I over to uger har der nu været faglig blokade mod renoveringen af den tidligere kongelige møntfabrik på Amager. Konflikten er iværksat af Byggefagenes Samvirke i København efter ugers forgæves forsøg på sikre overenskomsten overholdt. Keflar Invest, der står bag renoveringen, har i stedet for at følge overenskomsten, ansat omkring 100 polske håndværkere til lønninger på mellem 30 og 50 kroner i timen. Udover det "tilbyder" Keflar Invest overnatning og bespisning på arbejdspladsen i klar strid med de gældende regler og love. På den måde håber Keflar Invest at score ekstra profitter på kold og skånselsløs udnyttelse af de polske arbejdere.

De polske arbejdere slås i Polen med arbejdsløshed og lave lønninger. Dette tvinger mange tusinde polske arbejdere til at forlade hjem og familie for at søge arbejde udenfor Polen. Dette ser kyniske bagmænd som en fed fidus. Ved hjælp af mafiametoder presser man de polske arbejdere til at udføre arbejde under slavelignende forhold.

Den nu to uger lange blokade har allerede nu givet Keflar Invest problemer. Mønten skal indrettes til businessboliger og luksuslejligheder. Men efter en del presseomtale har en af Keflar Invests kunder Home meddelt at de ikke længere er interesserede i at købe nogle af lejlighederne. Allerede inden Byggefagene etablerede blokaden, havde Arbejdstilsynet givet gentagne bøder for grove bud på sikkerhedslovgivningen. Sidste gang Arbejdstilsynet var på besøg (i tirsdags) krævede de dog at få politibeskyttelse af frygt for truende adfærd fra rockerlignende typer der også befinder sig på byggeriet. Om der er tale om folk fra den polske mafia er ikke sikkert. Men når arbejdstilsynet skal have eskorte af politiet, så er der et eller andet galt.

Under hele blokaden har det været udbredt opbakning til blokadevagter fra områdets beboere og diverse arbejdspladser. For eksempel har der flere gange været renovationsarbejdere forbi med forfriskninger til de aktionerende bygningsarbejdere. I går, torsdag, var det den tidligere socialdemokratiske arbejdsminister Jytte Andersen, der stak hovedet ud af sin bil og råbte: God kamp!

Desværre er Keflar Invest udnyttelse af polske arbejdere ikke det eneste eksempel. Over hele Danmark foregår den slags. Derfor er det så vigtigt at der bliver statueret et klart eksempel på Mønten. For at sikre dette er det indkaldt til blokadeaktion tirsdag den 16. september kl. 15.00 ude på arbejdspladsen der ligger på hjørnet af Amager Fælledvej og Amager Boulevard. Byggefagenes Samvirke, der står bag arrangementet, håber på 3.000 fremmødte – så tag og mød op! Har du mulighed for at komme med andre for din arbejdsplads eller få din fagforening til at mobilisere, vil det uden tvivl være velkomment.

Om du er polak, jyde, københavner eller rødhåret så er der én ting der gælder: Lige løn for lige arbejde! De folk, der siger at klassekampen er død, må enten bruge al deres tid på cafeer i Hellerup eller på Månen. Tværtimod er klassekampen højaktuel! Den forgår lige nu, ude på Amager. Vi ses på Mønten på tirsdag kl. 15.00.

Læs mere om situationen hos Byggefagenes Samvirke.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.