Gymnasieelever endnu engang i aktion


Andreas Bülow, elevrådsaktiv på Amtsgymnasiet i Roskilde



11 minutter

Torsdag den 25. september rygtes det blandt elever i Københavns amt, at der aftenen forinden er blevet tilrettelagt et forslag i amtet, om at hæve klassekvotienterne til 29, samt at afskaffe studieturene og lave kopiafgifter på omkring 150 kroner.
Lynhurtigt opstår der spontant strejker på forskellige gymnasier i Københavns amt. Et af de første af disse gymnasier er Rødovre, hvor eleverne ved 10-tiden på et fællesmøde beslutter at gå i strejke og besætte skolen. Strejken breder sig enormt hurtigt til andre skoler og fortsætter fredag, hvor de fleste af amtets gymnasier går med i strejken. Også eleverne i Københavns kommune vælger i flere tilfælde at gå med i strejken. Fredag er lærerne også med i strejken på flere skoler, bl.a. på Rødovre Gymnasium. I weekenden besluttes der på et stormøde at fortsætte disse protester for at få stoppet besparelserne.

Mandag fortsættes strejken på flere skoler og mange steder besætter eleverne også skolerne og overnatter der for at bruge det som base for udadvendt aktivitet.

Strejken i Roskilde
Søndag aften rygtes det gennem telefonopkald i blandt elevrådsaktive fra Amtsgymnasiet i Roskilde, at københavnerne er ude i massive strejker. Mandag morgen indkalder en lille snes elever derfor til et elevfagligt møde. I stedet for at gå til undervisning, går eleverne ned i kantinen for at diskutere situationen. Selvom forvirringen synes stor, er de fleste meget forargede over at klassekvotienten nu når op over 28 i et amt der er så nærliggende og så centralt. Kl.10 vedtager eleverne at gå ind i en 24-timers besættelse af skolen og strejke.
Det lykkes hurtigt at sprede denne strejke. Eleverne på Himmelev Gymnasium (et af de andre gymnasier i Roskilde) går med i strejken og holder den indtil onsdag.

Mandag aften er fuld af aktivitet. Omkring 150 elever møder op og bruger hele deres aften og nat på at diskutere politik, og lave udadvendte aktiviteter såsom pressearbejde, bannermaling, kontakt til andre skoler og uddannelser for at brede strejken og koordinering af aktiviteter, samt forskellige former for aktioner. Også en del elever fra Roskilde Katedralskole, et af de andre gymnasier, møder op på dette møde.
Kampgejsten er meget høj, og alle føler at de aktivt gør en forskel. Eleverne får pressedækning af to lokale aviser, m.m.
Tirsdag morgen er der igen stormøde. Her vedtager et stort flertal, omkring 70% af eleverne at udvide strejken, således at undervisningen vil blive genoptaget torsdag morgen. På den måde vælger man at mobilisere kraftigt til demonstrationen onsdag i København.
Strejken bliver af mange set som en solidaritetsaktion overfor de københavnske kammerater. Men samtidig er der også store nedskæringer i Roskilde amt. Faktisk er planen at omkring 4% skal skæres ned, på lærernes timeramme.
Tirsdag sker også en anden meget vigtig ting. Lærerne på gymnasiet mødes med eleverne for at diskutere situationen. På dette møde og i en senere pressemeddelelse fra lærerne erklærer de at de er stolte over elevernes aktioner og bakker fuldt op om dem.

Tirsdag aften og nat summer gymnasiet igen af aktivitet. Igen møder omkring 150 elever op. Denne gang deltager også elever fra Himmelev Gymnasium. Sammen produceres der bl.a. en masse klistermærker med forskellige paroler, blandt andet ”Jeg støtter gymnasieelevernes kamp mod nedskæringer”. Dette klistermærke bliver også delt ud til almindelige mennesker på gaden i Roskilde som sympatiserer med kampen og får en bred cirkulation.

Onsdag formiddag drager omkring 200 elever fra Roskilde til demonstration i København. Demonstrationen består af omkring 7000 vrede elever, som uforbeholdent kræver at forringelserne tages af bordet. Socialistisk Standpunkt har produceret en løbeseddel til denne demonstration. På talerstolen går en repræsentant fra Socialdemokratiet i Københavns amt op og fortæller at de kæmper mod besparelserne. Det samme gør Søren Pind fra Venstre i Københavns Kommune. Problemet er at begge partiers taler er rent hykleri. I flere amter har både Socialdemokratiet og Venstre været med til at hæve klassekvotienten. Og i sær Venstre som regeringsparti, står til ansvar for de massive forringelser som de har gennemført på alle uddannelserne.
Elevbevægelsen må føre en uforsonlig kamp i mod regeringen og kæmpe for et ægte alternativ. Ledelsen i Socialdemokratiet udgør ikke et alternativ. Men Socialdemokratiet er stadig Danmarks største arbejderparti med tilknytning til fagforeningerne. Derfor må eleverne kræve at Socialdemokratiet og resten af arbejderbevægelsen kæmper en seriøs kamp mod de borgerlige.

