Knæk bolignøden


Frederik Ohsten



2 minutter

Mere end 65.000 unge er i år begyndt på en videregående uddannelse. Det er det største antal nogensinde. Mange af disse unge har imidlertid et alvorligt problem; de mangler simpelthen et sted at bo.

I hele landet findes der knap 39.000 kollegieboliger, og ifølge Danmarks Statistik er der kun 6500 ledige pladser. Resten er henvist til det private boligmarkeds jungle.

Hvert år bringer medierne historier om skrupelløse udlejere, der fupper unge studerende og plyndrer dem for uhyrlige beløb. Det er såmænd alvorligt nok – og et område der bliver groft nedprioriteret af politiet – men for de fleste er problemet den legale og halv-legale udplyndring, de er udsat for gennem tårnhøje huslejer for små værelser, der typisk kun er til leje i tre eller seks måneder.

Den usikre boligsituation er en stressfaktor for de unge, der burde tænke på deres nye studier og pensum i stedet for, hvordan de kan få et sted at bo, og hvordan de kan få penge til huslejen og de vanvittige beløb, udlejerne kræver i depositum.

Man kunne omgående knække en stor del af bolignøden ved at inddrage de mange lejligheder, der står tomme på grund af ejernes spekulation:

Ifølge Danmarks Statistik er der 76.000 tomme lejligheder i Danmark. Knap 15.000 af dem ligger i København. I Aarhus er der 3700 tomme lejligheder, i Aalborg er der godt 3000 og i Odense er der omkring 2500.

Hvis staten omgående overtog disse lejligheder, kunne man skaffe billige studieboliger til mange studerende. Spekulanter bør ikke gives kompensation for en sådan overtagelse, fordi de har skadet samfundet med deres uansvarlighed.

Huslejen for alle studieboliger bør maksimalt være 20 procent af de studerendes indkomst – altså af SU’en. Dertil kommer, at der er massevis af bygningsarbejdere, der går ledige. Der er desuden tusindvis af unge, der ikke kan få læreplads i byggefagene.

Dette problem kan afbødes gennem et storstilet statsligt byggeprojekt for at få udryddet bolignøden én gang for alle, så mediernes historier om bolignød ikke vender tilbage til næste år. Hvis staten mangler penge til dette, bør pengene tages fra bankerne og de store virksomheders rekordstore profitter.