Bolivarians taking over parliament Henry Tesara AVNDen Internationale Marxistiske Tendens afviser den amerikanske imperialismes forsøg på at gennemføre et kup i Venezuela. Det, vi er vidner til, er et forsøg fra en koalition af lande, ledet af Trump, på at fjerne præsident Maduros venezuelanske regering. Dette er den seneste episode i en 20-årig kampagne mod den bolivarianske revolution, en kampagne der har involveret militærkup, paramilitære infiltrationer, sanktioner, diplomatisk pres, voldelige opstande og mordforsøg.


Efter instruktion fra Det Hvide Hus og efter møder i Washington proklamerede Juan Guaidó sig selv som "fungerende præsident" på en gadedemonstration i Caracas den 23. januar. Denne erklæring har ingen legitimitet overhovedet, men han blev straks anerkendt af folk som Trump, Bolsonaro, Duque, Macri og Almagro. Andre fulgte, herunder 19 EU-lande. De opfordrede derefter den venezuelanske hær til at erklære sin loyalitet over for den nye "præsident". Dette blev efterfulgt af USA, der pålagde sanktioner på det venezuelanske olieselskab PDVSA og beslaglagde dets aktiver i USA til en værdi af 7 mia. dollars. Yderligere 1,2 mia. dollars i guld, der tilhører Venezuela, holdes tilbage af Bank of England efter instruktion fra USA. Målet er at kvæle den venezuelanske økonomi til underkastelse.


Disse åbenlyst imperialistisk aggressive handlinger udføres under dække af "demokrati" og "humanitær bistand". Lad os være helt klare, imperialismen løj om årsagerne til invasionen af Irak ("masseødelæggelsesvåben"), de løj om bombningen af Libyen, og de har altid forsøgt at finde en retfærdiggørelse for imperialistisk aggression. Den amerikanske regering, der bygger en mur for at holde migranter ude, der låser dem, der formår at komme ind i landet, inde i bure, og adskiller børn fra deres forældre, bekymrer sig tydeligvis ikke om de venezuelanske migranters situation. Trump har udpeget Elliot Abrams som ansvarlig for at føre tilsyn med alle operationer for at "genoprette demokratiet i Venezuela". Det siger alt, man behøver at vide. Abrams organiserede den amerikanske finansiering af de kontrarevolutionære Contras i Nicaragua og støttede death squads i El Salvador og Guatemala i 1980'erne.


Kuppet har tre hovedmål. Det ene er at knuse den bolivarianske revolution, et mål, som Washington har forfulgt på forskellige måder i 20 år. For det andet vil det tillade amerikansk imperialisme at få kontrol over Venezuelas olie- og mineralformue. Endelig vil dette også fungere som en lektion for arbejderne og bønderne på hele kontinentet og især som en klar trussel mod den cubanske revolution.


Hvis dette kupforsøg lykkes, vil det få katastrofale konsekvenser for arbejderne i Venezuela og videre ud. Guaidó har allerede annonceret sit program: privatisering af nationaliserede virksomheder (elektricitet, stål, telekommunikation, cement osv.) og de eksproprierede landområder; Olieindustriens "åbning" for udenlandske multinationale selskaber på meget gunstige vilkår; masseafskedigelse af offentligt ansatte; ødelæggelsen af alle sociale programmer; privatisering af sundhedspleje og uddannelse et "afbalanceret budget" ... Dette er et åbent program for reaktion på de sociale og økonomiske områder. For at gennemføre disse tiltag ville en sådan regering skulle knuse modstanden hos arbejderne og bønderne ved at undertrykke demokratiske friheder, angribe fagforeningerne og andre lokale organisationer og arrestere deres ledere. Når man kender den reaktionære oppositions karakter og deres bedrifter, kan vi også forvente, at bander af oppositionstilhængere vil angribe chavista-støtter.


Alle socialister, anti-imperialister og konsekvente demokrater har pligt til at modsætte sig dette kup med alle vores kræfter. Der er ikke plads til vaklen. Det er ikke muligt at indtage en "hverken eller" position overfor, hvad der er en åbenlys imperialistisk aggression.


Denne situation er blevet forværret af Maduro og PSUV-bureaukratiet og deres konstante forsøg på at finde et kompromis med imperialismen og den venezuelanske herskende klasse. Fortsættelsen af denne politik i dag vil få katastrofale konsekvenser.


Kupforsøget må bekæmpes ved at mobilisere de revolutionære arbejdere og bønder og slå til mod imperialismen og dens lokale agenter: oligarkiet (bankfolk, kapitalister og jordejere). Militserne må styrkes, bevæbnes og udvikles i alle arbejderkvarterer, fabrikker og bondesamfund.


Guaidó har åbent opfordret til et militærkup, har tiljublet den amerikanske beslaglæggelse af venezuelansk ejendom og opfordrer nu til amerikansk militær aggression. Han forråder det venezuelanske folk. Han må anholdes og stilles for retten, og den kup-planlæggende Nationalforsamling bør lukkes.


Multinationale virksomheder fra de lande, der er involveret i kuppet, bør eksproprieres. Ejendommen tilhørende de oligarker, der er involveret i kuppet, må eksproprieres. Jorden må overdrages til bønderne. Disse ejendomme må underlægges arbejdernes og bøndernes kontrol som grundlag for en demokratisk plan for produktionen for at imødegå den nuværende krise og imødekomme de venezuelanske massers presserende behov.


Den Internationale Marxistiske Tendens forpligter sig til at fortsætte og fordoble indsatsen fra Hands off Venezuela-kampagnen og tage den ind i arbejder- og ungdomsbevægelsen over hele verden med alle vores kræfter. Vi opfordrer alle venstreorienterede, faglige og ungdomsorganisationer til at deltage i denne kampagne.

Hands off Venezuela!

Nej til kup, nej til imperialistisk krig!

Eksproprier imperialisterne og oligarkiet!

Arbejdere i alle lande, foren jer!

Den Internationale Marxistiske Tendens, Turino, den 10 februar 2019

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.