Vi har endnu ikke modtaget de endelige besøgstal for Havanna’s International Bogmesse 2006, som har nået sit femtende år, men det står klart for os, at endnu flere end sidste års halve million mennesker besøgte den enorme bogmesse lagt på den naturskønne borg La Cabaña, der udsigt over Havannas bugt.

Messens enorme popularitet er i sig selv et levende bevis på en af revolutionen vigtigste sejre. Cubanerne er et højt uddannet folkefærd og er med rette meget stolte af deres kulturelle niveau i et land, som gjorde udryddelsen af analfabetisme til en af dets vigtigste bedrifter. Bogmessen er vokset kraftigt, fra en lille begivenhed i Havana for 15 år siden, til en kæmpe begivenhed, der tiltrækker millioner af folk og rejser rundt til 35 byer rundt omkring på øen.


For andet år var det spanske Frederick Engels Forlag (FFE) tilstede med en stand. Endnu en gang var vores tilstedeværelse en breche i den ”kulturelle embargo” som imperialismen, støttet af det spanske forlæggerforbund, (der ikke ser nogen problemer i at være på bogmesser i lande med undertrykkende og diktatoriske regimer som Marokko), har pålagt Cuba. Vores tilstedeværelse var derfor også et udtryk for solidaritet med den cubanske revolution og modstand mod imperialismen.

Over vores stand var der fælles billeder af Leon Trotskij og Che Guevara, som gjorde La Cabaña borgen til hans første hovedkvarter, da han kom til Havanna i januar 1959 efter den cubanske revolutions sejr. Vi havde også to store plakater fra FFE designet specielt til bogmessen med parolen om en Latinamerikansk Socialistisk Føderation. Standen tiltrak megen opmærksomhed.

Ligesom sidste år var de materialer, der tiltrak flest, bøger og foldere af Trotskij eller om hans liv og ideer på spansk. Udover The Permanent Revolution og Revolutionen Forrådt, solgte vi en række værker af Trotskij, herunder de for nyligt genudgivne Terrorism and Communism og 1905. Mange folk sagde, at de altid havde hørt negative ting om Trotskij, men at de aldrig havde haft chancen for virkeligt at læse noget af ham.

Interessen for Trotskijs ideer ses også ved det faktum, at vi fik solgt alle de 140 A2-størrelses plakater, vi havde af Trotskij med et uddrag fra hans politiske testamente. Vi havde medbragt plakaterne pga. den interesse, de havde skabte sidste år, men vi havde aldrig troet, at vi ville sælge så mange! Vores globale salg gik op med mere end 50 % fra sidste år, og flere titler blev totalt udsolgt, især Trotskij bøger og Alan Woods folder Stalin, 50 years since the death of the tyrant.

Udover Trotskij, var det andet spørgsmålet, der tiltrak folk til vores stand den venezuelanske revolution. Alan Woods bog om den bolivarianske revolution var vores best-seller, hvilket viser, den enorme interesse den venezuelanske revolution har skabt i Cuba. Venezuela var dette års gæste land, og præsident Chavez var til stede ved åbningsceremonien. Venezuelas ambassadør Adan Chavez’ tilstedeværelse ved udgivelsen af den cubanske udgave af Reason in Revolt var en stor begivenhed på bogmessen, og blev dækket bredt i cubanske og venezuelanske medier.

Ciencias Sociales forlaget har nu udtrykt interesse for at udgive Alan Woods’ bog om Venezuela i en cubansk udgave. De har også fortalt os, at Reason in Revolt har solgt rigtig godt, og at de overvejer en anden udgave.Celia Hart and James Petras


Den cubanske kommunist Celia Hart ledsagede os også i vores stand i nogle dage. Hendes bog Apuntes revolucionarios - Cuba, Venezuela y el socialismo internacional (Revolutionære Notesbøger – Cuba, Venezuela og international socialisme), som er blevet udgivet af F. Engels Forlaget, var vores anden bestseller. I hendes artikler starter Celia debatten om Trotskij og hans ideer i Cuba, og det er første gang, at disse artikler er blevet udgivet i bogform og gjort tilgængelige for den cubanske offentlighed. En anden bog af Celia Hart var også til salg på bogmessen, Haydée, del Moncada a casa (Haydée, fra Moncada og hjem), som er hendes erindringer om hendes mor, Haydée Santamaria, den legendariske revolutionære leder af den cubanske revolution, som deltog i angrebet på Moncada Barakkerne i 1953.

Blandt de mange som kom til vores stand var den erfarne cubanske revolutionære Ydalberto Ferrera, der har været aktiv i den cubanske trotskistiske bevægelse siden 1930’erne, og den amerikansk-baserede venstreorienterede intellektuelle James Petras. Til stede på bogmessen var også nogle værker af Che Guevara, der ikke tidligere har været udgivet. Disse er samlet i et bind kaldt Apuntes Críticos sobre Economía Política (Kritiske Noter om Politisk Økonomi). Nogle af disse tekster er aldrig blevet udgivet før og indeholder en voldsom kritik af den gamle stalinistiske Manual of Political Economy udgivet i USSR.

Che Guevara skrev nogle af disse tekster i Prag på hans vej tilbage fra hans oplevelser i Congo. Hans kritik af USSR er også baseret på hans oplevelse som industriminister og de debatter, som han havde med de sovjetiske rådgivere og hans oplevelser i Sovjetunionen. Han var især modstander af politikken om ”fredelig sameksistens”, som han ikke anså for andet end ”vulgær opportunisme”. Udgivelsen af disse tekster er meget vigtig, de gør os i stand til at vide mere om udviklingen i Che Guevara’s tænkning i hans sidste år.

En anden bog, som blev udgivet på bogmessen, er Del socialismo real al capitalismo real (Fra virkeligt eksisterende socialisme, til virkeligt eksisterende kapitalisme) et meget interessant værk af Ariel Dacal og Francisco Brown om grundene til og konsekvenserne af genindførelsen af kapitalisme i Sovjetunionen. Bogen, der indeholder et forord af Alan Woods, forklarer hvordan det var CPSU’s (det russiske kommunistparti) gamle bureaukrati, som genindførte kapitalismen, og hvordan de selv blev kapitalister.

Udover alle bog-lanceringsmøderne vi afholdt på bogmessen og universiteterne i Havana og Santiago, havde vi også et møde med Armando Hart, en historisk figur i den cubanske revolution, der nu styrer Kontoret for Marti Programmet sammen med Rafael Polanco fra Sociedad Cultural José Martí. Han var meget venligsindet og insisterede på, at en dialog må åbnes.

En der var meget interesseret i den cubanske udgave af Reason in Revolt, var Dr. Fidel Castro Díaz-Balart, Fidel Castros søn, som er videnskabelig rådgiver for Statsrådet og atomfysiker. Han insisterede på at få Alan Woods til at signere sin kopi. Også han var meget venlig og udtrykte interesse for at diskutere spørgsmålet om forholdet mellem videnskab og socialisme mere. Han udtrykte beklagelse over, at Alan Woods ikke havde været i stand til, at deltage i en konference han havde organiseret om emnet i uge før, og gav ham en signet kopi af en af hans bøger om atomkraft.

Kort fortalt var det en imponerende succes. Vi vil gerne takke alle dem, som gjorde besøget muligt, herunder bogmessens bestyrer og alle dem arbejdede sammen med hende, personalet hos Ciencias Sociales, og i sær Celia Hart, som insisterede på, at vi skulle være til stede.


Rafael Polanco, Armando Hart and Alan WoodsFidel Castro's son and Alan Woods

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.