Efter demonstrationen samledes ca. 200 elevrepræsentanter fra skolerne til et stormøde på Rysensten Gymnasium, for at evaluere aktionerne og diskutere det fortsatte perspektiv for kampen. På dette møde blev det klart at der rundt omkring på skolerne eksisterer en udbredt utilfredshed og foragt for ideen om 29 i klasserne. Kravet om et loft på 28 elever i klasser har været et krav som elever har fremført de sidste par år. At Københavns amt nu vil overtræde denne grænse, er et kæmpe slag i hovedet på eleverne.
Mødet viser også at eleverne er meget villige til at fortsætte kampen. Det er ikke alle skoler som agter at fortsætte strejker og besættelser, men der er et udbredt ønske om at fortsætte med masseaktioner og protester. Bl.a. bliver det besluttet at indkalde til en stor demonstration næste tirsdag, når folketinget åbner. Denne gang vil man involvere grupper af elever og studerende fra andre uddannelser til en fælles protest mod forringelser.

Desværre er det tydeligt at der ikke er et konkret perspektiv om hvad der skal til for reelt set at stoppe nedskæringerne. Kun elever fra Amtsgymnasiet i Roskilde bringer dette emne på banen og foreslår en konkret alliance med lærerne og resten af de offentligt ansatte for at forsvare hele velfærdssamfundet. En fælles strejke med kravet om at de store fagforeninger gik i spidsen ville være en enorm trussel imod regeringen.

Disse ideer bliver der ikke rigtig kommenteret på fra resten af mødedeltagernes eller ledelsens side.
At involvere andre elever og studerende er absolut et helt rigtigt skridt. Men vi bliver nød til at sige tingene lige ud: Når elever strejker sker der grundlæggende kun én ting; De mister deres undervisning. Selvfølgelig har studenterstrejker en betydning. Det skaber opmærksomhed om sagen, og det er en kraftig demonstration af kollektiv handling. Men ikke desto mindre så udgør det altså ikke en trussel mod magthaverne. Den klasse i samfundet der virkelig har magten er den arbejdende klasse. Hvis arbejderne sammen strejker, går hele samfundet i stå, da der ikke er nogen jobs der bliver udført. Børnepasningen stopper, undervisningen stopper, transporten stopper, produktionen stopper.
Hvis ikke vi har dette perspektiv med i vores overvejelser kan kampen synes magtesløs.

Elevernes aktioner har allerede haft vidtgående konsekvenser: De tre arbejderpartier er blevet nød til at love at de vil kæmpe for et loft på 28 elever i klasserne, Mange af besparelserne i Vestsjællands og Nordjyllands amt er blevet trukket tilbage og selv Søren Pind fra Venstre har nu meldt at han er mod besparelserne.
Disse indrømmelser er kun kommet gennem kamp.
Men det er desværre ikke nok. Problemet er at økonomien er inde i en blindgyde og at kapitalismen ikke kan give flere indrømmelser. Selv om amtsrådsforeningen for flere år siden lovede eleverne at klassekvotienterne ikke ville stige, så er faktum at den rent faktisk er steget.
Kampen mod forringelser er en kamp mod kapitalismen. Eleverne har gennem kamp opnået meget. I den kommende periode vil de evaluere disse kampe og spørge sig selv om hvordan kravene kan blive opfyldt permanent. Gennem deres egne erfaringer vil de forstå behovet for en enhed med arbejderne og for en fundamental ændring af samfundet.
Det er af aller største vigtighed at bygge en marxistisk tendens blandt elever og studerende som kan hjælpe eleverne med at drage disse konklusioner og konkret vise hvilke metoder kampen kræver.

Bilag: Udtalelser fra eleverne og lærerne på Amtsgymnasiet i Roskilde


Brev til politikerne:
Vedtaget af eleverne på amtsgymnasiet i Roskilde

I dag kl.10 besluttede eleverne på amtsgymnasiet i Roskilde at gå i 24-timers strejke og besættelse af skolen. Denne aktion sker i solidaritet med de gymnasieeleverne i Københavns amt, som onsdag aften fik at vide at de for fremtiden skal være 29 elever i hver klasse og derfor spontant startede strejker torsdag morgen. Eleverne i Københavns amt fortsatte strejken fredag sammen med lærerne, og besluttede i weekenden at fortsætte strejken indtil besparelserne er taget helt af bordet.

Politikernes beslutning viser at de ikke har lyttet til elevernes utallige protester de senere år, som gang på gang har fortalt at de ikke vil have flere end 28 elever i hver klasse, da dette vil gå ud over den enkeltes udbytte af undervisningen og styrke den negative sociale arv.

