Siden mandag den 21. maj har 450 medarbejdere på den vestjyske virksomhed Cheminova været i strejke. Baggrunden for strejken er at arbejderne på Cheminova har fået nok af at være underbetalt i forhold til deres kollegaer i tilsvarende erhverv og har nu forlangt en lønstigning på 8 kroner i timen ved de lokale lønforhandlinger ovenpå overenskomstforhandlingerne. Ledelsens udspil lød på 5 kroner mere i timen, men da arbejderne på Cheminova ikke vandt lydhørhed for deres krav gik de mandag morgen i strejke.
Torsdag formiddag mødtes medarbejderne endnu en gang, og stemte for at fortsætte strejken på ubestemt tid. Ved samme lejlighed besluttede Cheminovas 70 laboranter at slutte sig til strejken, således at antallet af strejkende nu er oppe på i alt 520.
Her til formiddag mødtes arbejderne så endnu engang. De måtte på mødet konstatere at ledelsen stadig ikke tager deres krav om 8 kroner mere i timen seriøst. Det blev derfor med 75 pct. flertal besluttet at fortsætte strejken. Dette på trods af de af arbejdsretten er blevet idømt bod på 65 kroner i timen.
Cheminova beskæftiger 800 i Danmark og altså omkring halvdelen af disse arbejder i Lemvig, som er den største afdeling af virksomheden. Lemvig, med en arbejdsstyrke på 10.000 og en beliggenhed i et af Danmarks udkantsområder, er afhængig af en stor arbejdsplads som Cheminova. Det betyder naturligvis også at lukning eller massefyringer ville få katastrofale følger for hele området. Det er derfor intet under, at arbejderne på virksomheden længe har fundet sig i lavere løn end deres kollegaer i mere befolkede områder. Men som i alle forhold, kommer der et tidspunkt hvor nok er nok for arbejderne og de presses til at stille sig op imod de dårlige forhold.
At arbejderne i dag besluttede at fortsætte strejken på ubestemt tid, viser at de har forstået at hvis ikke, det er nu, de kan få et ordentligt ryk opad i lønnen, så får de det aldrig. Den overenskomst der blev forhandlet igennem, var så elendig at den ikke efterlader arbejderne andet valg end at kæmpe med næb og klør ved de lokale lønforhandlinger.
Cheminovas arbejdere må fortsætte strejken til de får deres krav igennem og fagforeningerne må bakke dem op!