Politiet rykkede i går den fascistiske provokatør Rasmus Paludans demonstration til Blågårds Plads, som er et et nabolag med mange beboere med har muslimsk og indvandrerbaggrund. Paludan selv er latterlig. Men hans handlinger, som legitimeres af regeringens racistiske politik, rykker også hele tiden grænsen for, hvor langt den “respektable” højrefløj kan gå i sine angreb mod mennesker med indvandrerbaggrund. Hans planlagte aktion i dag er en direkte trussel mod en kendt antiracistisk persons sikkerhed.

I går aftes opstod der optøjer på Nørrebro og i flere andre bydele i København, efter den højreradikale provokatør Rasmus Paludan startede sin demonstration på Blågårds Plads på Nørrebro, hvor han kastede rundt med en koran. Paludans logik er, at hvis man prikker nogen i øjet nok gange, så skal de nok prikke igen før eller siden. Han fik tvunget sin voldelige konfrontation igennem og vil nu bruge det til eskalere. Højrefløjen på Christiansborg klapper i deres små hænder og vil blot bruge episoden til at tegne et billede af alle muslimer som utilpassede og kriminelle og fortsætte deres heksejagt på muslimer, indvandrere og flygtninge.

Paludan har længe kørt en kampagne for at fremprovokere voldelige konfrontationer. Ifølge Justitsministeriet afholdte han sidste år 53 demonstrationer, og indtil april i 2019 var tallet 17. Da disse demonstrationer er en del af den generelle heksejagt på muslimer og indvandrere, bruger staten store ressourcer på Paludans politibeskyttelse. Hans demonstrationer i år og sidste år har samlet set kostet 24 millioner. Men der er ytringsfrihed -- og så er der ytringsfrihed. Demonstranter med tibetanske flag risikerer at blive fjernet af selvsamme politi, som beskytter Paludan.

Politiet gjorde sit for at optrappe konflikten i går, og det var politiet, som havde flyttet demonstrationen fra Mjølnerparken til Blågårds Plads. Til politiets pressebriefing blev det nævnt, at civile betjente havde trukket trukket deres pistoler, men af en eller anden årsag undlod man at nævne, at kampklædte betjente havde gjort det samme. At betjente trækker deres tjenestevåben under optøjer er ellers en sjældenhed i Danmark. Under Ungdomshusets rydning, hvor det ikke var hundreder, men tusinder, som var involveret i optøjer over mange dage, trak politiet ikke deres tjenestevåben en eneste gang. I går aftes fortsatte politiet med at kredse rundt på Nørrebro for at piske en stemning op.

Imens biler og containere var i brand på Nørrebro, forsøgte Lars Løkke Rasmussen sig som landets forsoner på Twitter:

“Tager kraftig afstand fra Paludans meningsløse provokationer, der ikke har andet formål end at så splid. Mød ham med argumenter - ikke med vold. Værn om demokratiet og ytringsfriheden. Lad ikke nedsættende handlinger rettet mod bestemte grupper i DK ødelægge vores sammenhold.”

Dette blev delt og rost af Pernille Skipper og Pelle Dragsted fra Enhedslistens folketingsgruppe. Men lad os lige stoppe op et øjeblik. Hvordan er det kommet dertil, at en højreradikal klovn som Paludan kan skabe sådan en vrede med stuntet i går?

Det er netop på baggrund af den linde strøm af racistiske overgreb fra staten og politikernes side, som Løkke har ført igennem sammen med Dansk Folkeparti de sidste 20 år, og som Socialdemokratiet nu også gør sig garant for. Det er dem, som har stået forrest i “nedsættende handlinger rettet mod bestemte grupper i DK” gennem deres førte politik fra Christiansborg. Det er hykleri uden grænser, når Lars Løkke tager afstand fra Paludan, som blot tager skridtet videre end Dansk Folkeparti. Den samme Lars Løkke Rasmussen har selv været med til at rykke grænsen for, hvor nedsættende man kan tale om indvandrere og muslimer, og hvor racistisk politik man kan føre overfor disse mennesker ved at køre parløb med Dansk Folkeparti i de sidste to årtier.

Det kan derfor virke absurd, at Skipper og Dragsted føler sig nødsaget til at give Løkke opbakning fra venstrefløjen. De burde i stedet udstille statsministerens hykleri: “Det er din racistiske politik, som har skabt en enorm vrede og frustration, som er fuldt forståelig, og det er din politik, som tvinger de samme mennesker ned i enorm fattigdom!” De burde derudover forklare, hvordan racisme under kapitalismen ikke er en tilfældighed, men er et værktøj, som den herskende klasse bruger til at opdele arbejderklassen og distrahere arbejderne fra de reelle problemer. Derfor er kampen mod racisme nødvendigvis forbundet med kampen mod kapitalisme.

Det var en forholdsvis lille gruppe, som tog del i optøjerne på Nørrebro i går, og der er ingen tvivl om, at lumpenproletariske elementer som kriminelle og bandemedlemmer fra området omkring Blågårds Plads udnyttede situationen for at styrke deres egen position. Men der er samtidigt heller ingen tvivl om, at mange af dem, der deltog i optøjerne, er helt normale unge muslimer med indvandrerbaggrund, som simpelthen havde fået nok. De har fået nok af at få det ene mere nedsættende mærkat på sig efter det andet fra politikerne og medierne. De har fået nok af, at politiet driver klapjagt på dem med visitationszoner, mens de med næb og kløer beskytter provokatører som Paludan. De har fået nok af, at man hver eneste dag bliver fortalt, at man er en belastning for samfundet og intet andet end det.

Det er klart, at det ikke i sig selv løser noget at brænde biler af, selvom vreden er fuldt forståelig. I stedet for at toppen af Enhedslisten stiller sig skulder ved skulder med Løkke, burde partiet have sørget for, at Paludans demonstration aldrig havde fundet sted. De kunne have skabt en organiseret protest med demonstrationsvagter og disciplin. Hvis de havde rakt ud til lokale fagforeninger, beboerråd og resten af venstrefløjen, ville man nemt have mobiliseret flere tusinder, som kunne forhindre muligheden for at Paludan og politiet overhovedet indtog Blågårds Plads.

Paludan er gået skridtet videre og kører nu en organiseret kampagne mod Bwalya Sørensen, som er en ledende skikkelse i den antiracistiske bevægelse i Danmark. Han har allerede truet hende, mødt op foran hendes hjem, hvorefter hendes hus efterfølgende er blevet angrebet. I dag har han annonceret en demonstration tæt på hendes hjem i Albertslund. Dette kan kun opfattes som en direkte trussel og opfordring til angreb på Sørensen. At politiet har tilladt demonstrationen er fuldstændigt absurd, og hvis Sørensen på nogen måde lider overlast i dag eller i den nærmeste fremtiden, er staten og den siddende regering direkte ansvarlig for det.

Vi opfordrer alle til at møde op til moddemonstrationen og sige fra over fra det yderste højres statsbeskyttede provokationer: Et slag mod én er et slag mod alle!

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.