Strejken i Roskilde er en solidaritetsstrejke som eleverne har valgt at gennemføre fordi vi ser beslutningen som en glidebane. Hvad der bliver besluttet i København i dag, kan blive vores hverdag i morgen. Derfor må eleverne stå sammen på landsplan og få regeringen til at sætte et loft på klassekvotienterne, og stoppe amternes nedskæringer.

Det grundlæggende problem er at det ikke kun er uddannelserne der rammes. Som brugere af velfærdssamfundet oplever vi dag efter dag forringelserne. Daginstitutioner skæres, kontanthjælp skæres, boligstøtte nedskæres, SU’en skæres, priserne på offentlig transport stiger, og således kunne vi blive ved.

I Århus kommune har pædagoger og offentligt ansatte allerede sagt fra. I København har vi set hvordan lærerne er gået med i elevernes strejke. Det er helt oplagt at gøre denne kamp, til en kamp mod forringelser på hele velfærdssamfundet. Derfor må fagforeningerne gå i spidsen for at indkalde til en fælles strejke for alle elever og offentligt ansatte med kravet om øjeblikkeligt stop for nedskæringer på velfærden.

NB. efter denne udtalelse blev vedtaget valgte eleverne på Himmellev gymnasium også at gå i strejke. Elever på Roskilde Katedralskole har valgt at besætte skolen natten over.

For mere information kontakt: Andreas Bülow, elevrådet på AiR, tlf. 28261582


Fra de strejkende elever på amtsgymnasiet i Roskilde

Vedtaget af alle eleverne på AiR – Amtsgymnasiet i Roskilde

I dag, tirsdag den 30. september 2003, kl.10 valgte eleverne med stort flertal at fortsætte de strejker som de påbegyndte dagen forinden. 24-timers besættelsen af skolen og strejken, som startede mandag kl.10 er nu blevet udvidet til onsdag eftermiddag, hvor eleverne i samlet trop vil drage til fælles demonstration i København. Denne demonstration vil finde sted på rådhuspladsen, hvor gymnasieelever fra det meste af København og omegn forventes at deltage.

Natten til tirsdag var amtsgymnasiet fuld af aktivitet. Forskellige grupper havde gang i alle slags projekter, inklusiv maling af bannere, pressekontakt, mobiliseringsgruppe, koordineringsgruppe, blokadevagter, fundraising, m.v. Over 100 elever valgte at bruge hele deres nat på disse aktiviteter og aftenen bød også på en grundlæggende debat om uddannelsespolitik og nedskæringerne, hvor blandt andre DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning) gav deres syn på problematikken.

Samtidig med at et stort flertal af eleverne besluttede at fortsætte strejken, meddelte de forsamlede lærere i form af en pressemeddelelse, at de bakkede fuldt op om elevernes aktioner. Denne melding har gjort bevægelsen i Roskilde betydeligt stærkere, samtidig med at eleverne på Himmelev Gymnasium også har valgt at gå i strejke. Meddelelsen om at lærerne nu bakker helt op om vores protester bør være et signal til de offentlige arbejderes fagforeninger, om at de bør gå ind og samle protesterne på landsplan. Bliver kampen for en god og gratis uddannelse til en kamp for hele velfærdssamfundets bevarelse, står vi meget stærkere.

På anden dagen for vores strejke er vores krav fuldstændig uændrede. Vi kræver at politikerne i Københavns amt trækker deres nedskæringer tilbage, fordi deres beslutning om at hæve klassekvotienten til 29 er en glidebane mod en endnu ringere uddannelse. På den ene side er vores aktion en solidaritetserklæring til eleverne i Københavns amt, på den anden side er det også en kamp mod de nedskæringer som fortsat eksisterer i Roskilde amt og som udbygges år for år.

Med nedskæringerne på bl.a. uddannelsesområdet, og dermed Danmarks fremtid, er regeringen så småt begyndt at brænde alle broer foran dem… Vi håber at de indser dette, før broerne bag dem også ligger i aske.

KAMPEN FORTSÆTTER!

Eleverne på Amtsgymnasiet i Roskilde


Pressemeddelelse fra lærerne på Amtsgymnasiet

Aktioner på Amtsgymnasiet

Eleverne på Amtsgymnasiet i Roskilde har tirsdag den 30. september på et fællesmøde besluttet at fortsætte deres besættelse af skolen indtil onsdag middag.

Eleverne aktionerer imod det indgåede budgetforlig i Københavns Amt på gymnasieområdet i solidaritet med de københavnske gymnasieelever.

I Roskilde Amt er der allerede sparet 4% på timerammen, dvs. på lærernes arbejdstid, i skole året 2003-04. I skoleåret 2004-2005 bliver besparelsen på 5% i Roskilde, hvilket nok ikke kan undgå at ramme studieture, klassekvotienter og lektieværksteder.

Vi lærere på Amtsgymnasiet i Roskilde følger vore elevers aktioner med stor respekt og sympati.

De forsamlede lærere på Amtsgymnasiet i Roskilde