Det var hårde tider på julemandens værksted. I de sidste par år havde gammelnissen tæret på deres opsparing for stadig at give fine julegaver til så mange som muligt. Nu stod han nervøst og pillede med kvasten på huen, mens han forklarede, at selv mange af de helt artige børn ikke kunne få gaver i år. Allerede for to år siden havde de helt lukket den gamle, velrenommerede afdeling for trælegetøj og tinsoldater. De gamle nisser, der havde arbejdet der, gik tidligt på pension i den, for dem, unge alder af 250 år. De yngre nisser blev sat ud i kulden. Det havde været hårdt for mange at se deres nisse-venner bygge igloer og leve af almisser, i stedet for at bo i fine nye huse.

”Som i alle sammen ved, gik vi i 1931, som redning på den sidste store krise, over til at blive sponseret af Coca-Cola”, sagde gammelnissen tungt til mødet om de kommende nedskæringer, indkaldt af nissernes gavearbejder-fagforening, NGF. ”Men efter nogle år med dårlige regnskaber, har de besluttet at skære kraftigt ned på sponsoratet. Dukkeafdelingen og bamseafdelingen bliver lagt sammen til en langt mindre afdeling, afdelingen for musikalsk legetøj kommer ind under videospilsafdelingen, ligesom de gjorde med brætspilsafdelingen sidste år. Måske kommer der endda flere nedskæringer, men det er, hvad vi ved indtil videre.”

En hvidskægget nisse rejste sig op. ”Det kan simpelthen ikke passe! Efter 70 års tro tjeneste er det eneste, de kan byde os, nogle røde dragter, lidt sukkergodt og en nisse-fyreseddel? Det næste bliver vel, at de ikke længere vil servere risengrød i kantinen!” Det fik alle de andre nisser til at råbe op. ”Hvad gør vi?” ”Hvem skal redde os denne gang?” Så trådte en flok unge nisser frem. Rødnisserne var længe blevet drillet af de andre nisser for deres synspunkter om fri risengrød og gaver til alle, men denne gang blev der lyttet til dem, da de råbte i kor: ”Over-tag Co-la! Over-tag Co-la!”.

Snart råbte alle nisserne med i kor, og de fik hurtigt overbevist menneske-arbejderne på Coca-Cola om at stå sammen med dem og lytte til gammel-nissen Marx. Ejerne blev sat på porten, politiet ville ikke angribe nisserne af frygt for, at deres egne børn ingen gaver fik, og snart var der risengrød og gaver til alle! Glædelig jul til alle de revolutionære nisser derude.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.