Kklimakamp 1apitalismens fallit viser sig tydeligt i spørgsmålet om klimakrisen. Politikerne snakker og snakker, men gør intet. Et stort lag af unge bliver radikaliseret og griber selv til handling. Til klimastrejken i fredags, den 15. marts, deltog Revolutionære Socialister og Marxistiske Studerende aktivt flere steder. Som rapporterne fra vores kammerater viser, blev vores revolutionære idéer mødt med stor entusiasme blandt et imponerende stort lag af unge.

Lars Løkke buhet ud

Vi var massivt til stede til den største demonstration foran Christiansborg, hvor der var mødt mere end 10.000 demonstranter op. Langt størstedelen af deltagerne var folkeskole- og gymnasieelever. De gav en utrolig energisk stemning til demonstrationen. Da Lars Løkke Rasmussen, som havde gemt sig i mængden, blev tvunget op på scenen, blev han flere gange afbrudt af buh-råb og kampråb som: ”Det er ikke nok!" (se videoen her).

Arrangørerne og de udvalgte organisationers taler fokuserede næste udelukkende på individuelt forbrug som løsning på klimakrisen. Især veganisme blev fremhævet som en løsning - et åbenlyst utilfredsstillende svar på et systemisk problem. Men hvad deltagerne ikke fik fra scenen fik de fra os: systemkritik og revolutionær klassekamp som løsning på problemerne med klimaforandring. Vi havde de største og mest synlige bannere i demonstrationen med parolerne: ”Systemet er problemet” og ”Klimakamp er klassekamp”, hvoraf den sidste også var overskrift på forsiden af vores avis.

 

 

Parolerne forbandt sig med det voksende segment af unge som for længst har gennemskuet, at individualisme og “politisk forbrug” ikke er en reel løsning på klimakrisen. Avisen solgte sig selv, og mange henvendte sig for at blive aktive.

/Rasmus Jeppesen, Christiansborg slotsplads.

CSS diskuterede klima og klassekamp

På CSS (Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund) blev der afholdt klimastrejke med en masse forskellige aktiviteter i løbet af dagen. Vi i Marxistiske Studerende på CSS deltog og arrangerede en aktivitet med oplæg fra kritiske studenterforeninger. Her bidrog Samfundsfaglig Klimaindsats (SIMA), Fællesskab for Kritiske Antropologer (FKA) og Rethinking Economics Danmark (RE:DK) med oplæg og workshops om kritiske perspektiver på klimakrisen.

I Marxistiske Studerende holdte vi oplæg om en marxistisk analyse af klimakrisen, og der var efterfølgende kort og god diskussion. Der var god interesse for det marxistiske og revolutionære perspektiv vi præsenterede og generelt stor deltagelse til arrangementet. Det viser, at der er et lag af studerende på CSS, der er åbne over for alternative og radikale idéer som løsninger på samfundets problemer.

/Magnus Ørberg, CSS

Stor applaus til revolutionær tale i Roskilde

Det var ikke blot i hovedstaden, at unge strejkede fra undervisningen i protest imod politikernes mangel på seriøs handlen overfor klimaforandringerne. I Roskilde protesterede 300-400 unge, hvoraf langt størstedelen af de fremmødte var gymnasie- og folkeskoleelever, ligesom til demonstrationen i København. Vi i Revolutionære Socialister deltog også, med avissalg, politiske løbesedler om klimakamp og klassekamp, og havde derudover fået lov til at stille med en taler. Stemningen til demonstrationen var god og energisk, og størstedelen af de medbragte bannere og skilte bar budskaber der kaldte til handling.

Mange af talerne var imidlertid knap så radikale eller politiske som de mange unge mennesker der var mødt op til demonstrationen. Såfremt talerne indholdt politiske budskaber, blev de begrænset til den sædvanlige opfordring til individualistisk, ”politisk” forbrug, eller afsending af breve til politikerne. Der kunne observeres en interessant sammenhæng mellem alder og linje i de forskellige taler. Des yngre talerne var, des mere radikale var budskaberne. Idéerne præsenteret af taleren fra os i Revolutionære Socialister, om en socialistisk revolution og klassekamp som den eneste løsning på klimakrisen, blev modtaget med stor jubel og begejstring af de fremmødte.

/Andreas Nørgård, Roskilde

Unge kræver radikale svar

Da dagen var omme havde vi solgt stakkevis af aviser, delt masser af løbesedler ud og mange unge havde skrevet sig op for at blive aktive i kampen for en revolution. Det var uden tvivl en kæmpe succes og vil hjælpe til, at kampen mod klimakrisen ikke stopper ved politikernes halve løsninger, men bliver forbundet med kampen mod selve kapitalismen.

Unge er trætte af halve sandheder, løsninger baseret på personligt forbrug og politikernes tomme løfter. De ved godt, at vi står overfor radikale problemer der kræver radikale svar. I Revolutionære Socialister og Marxistiske Studerende vil vi ikke stikke nogen blår i øjnene; en socialistisk revolution er på ingen måde en nem ting. Men den eneste måde vi kan sikre unge, arbejdere og fattige en god fremtid på planeten er ved at fjerne det altoverskyggende profitmotiv og rive det nuværende system, kapitalismen, op ved roden. Bliv en del af kampen.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.