”Højere arbejdsudbud kommer til at trykke lønnen. Det gør vi ikke i regeringen, fordi vi synes, det er rart at trykke lønnen, eller fordi der er ideologi i det.” Således udtalte De Radikales arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq til Jyllandsposten 1. juli (DR.dk 02.08.12)
Desperation trykker lønnen
Farooq gjorde som den lille dreng i Kejserens nye klæder og afslørede, hvad ingen siger højt. Han blev dog hurtigt irettesat fra egen partiledelse og resten af regeringen, der omtalte Farooqs udtalelse som en ”svipser”. At det står i regeringsgrundlaget at ”øget arbejdsudbud” er regeringens politik, er ikke noget man taler højt om.
Op mod 30.000 mister deres dagpenge til næste år, som følge af halveringen af dagpengeperioden fra 4 til 2 år vedtaget af den tidligere VKO-regering sammen med de Radikale. 20.000 af disse vil helt miste deres indkomst, da de ikke kan få kontanthjælp. (eb.dk 16.08.12)
Det er klart, at stramningen af dagpengereglerne ikke i sig selv gør flere arbejdsløse, men det gør de arbejdsløse så meget desto mere desperate og dermed parate til at acceptere lavere løn og dårligere vilkår.
Man har et standpunkt…
”Man dolker helt almindelige lønmodtagere i ryggen på denne måde.” udtalte Helle Thorning-Schmidt for blot 2 år siden, da nedskæringerne af dagpengeperioden blev vedtaget. ”De får bare at vide, at de skal finde et job hurtigst muligt, selv om alle ved, at det er fuldstændig umuligt i visse dele af vores land at finde et job…” (eb.dk 16.08.12)
Hun havde så evig ret! Desværre vendte hun på en tallerken, da først ministerkontorerne var indtaget. Nu kan det ikke komme på tale at ændre dagpengeperioden.
17. august holdt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen krisemøde, for at finde løsninger for de mange tusinder, der står til at miste dagpengene. Men der kom intet andet end varm luft ud af mødet: ”Vi sørger for at få lagt en plan for hver enkelt. Nogle har behov for uddannelse, nogle har behov for jobformidling”. (pol.dk 17.08.12).
Men problemet er ikke mangel på ”kvalifikationer”, problemet er manglen på arbejdspladser.
Regeringen har haft næsten et år til at bevise, at den kan skabe arbejdspladser. Men det er gået stik modsat: arbejdsløsheden er fortsat med at stige. Regerings egen stramme økonomiske politik fører til tab af tusindvis af arbejdspladser alene i det offentlige, hvor beskæftigelsen er faldet 5 kvartaler i træk, og alene i første kvartal af 2012 er faldet med 3.300. (dst.dk).
For en socialistisk løsning på arbejdsløsheden
Både fra SF og Enhedslisten og helt ind i Socialdemokraternes folketingsgruppe bliver der krævet en løsning.
SF stillede sig dog hurtigt tilfreds med Mette Frederiksens tomme løfter og accepterer nu, at dagpengeperioden ikke ville blive forlænget.
Enhedslisten har været lidt mere standhaftige, og sagde som det var, at Mette Frederiksens udspil var ”uacceptabelt”. I stedet kræver de en ”jobgaranti”, offentlige investeringer samt investeringer i grøn energi.
Hvad finanslovsforhandlingerne vil bringe, kan vi ikke på forhånd sige. Men det er absolut muligt, at det ender med en lempelse i optjeningsperioden til dagpengene, som SF bl.a. har foreslået. Det ville give SF og Enhedslisten noget, de kan udråbe som en sejr. Og det er meget muligt, at Enhedslisten accepterer dette; de har ikke krævet, at dagpengeperioden forlænges, og som de siger ”Enhedslisten stiller ingen ultimative krav”.
Men det rækker ikke!Intet mindre end en tilbagerulning af dagpengestramningerne kan accepteres, som første led i en ubegrænset dagpengeperiode, dagpenge svarende til lønnen og afskaffelse af optjeningsperioden.
Et sådan krav vil finde stor opbakning i fagbevægelsen og blandt medlemmerne af både SF og Socialdemokratiet.
Men det kan ikke stoppe her. Enhedslistens krav om jobgaranti er desværre en utopi: Kapitalismen er i dyb krise og arbejdsløsheden fortsætter med at vokse. Regeringen har valgt at acceptere kapitalismens rammer og det betyder nedskæringer og arbejdsløshed. Det må siges klart at arbejdsløsheden kun kan afskaffes, hvis de vigtigste dele af økonomien nationaliseres under arbejdernes kontrol, så økonomien demokratisk kan planlægges. På den måde kan arbejdstiden med det samme sættes ned, arbejdet fordeles og arbejdsløsheden udryddes.
FAKTA:
– Ledigheden udgjorde i juni 2012 164.200 personer – svarende til 6,3% af arbejdsstyrken. Sammenlignet med samme tid sidste år er ledigheden steget med 2.600 personer.
– Fra januar 2011- januar 2012 er beskæftigelsen faldet med 7.000 personer
– Samlet set er beskæftigelsen faldet med 157.000 personer i løbet af den igangværende krise – ledigheden er steget med 97.000 personer. (Steen Bocian danskebank.com 31.07.12)
– Uddannelse giver ikke job: i april 2012 var der 3.313 ledige akademikere uddannet indenfor det seneste år svarende til 27,9 procent. (Ac.dk 30.05.12)
– 68.000 unge mellem 15 og 24 år er arbejdsløse.
– 11.000 unge tvinges til at opgive deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads – det højeste tal i otte år. (Pol 19.08.12)