mette frederiksen 4Foto: SocialdemokratietSocialdemokraterne stemte i 2015 for at hæve pensionsalderen fra 65 til 68 år. Men ifølge deres udspil fra den 22. januar skal pensionsalderen nu sænkes med 2-3 år for de arbejdere der har hårdt manuelt arbejde. Det er i hvert fald det indtryk man får når man læser overskrifterne.

Vi har måtte lægge ører til, hvordan Mette Frederiksen & Co. pludselig er de danske arbejderes største velgørere. Frederiksen og de andre levebrødspolitikere i S har prist den danske arbejder, deres hårde arbejde og forklaret at “[n]ogle af de mennesker, der bliver bedt om at arbejde længere, kan ikke. Og de har aftjent deres værnepligt på arbejdsmarkedet,” sagde Mette Frederiksen således til Avisen.dk, og mente dermed, at de fortjente at komme tidligere på pension. Glemt er Socialdemokraternes tidligere angreb på pensionsalderen, afmontering af efterlønnen og smadring af førtidspensionsordningen.

Splitter arbejderklassen

Fagforeningerne for de manuelle arbejdere som 3F og NNF er henrykte. Endelig er det akademikerne, skolelærerne og de andre arbejdere i lette erhverv, der må se langt efter et “gode”!

DF vil være med, og Venstre har indbudt til forhandling. En heftig debat kører nu mellem fagbosserne om, hvem der skal have den nye “ret”, og hvem der ikke skal. Udspillet har ramt som en kile ned i klassen og spiller arbejder ud mod arbejder. Det sker i en tid, hvor arbejderbevægelsen burde rykke sammen for at forberede sig til kampen mod arbejdsgiverne til overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked i 2020. En splittet arbejderklasse er ikke andet end råmateriale til udbytning.

Men tilbage til udspillet. Virkeligheden er, at socialdemokraternes udspil, hvis det kommer igennem en trepartsforhandling, samt forhandling med de andre forligspartier i velfærdsforliget fra 2006, betyder en højere pensionsalder for dem med hårdt, manuelt arbejde, i forhold til hvad pensionsalderen er i dag. 1 til 2 år skal denne gruppe arbejde længere end i dag, ifølge Socialdemokraternes “arbejdervenlige” udspil. En brolæggerlærling kan således se frem til at gå på pension, når han er 69 eller 70 år. Det er den socialdemokratiske “arbejderpolitik” anno 2019. Det er rigtig, at de arbejdere, der ikke falder ind under socialdemokraternes kategori, vil få hævet deres pensionsalder med hele 4 år til 72. Men bare fordi andre får det værre, gør det ikke de manuelle arbejderes position et hak bedre - tværtimod. 

Bevidst manøvre

 Det hele er en manipulerende spin-manøvre. Socialdemokraterne har brug for en sag til at se arbejdervenlige ud og “sætte kant” til Venstre, som de ellers stemmer sammen med i 91% af afstemningerne i Folketinget. Men Frederiksen er også fremsynet. Hun ved, at når (eller hvis) de vinder valget, så vil Socialdemokraterne få på puklen af deres bagland, hvis en Socialdemokratisk regering endnu engang stemmer for at hæve pensionsalderen med fire år. Derfor vil de gerne fedte alle partierne ind i en aftale, så ingen af dem “skaber sig”, når pensionsalderen igen i 2020 skal sættes op.

 Der er intet progressivt i pensionsudspillet. Den er et angreb forklædt som en gave. Den splitter arbejderklassen og svækker dens kampkraft. Enhedslisten og alle andre, der ser sig selv som stående på arbejderklassens side, bør afvise Mette Frederiksens bluffnummer og kræve en tilbagerulning af hele det reaktionære velfærdsforlig fra 2006, der hævede pensionsalderen i første omgang.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.