Alle kender portrættet af den langhårede argentiner med baret på hovedet og et intenst udtryk i øjnene. Billedet af Ernesto ”Che” Guevara er berømt i hele verden og trykt i millioner af eksemplarer og i alle tænkelige afskygninger. Billedet af Che Guevara virker som et symbol på oprør og ønsket om forandring.
Og det er ikke uden grund, at portrættet af Che Guevara indtager en sådan position. Ches liv er en fascinerende historie. Mange har skrevet kortere eller lidt længere bøger om Ernesto Guevara, men ingen har nogensinde gjort det så grundigt, som John Lee Andersons i hans biografi om Che Guevara. Det over 700 sider store værk er en detaljeret beskrivelse, der følger hovedpersonen fra vugge til grav.
Che blev socialist
Da Che som ung medicinstuderende rejser ud i for at opleve Latinamerika på motorcykel, har han ingen anelse om, hvordan hans liv skal forme sig. Hans møde med fattige og undertrykte indianske folk i især Bolivia, giver ham lysten til at forandre kontinentet.
Che Guevara forstod meget tidligt, at det var nødvendig at gøre op med systemet – kapitalismen – men hvad et betød og hvad der skulle komme i stedet, stod ikke klart for ham. Hans store interesse for at læse, bragte ham til værker af blandt andre Marx, Engels, Lenin og Trotskij og med tiden, mens han endnu rejse rundt i Latinamerika på må og få, blev han overbevist socialist. Som den måske eneste af guerillakrigerne som gik i land på Cuba, var det med det perspektiv om, at Cuba skulle blive socialistisk.
Revolutionen i Cuba
Guerillakampen imod Batistas regime på Cuba lykkedes blandt andet på baggrund af det samtidige høje antal strejker blandt byernes arbejdere og deres støtte til kampen. Cuba fik en ny regering bestående af folk fra Guerillaen samt andre cubanere. I biografien forklarer John Lee Anderson, at Che Guevara i løbet af kampene, hvor han havde tilbragt mange timer sammen med Fidel Castro og de andre guerillaer, havde forklaret hans synspunkt og argumenteret for socialisme. Blandt andet på baggrund af disse diskussioner og især den cubanske befolknings ønske om et samfund uden undertrykkelse og med ordentlige forhold for alle, gik den ny regering i gang med at omdanne Cuba i retning af en socialistisk stat. Dog skulle der gå ni måneder før end Fidel Castro erkendte, at omdannelsen af Cuba havde en “socialistisk karakter”.
Eksport af guerillakrig
Som leder af nationalbanken havde Che en hovedrolle i den proces. Men Che syntes, ifølge ham selv, at det gik for langsomt med opbyggelsen af socialisme og kom også til den konklusion, at Cuba, selv med støtten fra Sovjetunionen, ikke ville kunne overleve, hvis ikke revolutionen også bredte sig til andre lande.
Det var årsagen til, at Che forlod Cuba og forsøgte at starte nye guerillabevægelser. Først i Congo og derefter i Bolivia, hvor han blev taget til fange og skudt af den bolivianske hær i alliance med CIA.
Et solidt værk
John Lee Andersons biografi er et godt og veldokumenteret værk, bygget på tre års intensiv og grundig research. Det kan være svært at sætte sig ind i et andet menneskes handlinger, speciel, hvis man ikke har mulighed for at tale med vedkommende: John Lee Anderson har i bogen ”Che Guevara” alligevel gjort et ærligt forsøg. Det er en biografi, som helt og holdent er koncentreret omkring personen og et forsøg på at forstå hans tankegang og hans baggrund for at handle, som han gjorde. Der er lavet interviews med alle nulevende som har været i kontakt med Che Guevara og forfatteren har gennemtrævlet alt materiale, som han har kunnet få fingre i.
Det er en anbefalelsesværdig bog, som tegner et billede af en ærlig revolutionær med et oprigtigt ønske om at ændre verden. Samtidig med, at Ches skæbne blev, som den gjorde, sætter den, uden at behandle emnet, uundgåeligt også spørgsmålstegn ved Ches om måder og handlinger for at ændre samfundet på, var de rigtige.
En inspiration til forandring
I Bolivia var der på det tidspunkt, ikke grundlag for en guerilla, hvilket bogen viser meget klart i sin skildring af de bolivianske bønders modtagelse af Che Guevara og hans mænd. En revolution i landet ville sandsynligvis slet ikke kunne gennemføres ved hjælp af en guerillakrig og led derfor nederlag.
John Lee Andersons biografi er ikke politisk og søger heller ikke at være det, men danner et billede af en person, som har betydet meget for verdenshistorien. Enhver som ønsker at forandre verden og, lige som Che, ønsker en socialistisk verden, må studere de klassiske marxistiske værker for at kunne analysere verden og dermed ændre den.
Jon Lee Anderson: Che Guevara – biografien om mennesket og myten. Forlaget Sohn, 2007. 743 sider. 399 kr.