Århusianske pædagoger i strejke viser vejen frem


Siri Bejer Bertelsen



4 minutter

(læs mere om nedskæringerne i kommunerne på vores tema-side)

På Rådhuspladsen i Århus står der omkring 15 ligkister med kranse og bånd. En ligkiste for hver børneinstitution, der allerede nu har fået dødsstødet. I dag (torsdag d. 14. september, red.) begyndte byrådet deres forhandlinger om budgettet for 2007 og de kommende år. I tirsdags var 15.000 vrede borgere mødt op på Rådhuspladsen for at demonstrere mod de varslede besparelser. Århus-kommune skal som bekendt spare cirka 410 millioner hvert år de kommende 3 år.

Natten mellem mandag og tirsdag blev der allerede indgået et forlig i byrådet om sammenlægning af diverse pasningstilbud. Det betyder i realiteten, at alle fritidshjem, integrerede institutioner og byggelegepladser i Århus skal nedlægges. I stedet splitter man pasningsordningerne op på en måde, der gør det helt umuligt for bl.a. de integrerede institutioner at lave et sammenhængende pædagogisk arbejde. Når forliget bliver gennemført vil der være færre tilbud til børnene og ingen ressourcer til at yde ekstra omsorg for dem der behøver det.

Forliget var et ekstra stik i såret. Vreden blandt de demonstrerende i tirsdags var ikke til at tage fejl af.

Demonstrationen d. 12 september
Den 12. september mødte rigtig mange mennesker op for at vise deres protest imod de kommende besparelser. Unge, gamle, forældre og børn fyldte hele Rådhuspladsen. Det var umuligt at bevæge sig frem eller tilbage og fremmødet var så stort, at folk stod helt ude på vejen og trafikken gik i stå. Der blev uddelt huskekager og sprællemænd med Nicolai wammen, hvor der stod “Århus fortjener bedre” (citat fra Wammen under sidste valgkamp) “Det gør vi stadigvæk”. Der var kæmpe balloner med skriften 80 milliarder i statskassen – hvorfor skal der spares på børneområdet? Under hele forløbet kunne man se et par løftede persienner og en mørk skikkelse indefra rådhuskontoret, der fulgte med i hvad der skete på pladsen.

Fra talerstolen blev der langet ud efter regeringen og Nicolai Wammen og byrådets manglende deltagelse i hele debatten. Det eneste den socialdemokratiske borgmester har gjort, er, at han sammen med otte andre østjyske borgmestre, har sendt et brev til Folketinget med krav om bedre økonomiske vilkår for kommunerne. Et halvhjertet forsøg på at gå imod regeringen, men efter det allerede indgåede forlig er det klart for alle, at Wammen har tænkt sig at fuldføre den liberale politik og skære ned på velfærden i hans kommune. Nicolai Wammen var bestemt ikke populær blandt demonstranterne og hvis det stod til dem skulle han sammen med regeringen kastes så langt væk som muligt.

Arbejdsnedlæggelserne
De fleste af de institutioner der allerede nu ved, at de bliver ramt eller helt lukket, har valgt at nedlægge arbejdet. De første begyndte onsdag morgen og senere fulgte flere trop. Hver institution har diskuteret om de skulle gå med i strejken og der har været stor opbakning.

I dag marcherede således børn og pædagoger ned af strøget i Århus. Anført af en kutteklædt mand med en le gik de alle iført sort tøj med ligkister bagerst efterfulgt af en mand, der monotont spillede på tromme. Ligkisterne blev stillet op på Rådhuspladsen.

De cirka 200 pædagoger og pædagogmedhjælpere holdt et minuts stilhed og forlod derefter pladsen.

I morgen formiddag er der stormøde i BUPL, hvor den fortsatte kamp skal diskuteres. Det er endnu uvist om arbejdsnedlæggelserne vil fortsætte efter forhandlingerne er afsluttet. Det færdige budget vil helt sikkert byde på flere besparelser og ramme langt flere af de offentlige ansatte i kommunen.

Pædagogerne har endnu engang vist vejen frem. Resten af de offentligt ansatte såvel som privatansatte må støtte op om kampen imod forringelserne. Arbejdsnedlæggelse er den eneste måde til at lægge et reelt pres på byrådet og ikke mindst regeringen, der stædigt holder fast i de 80 milliarder i statskassen og ikke vil røre ved virksomhedernes kæmpe profitter.

Nu har vi demonstreret vores utilfredshed, men det handler om at vinde – om at få nedskæringerne fjernet og forbedringer gennemført. Hvis ikke byrådet har ladet sig mærke af den sidste tids demonstrationer, så må resten af de offentligt ansatte og de ansatte i den private sektor følge pædagogernes eksempel, både i Århus og i resten af Danmark.

For kun ved at samle kampene kan man lægge et massivt pres på regeringen og bevare velfærden.