Internationale Noter – Nov 2004


Blandet



2 minutter

Rundt omkring i verden sker der utrolig mange ting for tiden. Tusinder af arbejdere og unge kæmper imod det kapitalistiske system, imod ulighed, fattigdom, dårlige arbejdsvilkår og for forbedringer af leveforholdene. Her bringer vi et udsnit af internationale nyheder om klassekampen.

– Strejke i Europa
Den amerikanske bilproducent, giganten General Motors, har fremlagt en ny plan med besparelser for milliarder, hvilket indebærer at over 12.000 medarbejdere på fabrikkerne skal fyres over en periode på to år. General Motors har datterselskaber i de fleste europæiske lande, heraf kan nævnes Opel, Vauxhall og Saab. Mere end 50.000 arbejdere fra Tyskland, Belgien, Sverige, Polen og England reagerede ved at gå i strejke og demonstrationer på aktionsdagen tirsdag den 19. oktober. Især på Opels fabrikker i Bochum, hvor der er planlagt 4000 fyringer, har strejken været massiv, og produktionen lå stille i mange dage i oktober.

– Nigeria
I Nigeria igangsatte National Labour Congress, NLC, som svarer til dansk LO, en 4-dages generalstrejke, fra den 11. oktober til og med den 14. oktober. Dette var en strejke, for at advare Obasanjo-regeringen, som netop har lavet yderligere prisforhøjelser på brændstof. Lederen af NLC, Adams Oshiomhole blev arresteret af den nigerianske efterretningstjeneste og blev tærsket. Andre af arbejdernes repræsentanter er ligeledes blevet arresteret og banket. De seneste begivenheder i Nigeria viser at NLC har opnået stor respekt iblandt arbejderne som står samlet bag ved dets banner, men desværre har lederne af NLC manet til “ro” og vil bruge generalstrejken til en vej til forhandlinger med regeringen. Nigeria er et af de lande i Afrika, som har den største industri-arbejderklasse, og fattigdommen er massiv i landet, så det bliver spændende at følge den videre udvikling.

– Iran
Iran er et land hvor diktaturregimet slår hårdt ned imod fagforeninger og arbejderkamp. 1.maj-demonstrationerne i Iran, 2004, blev angrebet af væbnede agenter fra det Iranske regime. En gruppe Iranske fagforeningsaktivister blev derpå arresteret i Saghez. Det iranske arbejder-solidaritetsnetværk igangsatte en international kampagne for at få dem løsladt. Som en del af kampagnen blev der afholdt en aktionsdag den 20. september 2004, hvor protestaktioner fandt sted udenfor de iranske ambassader i England, Spanien, Italien, Belgien, Grækenland, Pakistan, Venezuela og Mexico. Dette var noget som det iranske regime tydeligvis ikke var vant til. Ydermere havde de fængslede arbejdere påbegyndt en sultestrejke. Derfor blev de iranske myndigheder i sidste ende nød til at løslade fangerne, mod kaution. På grund af yderligere internationalt pres har de nu udskudt retssagen. Dette er en klar sejr for arbejderbevægelsen i Iran og internationalt.