Strejken blandt de offentligt ansatte har nu varet mere end uge, men ser absolut ikke ud til at svækkes. De strejkende er stadig fyldt med kampgejst og opbakningen blandt befolkningen stiger ifølge DR tekst tv onsdag den 23. april fra 72 procent til 80 procent trods mediernes propaganda imod de strejkende.
Strejken viser tydeligt den danske arbejderklasses potentiale.
At nødberedskabet kører og ingen lider nød er udelukkende de ansattes fortjeneste, og det viser det enorme arbejde de også til hverdag yder for gamle, syge og børnene.
Men strejken har også vist den enorme kampgejst der findes. For eksempel mødes de strejkende sygeplejersker på Rigshospitalet hver morgen og diskuterer hvad der nu skal ske. Spontant er der opstået en aktionsgruppe der planlægger aktioner for at sætte fokus på de strejkende og opretholde opbakningen.
Tirsdag hang der kitler fra alle afdelinger på Rigshospitalet for at symbolisere både de 2400 sygeplejersker, der mangler på landsplan, og alle de sygeplejersker der hver dag må gå på arbejde i stedet for at strejke, for at opretholde nødberedskabet. (se billeder fra aktionen nederst i artiklen)
Onsdag var der opsat et sundhedstjek på Rådhuspladsen med alle faggrupper indenfor sundhedskartellet. Hele dagen var Rådhuspladsen fyldt med strejkende i deres forskellige T-shirts og med kampråb. Talerne blev improviseret holdt i megafoner.
På et tidspunkt kom en række FOA folk gående op fra Strøget med trommer og sang, inden de skulle videre til demonstration senere på dagen.
Ved H.C. Andersens Boulevard stod sygeplejersker med et banner med teksten ”DYT, hvis du støtter sygeplejerskerne” og utrolig mange dyttede for at vise deres sympati.
Det er en helt utrolig gejst og kreativitet der vises fra de strejkende, der viser arbejderklassens evne til at organisere både arbejdsgangen men også en strejke undervejs. Men strejkens forløb viser også behovet for en ledelse og enhed.
Det er mulighed for at vinde denne strejke. 80 procent bakker op, hvilket vil sige hele den danske arbejderklasse. Pædagogerne i BUPL er utilfredse med at deres hovedbestyrelse alligevel accepterede forliget, og mange andre offentligt ansatte er også utilfredse med deres forlig. De faglige ledere fra andre fagforbund der har sagt at de håber strejken mislykkes, da det ikke må kunne betale sig at strejke er tydeligvis helt ude af trit med arbejderklassen og deres egne medlemmer.
Arbejderklassens eneste styrke er enhed og organisering. Hver dag går strejkende rundt og forsøger at finde på aktiviteter. Disse aktiviteter må samles, så de strejkende selv, politikerne og resten af befolkningen kan se deres enorme styrke. Derudover kører FOA og sundhedskartellet hver deres aktiviteter under strejken. Denne kamp er en fælles kamp for bedre løn. De eneste med interesse i en splittelse er arbejdsgiverne.
Sundhedskartellet og FOA må indkalde til fælles demonstration for at lægge pres på arbejdsgiverne. Men en effektiv strejke må også involvere alle de der støtter strejken. De privatansatte er dem med den virkelige magt, da de kan sætte produktionen i stå. Sundhedskartellet og FOA må derfor indkalde til demonstration sammen med LO og FTF senest i starten af næste uge for alle der støtter strejken og som ønsker mere velfærd frem for nedskæringer. Det ville også betyde at alle de strejkendes aktiviteter kunne rettes ind mod mobilisering til denne. Der skal sættes plakater op, deles løbesedler ud og besøges arbejdspladser for at forklare hvad strejken går ud på, og fastholde og udbygge opbakningen.
Kravet her må være klart: mere i løn og flere penge!
Billeder fra aktionen på rigshospitalet, hvor tomme kitler blev hængt op for at symbolisere manglende personale: