– Det her handler om lige løn for lige arbejde. Det er ikke en kamp mod nogen men for os alle uanset nationalitet. Det er der mange fagforeningsfolk, der kunne lære noget af!
Ordene kommer fra talsmanden for de aktionerende stilladsarbejdere, Thomas Strømsholt. Blokaden af byggepladsen i forbindelse med HOFOR’s byggeri af Bio4 på Vindmøllevej er etableret af stilladsarbejderne med støtte fra bl.a. betonarbejderne og flere andre faggrupper. Målet er at tvinge det kommunalt-ejede selskab HOFOR til at håndhæve dets egne sociale klausuler og sørge for, at deres underleverandør, det tjekkiske stilladsfirma K2 Leseni, overholder overenskomsten.
Arbejdsgivere forsøger at snyde
– Det startede omkring uddannelse og sikkerhed. Vi gav dem en uge til at sikre, at de folk, der gik og lavede de komplicerede stilladser, også havde den rette uddannelse. Så lavede vi blokade i 3-4 dage. Og det var bare at få dem til at overholde arbejdsmiljøloven! Det resulterede i en glimrende aftale, fortæller Thomas. Aftalen betød, at folk uden den lovpligtige uddannelse skulle afvises.
– Så viste det sig, at alle de ansatte hos K2 Leseni ifølge opgørelserne arbejder for 135 kroner i timen 55 timer om ugen. Men når vi regner på det, hænger timetallene ikke sammen. Pension bliver indbetalt sporadisk, og i det hele taget bliver overenskomsten brudt. Og der er hele tiden nye fiksfakserier, forklarer Thomas.
Blokaden er arbejdere og fagforeningsmedlemmernes direkte svar på et fagligt aftalesystem, som spiller fallit.
– Vi taler om et af Nordeuropas største byggerier. Byggeledelsen forsøger konstant at lave fælder for os ved at snige ændringer ind i aftalerne uden at fortælle os om det. Men vi er ikke kvæg. Vi ved udmærket, hvad der sker. Det er vanvittigt, at det her sker i Danmark og endda i en “arbejder-kommune”, der ligefrem skilter med at være imod social dumping! Helt ærligt så er der brugt mere tid fra kommunens side på at designe deres banner med påskriften om social dumping end at lave de sociale klausuler! Ja, der står alle de rigtige ting i dem, men hvis du kigger efter, hvad der skal ske, hvis klausulerne ikke bliver efterlevet, så leder du forgæves. De virker ikke, siger Thomas.
Sammenhold på tværs
Blokaden har nu været effektiv i over en uge 24 timer i døgnet. Folk fra alle faggrupper hjælper til med at bemande blokaderne ved de to porte: – Vi oplever en fantastisk solidaritet. Der har været pædagoger, tømrer, murere og helt almindelige mennesker med ungerne under armen forbi for at støtte op, fortæller Thomas.
I starten blev lastbilerne med materialer til byggepladsen bare afvist ved blokaden. Men hurtigt fandt blokadevagterne ud af, at det var de østeuropæiske chauffører, der selv betalte deres ventetid.
– Det kunne vi ikke leve med, så vi har lavet en ordning, hvor de kan få lov at læsse af udenfor hegnet og køre videre. Det er jo ikke dem, vi vil ramme, slår Thomas fast.
Parolen om lige løn for lige arbejde, uanset nationalitet, bliver taget seriøst: – Da inderne kom svedende ud fra pladsen gav vi dem sodavand at drikke, fortæller Thomas og fortsætter: – De var overraskede, for de havde hørt fra deres arbejdsgivere, at vi var imod dem. Men det er overhovedet ikke tilfældet. Vi vil have, at alle skal have ordentlige forhold, de skal hives op til vores niveau.
Humøret er højt blandt arbejderne foran porten. Mens vi taler med Thomas, kommer VVS’erne ud fra pladsen til deres kollegaer på blokaden: – Nu er Kemp & Lauritzen [VVS firma] også ude. Det, der sker på medlemssiden, er fantastisk, understreger Thomas, og henvender sig samtidig til betonarbejdernes talsmand Michael: – Det er stærkt, at I er gået med. Vi er der for Jer næste gang.
Og hvis HOFOR havde håbet på, at blokaden ville gå i sig selv, så står de til at få en slem overraskelse:
– Vi har tænkt os at blive ved, indtil der er en aftale, slår Thomas fast og fortsætter: – HOFOR er selv skyld i denne situation. Vi havde advaret dem i god tid omkring det her firma. Præcis det samme skete i Aarhus. Det er et plattenslagerfirma. Og det kan ikke være så svært at finde ud af: Er der overenskomst? – ja, firmaet har meldt sig ind i Dansk Byggeri. Men ét opkald til PensionDanmark afslørede, at der ikke blev indbetalt pension – fint, så kører blokaden!
De faglige regler fungerer ikke
Blokaden skal også ses i forlængelse af OK17, hvor 77% af 3F’s byggegruppes medlemmer stemte nej til forliget dels på grund af øget fleksibilitet i arbejdstidsreglerne og dels på grund af de slappe formuleringer i protokollaterne.
– Vi kræver 100% adgang til data, til pladsen og til de folk, der går der. Det er vi nødt til. Vi må tage kampen, hvor det faglige system har fejlet. Det latterlige er, at vi vidste dette ville ske allerede med OK17. Så hvis arbejdsgiverne vil have ro på arbejdsmarkedet, så må de lave overenskomster og aftaler der fungerer, understreger Thomas, der mener, at der er behov for reelt kædeansvar, så arbejderne ikke står tilbage med en lang næse, når plattenslagerunderleverandører stikker af fra regningen.
Fagbevægelsen må lære af medlemmerne
Aktionen foran Bio4 står i skærende kontrast til de sidste mange års relative faglige stilstand. I årevis har fagforeningernes medlemstal været faldende. Og det er i høj grad fagforeningernes egen skyld, understreger Thomas:
– Folk er utilfredse med fagforeningen. Det her er udtryk for, at parterne ikke kan finde ud af at lave ordentlige aftaler. Jeg hører faglige sekretærer sige: “folk gider ikke”. Det er ikke sandt! Men de gider ikke Jer, og den måde I laver fagligt arbejde på. Den her blokade er ikke stilladserne, der er ved at overtage fagbevægelsen. Det her er medlemmerne, der handler! Det her er historisk. Og det er pisse stærkt!