Paragraf tegn

‘Den Sorte Svane’ har trukket en masse skeletter ud af skabet i det kriminelle miljø. Men at kriminaliteten i bunden af samfundet er afhængigt af kriminaliteten i toppen af samfundet, er en pointe som ikke falder i god jord blandt politikerne og deres venner i erhvervslivet. 

For nylig er dokumentaren ’Den Sorte Svane’ fra TV2 blevet et omdrejningspunkt for stor debat herhjemme. Dokumentaren skildrer en erhvervsjurist med en fortid i og forbindelser til det kriminelle miljø, der agerer muldvarp og laver skjulte optagelser af diverse forbrydere. Formålet er at skildre hvordan ”underverdenen”, dvs. bandemedlemmer og rockere, samarbejder med ”oververdenen”, dvs. politikere, erhvervsfolk og lignende.

Normalt fokuserer mediernes historier kun om symptomerne på det rådne kapitalistiske system. Oftest er de et stillbillede, uden dybde, der gerne vil fremhæve, hvor ondskabsfulde underklassens kriminelle elementer er. Men her er der en anden fortælling, der tydeligt kobler bandernes og rockernes forbrydelser sammen med overklassens forbrydelser. 

Betingelsen for at rockerne og de mindre hvidvaskere kan udvide deres kriminelle aktiviteter er, at de kan komme ind i varmen hos diverse jurister og andre fra overklassen, ja endda helt op til toppen af kransekagen i de mest ”velrenommerede” virksomheder. En pengeindsprøjtning til advokaten Nikolai Dyhr fra advokatfirmaet Horten, får i dokumentaren ubesværet lukket nogle faktura-fabrikerende skuffeselskaber, så hvidvaskeren kan slippe for straf. Efterfølgende klippes der til, at han er ude og starte nogle nye skuffeselskaber med lignende intentioner.

Har vi set den samme dokumentar?

Men at der skulle være noget moralsk forkasteligt ved de ”velrenommerede advokater”, ”boligkonger” eller politikere, som igennem hele dokumentaren blankt erkender deres lovovertrædelser, er ikke noget den herskende klasse lader til at kunne se. På sociale medier fortæller Mette Frederiksens, at hendes eneste bud på, hvad der konkret skulle ske efter afsløringerne, er at indføre en 4. bandepakke. 

Venstre har brugt dokumentaren til at få et racistisk fokus på indvandrere, ved at fremhæve nogle af rockerne fra dokumentaren, og ignorere de store kriminelle spillere. At dokumentaren skildrer hvidvask for hundredvis af millioner og hvordan de store virksomheder er i ledtog med banderne nævnes ikke. Man kan med rette spørge sig selv: Har vi set den samme dokumentar?

Hovedkonklusionen for enhver med øjne, er at banderne er afhængige af overklassens grådige profitjagt og deres villighed til at se igennem fingre med forbrydelser. De er afhængige af, at deres venner i de store advokatfirmaer er klar til at redde dem, når jorden brænder under deres fødder. De er afhængige af at byggefirmaer vil dumpe asbestholdig jord på uanmeldte steder. De er afhængige af, at der er nem adgang til let-bestikkelige kommunalpolitikere, analytiske firmaer, topembedsmænd og lignende, som kan gemme alt deres snavs væk. 

I virkeligheden er det de her folk fra overklassen, der faciliterer den organiserede bandekriminalitet og giver den virkelig indflydelse. Uden dem ville de ikke have ressourcerne til at blive andet end små lokalt forankrede bander, som hænger på gadehjørnerne.

Ydermere, så er bandernes rekrutteringsgrundlag baseret på at kapitalismen altid sparker nye lag af samfundet ned i desperation og fremmedgørelse. Politikerne behandler underklassens kriminalitet som noget de kan straffe sig væk fra, men undlader at spørge, hvorfor denne kriminalitet opstår. 

Lighed for loven har altid været en løgn

Selvom retssagerne mod de filmede kriminelle er i gang, så tegnede der sig allerede under optagelserne et meget tydeligt mønster: Lovene er noget som kun gælder for nogle. Helt konkret ser vi det, når topadvokaten i serien aldrig nogensinde er i reel fare for andet end et gyldent håndtryk, men vi kender det jo fra alle dele af vores samfund. 

Om det så er vold, økonomisk kriminalitet eller miljøskader, som underklassen straffes for, så findes der kapitalistiske versioner af samme forbrydelser, der er over loven. Mord er forkert, medmindre det er i Gaza. Skattesnyd er forkert, medmindre det er Mærsk. Miljøforurening er forkert, medmindre det er Cheminova eller Nordic Waste.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.