Venezuela-bog lanceret med manér


Marie Frederiksen



3 minutter

Mandag aften den 6. september var 60 mennesker samlet på den venezuelanske ambassade i København til lanceringen af den nye bog ”Revolutionen i Venezuela – øjenvidneberetning og analyse”.

Alle gæsterne blev budt velkommen af en video produceret af Hands off Venezuela i Venezuela, op til valget den 26. september.

Efter videoen bød Venezuelas chargé d’affaires Roger Corbacho velkommen til receptionen. Han takkede bogens forfatter Andreas Bülow og foreningen Hands Off Venezuela Danmark, som Roger Corbacho betegnede som en af de progressive bevægelser i Danmark, og en forening med kærlighed til den revolutionære proces i Venezuela.

Hands Off Venezuela har udgivet bogen var sammen med ambassaden med til at organisere receptionen. Roger Corbacho forklarede, hvordan revolutionen har varet ti år – ti år hvor der er gjort vigtige sociale fremskridt, såsom udryddelse af analfabetisme og reduktion af fattigdommen. Han fremhævede, at 60 procent af venezuelanerne for ti år siden levede i ekstrem fattigdom. Det tal er nu nede på under 10 procent, et meget lavt tal for et udviklingsland. Venezuela bliver også et af de få lande, der kommer til at nå 2015-målene for uddannelse og sundhed.

Efter denne korte introduktion gav han ordet til bogens forfatter, Andreas Bülow.

Andreas Bülow startede med at takke Roger Corbacho og ambassadens ansatte for deres støtte til bogens udgivelse og det gode arrangement.

Han forklarede, at han blev overbevist om nødvendigheden af at skrive bogen, da han så smædekampagnerne i de danske og internationale medier mod den revolutionære proces. Han blev yderligere overbevist, da han opdagede, at der intet er skrevet på dansk.

Medierne har spredt løgne for eksempel om, at der ikke eksisterer ytringsfrihed i Venezuela, men Andreas Bülow afviste blankt denne beskyldning. Tværtimod, sagde han, at noget af det første, han oplevede, da han ankom til Venezuela, var mediernes tilsvining af præsident Chavez. Et eksempel på det var en avisforside han så lige efter han var ankommet, hvor Chavez blev afbilledet som Hitler, uden at det fik nogen konsekvenser for avisen.

Andreas forklarede, hvordan revolutionen har haft stor betydning for den venezuelanske befolkning med sociale tiltag såsom de forskellige missiones for sundhed, uddannelse og lignende.

Men alt er ikke lutter fryd og gammen, der er også problemer i Venezuela. Andreas fremhævede fødevaremangel, korruption og så videre. Oppositionen forsøger at sabotere revolutionen gennem deres magt over økonomien og medierne. De håber, at de gennem sabotagen kan skabe en stemning i befolkningen af ligegyldighed overfor revolutionen. De håber at skabe en stemning blandt folk om, at socialisme bare pæne ord og taler, mens problemerne fortsætter med at eksistere.

På den baggrund satser oppositionen på at gå markant frem ved valget den 26. september. Dette valg bliver virkelig vigtigt.

Andreas pointerede, at han mener, at det største problem, som Venezuela står overfor nu, er, at det på trods af ti års revolution stadig er oligarkiet, den lille herskende klike, der sidder på magten over to tredjedele af produktionsapparatet. Denne magt bruger de til at sabotere økonomien. Andreas sagde, at det er nødvendigt for revolutionen at tage et afgørende skridt fremad og overtage kontrollen med produktionen, så der kan lægges en demokratisk plan for økonomien.

Herefter blev bogen efter bedste venezuelanske traditioner døbt, heldigvis ikke med champagne som man gør det med skibe, men med fine blomsterblade, der blev drysset over bogen.

Efter de to taler var der livlig diskussion over de venezuelanske lækkerier, som ambassaden bød på.

Receptionen var et perfekt startskud på den to uger lange kampagne rundt i landet for at præsentere bogen og diskutere revolutionen i Venezuela med unge og arbejdere og det ganske land.

For møder nær dig se mere her

Se billeder her:

Reception for Venezuela-bog