ALUBillede: FightbackD. 1. april stemte et flertal af de ansatte på Amazons lagerhal, JFK8, på Staten Island i New York, for at organisere sig i den nyligt opstartede Amazon Labor Union. Det er en historisk sejr for arbejdere i USA og et kæmpe slag mod landets næststørste arbejdsgiver og en af verdens rigeste mænd, Jeff Bezos, der i mange år har ført kynisk klassekamp mod sine ansatte gennem kalkuleret og manipulerende union-busting.

I årevis har Amazon-arbejdere overalt i USA kæmpet en indædt kamp for at organisere sig. Sejren i New York er en del af en generel organiseringsbevægelse, som finder sted blandt arbejdere i hele landet bl.a. også hos Starbucks, én af USA´s største arbejdspaldser. Den kommer desuden i kølvandet på en landsdækkende strejkebevægelse i efteråret, der ramte flere af de allerstørste arbejdspladser i USA. Disse bevægelser har potentialet til at skabe en ny epoke i amerikansk arbejderhistorie og vidner først og fremmest om en stigende radikalisering i den amerikanske arbejderklasse, hvor behovet for organisering bliver tydeligere for flere og flere.

Chris Smalls, en amerikansk arbejder der blev fyret af Amazon for at organisere en strejke på en af Amazons lagerhaller på grund af manglende sikkerhed under pandemien, har grundlagt The Congress Of Essential Workers. Det er en alliance, der kæmper for højere lønninger og bedre forhold for essentielle arbejder i USA og har været aktive i organiseringen af Amazon-arbejdere i New York. I et interview med RS´ amerikanske søsteravis, Socialist Revolution, fortæller han: »Nu tror jeg, arbejderbevægelsen er vågnet; arbejderklassens folk er vågnet.«

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.