kongreslilleI weekenden 22.-24. marts afholdt Revolutionære Socialister sin årlige kongres. Denne gang i en spejderhytte på Midtsjælland. Alle kammerater havde i månederne op til lagt et stort stykke arbejde i at få kongressen i 2019 til at lykkes politisk såvel som praktisk. Arbejdet gav pote, og kongressen 2019 blev den bedste i Revolutionæres Socialisters historie.

Mange nye kræfter er kommet til

Der var 42 deltagere, primært RS-medlemmer og delegerede fra Danmark, men også et par gæster fra andre sektioner af den Internationale Marxistiske Tendens deltog samt en repræsentant fra IMT’s Internationale Sekretariat. Mange af deltagerne har været organiseret i mindre end et år og nogle endda kun få uger. Det afspejler, at stadig flere unge leder efter radikale svar på samfundets alvorlige problemer og er klar til for alvor at gøre op med kapitalismen og blive revolutionære.

Diskussionerne bar præg af højt politisk niveau og vilje til at trække Revolutionære Socialister fremad. Kongressen viste, at man ikke skal have været revolutionær i mange år for at kunne spille en vigtig rolle i at bygge en organisation. Kongressen gjorde det også tydeligt, at med den størrelse, som organisationen har nået, er det for alvor tid til, at Revolutionære Socialister tager det næste skridt hen imod at blive en professionel organisation.

Klassekamp er blevet til hverdag

På dagsordenen lørdag var en grundig diskussion af den politiske situation internationalt og i Danmark. Alle lande er påvirket af kapitalismens langstrakte krise. Den herskende klasse prøver desperat at bevare systemet. I den proces ender de med at destabilisere deres lande yderligere. Borgerskabet mister grebet om deres eget system over hele verden. Hver dag stiller flere arbejdere og unge spørgsmålstegn ved systemet og bliver radikaliseret. Det sker i en tid, hvor en ny krise truer i horisonten. For de bevægelser, som vi allerede nu ser, bl.a. de gule veste i Frankrig, er det store problem, at de mangler en revolutionær ledelse, der kan give bevægelsen en retning. Uden et parti til at kanalisere arbejderklassens enorme kræfter i en samlet retning risikerer opstande og bevægelser at lide nederlag.

De samme processer, som vi ser i resten af verden, ser vi også udspille sig i Danmark i lidt langsommere tempo. De analyseres i dokumentet “Store skift vil indlede ny periode med klassekamp”, der vurderer, at den næste periode, herunder det kommende folketingsvalg, vil blive præget af et skift i økonomien og den politiske situation. Uanset hvor hurtigt dette skift træder frem, er der tegn på, at klassekamp vil komme på dagsordenen i den næste periode i Danmark. Dokumentet blev vedtaget enstemmigt af de delegerede og kan snart læses på www.marxist.dk. Søndag diskuterede kongressen, hvilke organisatoriske konklusioner vi skal drage af analysen af den politiske situation.

2019: Revolutionære Socialisters år

Hvis man betragter det venstreorienterede landskab i Danmark, mødes man af et sørgeligt syn, trods den ekstremt fordelagtige objektive situation. Ud over den politiske bankerot har en stor del at venstrefløjen i Danmark været afhængig af økonomisk støtte udefra, oftest fra staten, uden en plan for hvordan man skulle blive uafhængig. Det betyder, at når støtten fra den borgerlige stat forsvinder, så kollapser den ene organisation efter den anden.

Situationen med politisk vakuum på venstrefløjen i Danmark giver en unik mulighed for at bygge en revolutionær organisation. Der er ikke nogen udefrakommende forhindringer og dermed ingen undskyldninger. Entusiasmen i RS er stor, og dette afspejledes i den mest succesfulde indsamling til RS’ kampfond nogensinde: over 58.000 kroner.

Revolutionære Socialister har nået en størrelse, hvor der ikke længere er tale om en gruppe bekendte, der arbejder sammen som revolutionære. Organisationen har med kongressen 2019 taget et vigtigt skridt frem imod at kunne vokse til et nyt niveau. De interne strukturer blev formaliseret yderligere for at sikre, at organisationen kan absorbere den store vækst, der har været, og som vi forventer. Organisationen skal sikre, at alle kammerater har mulighed for at give alt, hvad de kan, til det revolutionære arbejde. Det lader sig kun gøre med en organisation, der er smidig og hjælper nye kræfter frem.

Forlaget Marx

Marxistisk teori er grundlaget for al revolutionær handling. Det lille revolutionære forlag, ”Forlaget Marx”, er en vigtig grundsten i den revolutionære kamp og udbredelsen af ideerne. Også her må det siges, at konkurrencen er begrænset. Der er ingen andre forlag i Danmark, der udgiver marxistisk teori på det niveau, som Forlaget Marx gør. Bare fordi der ikke er nogen andre på banen med marxistisk litteratur, betyder det dog ikke, at forlaget ligger på den lade side. I år har Forlaget Marx allerede udgivet bogen ”Rosa Luxemburgs revolutionære arv”, som er en unik bog på dansk om den tyske revolutionære Rosa Luxemburg. Det er en bog, der ikke bare er af historisk interesse, men som rejser vigtige diskussioner for venstrefløjen i dag, og som er med til at sætte RS på landkortet. Og der er nye udgivelser i støbeskeen.

En kongres der peger fremad

Mens store dele af den øvrige venstrefløj kollapser og mister modet, ser Revolutionære Socialister fremad med optimisme. Kapitalismen er et uholdbart system, der smadrer menneskeliv, planeten og vores fremtid. Det er forfærdeligt. Men samme krise lægger også grunden til en revolutionær omvæltning af systemet. De indre modsætninger i kapitalismen gør, at den er ude af stand til at tage samfundet fremad, men selvom kapitalismen har udspillet sin rolle, kommer den ikke til at afvikle sig selv. Der skal bevidst handling til for at ændre samfundet. Revolutionære Socialister arbejder for at bygge fundamentet til at blive den faktor, der kan spille en afgørende rolle i en revolutionær situation. Kongressen 2019 markerer starten på en ny periode for Revolutionære Socialister. På baggrund af kongressen kan organisationen med optimisme arbejde sig hen imod de 100 medlemmer som første skridt i at bygge den revolutionære organisation, der er behov for i Danmark.

Klik på billedet for at se det fulde album fra kongressen

RS kongres 2019

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.