Medie-manipulation om Evo Morales


Jeppe Krommes-Ravnsmed



2 minutter

Politiken har på sin hjemmeside bragt en artikel, hvor de hævder, at Bolivias præsident Evo Morales er homofobisk.

Da nyheden først blev offentliggjort under overskriften ”Bolivia-præsident: Kyllingekød gør mænd til bøsser”. Det var om aftenen tirsdag den 27. april. Torsdag den 29. april havde Politiken.dk imidlertid redigeret i artiklen og ændret overskriften til ”Bøsser anklager Bolivia-præsident for homofobi”

Vi har modtaget en kommentar fra en dansker i Bolivia, som overværede Evo Morales’ tale. Han gør opmærksom på, at reportagen er ren manipulation og misinformation.

-redaktionen



Jeg vil gerne gøre jer opmærksomme på en stor misinformation, hvis i skulle komme til at læse følgende nyhed fra Politikens hjemmeside

“Bolivia-præsident: Kyllingekød gør mænd til bøsser”

Følgende nyhed er en stor løgn. Oversættelsen er forkert, og desuden snakkede Evo på intet tidspunkt i sin tale om homoseksuelle. Han påpegede blot, at de mange hormoner, der fyldes i kyllinger kan skabe udsving hos mænd. Altså at de kan få en mere feminin karakter.

Dette bliver oversat til at være et angreb på bøsser. Det er helt forrykt. Det er en del af en smædekampagne, som de lokale medier i Bolivia har skabt for at diskreditere Evo Morales og undgå at snakke om det centrale budskab i klima-konferencen; at kapitalismen er den grundlæggende årsag til naturødelæggelserne og de store klimaforandringer.

Det er en fuldstændig forrykt fordrejning af de virkelige omstændigheder. Jeg var selv til stede og hørte talen. Politiken har digtet og viderebragt fordrejede sandheder fra de mest reaktionære medier i Bolivia.

Kommentaren fra Evo Morales var en enkelt i en timelang tale, der gav endeløse eksempler på hvordan kapitalismen ødelægger naturen. Kommentaren om Pollos (kyllinger) og årsagen til, hvad der gør folk skaldede, er nok noget tvivlsomme rent videnskabeligt, men de fordrejninger, som Politiken nu tager del i, er del af en smædekampagne, på samme linje som de udøver mod Venezuela.

Jeg ønsker blot, at I vil informere folk om de virkelige omstændigheder.