer eller blot lukke dem i de store byer, er voldsomt underfinansieret. Det har ført til, at tusindvis af studiepladser og sågar hele uddannelser, reelt er blevet lukket. For et fakultet som DPU, har underfinansieringen medført lukninger af studiepladser og dermed markant mindre i grundtilskud, som udgør en stor del af fakultetets budget.
Af samme grund, er nedskæringerne på DPU langt fra et isoleret tilfælde. Regeringen har forsøgt at spille studerende ud imod hinanden, ved særligt at angribe de humanistiske uddannelser som et led i de generelle besparelser på alle uddannelser.
Skal kampen mod nedskæringer på vores uddannelsesinstitutioner vindes, kræver det at studerende, undervisere og vores organisationer på tværs af uddannelsesinstitutioner, fakulteter og fagområde organiserer sig og står sammen – i faglig kamp og i solidaritet.