Hands Off Venezuela på Grundtvigs Højskole


Adam Ring (HoV Hillerød)



2 minutter

Tirsdag d. 24 april fik Grundtvigs Højskole, der ligger tæt på Hillerød besøg af Hands Off Venezuela. Omkring 30 elever var mødt op for at høre Andreas Bülow fortælle om den bolivariske revolution og omkring hvilke perspektiver han ser for revolutionen. Foredraget blev suppleret af udvalgte klip fra den prisbelønnede dokumentar ”The Revolution will not be televised”.

Andreas fortalte derudover om sit personlige ophold i Venezuela og hvilke oplevelser og erfaringer han har haft med revolutionen. Det blev også belyst hvad den bolivariske revolution konkret har betydet for Venezuela og hvordan den har påvirket mange venezuelaneres dagligdag. Derudover forklarede Andreas hvordan revolutionen i Venezuela har påvirket mange andre latinamerikanske lande. Et andet interessant spørgsmål som der blev taget fat på, var hvilken rolle Chavez spiller for revolutionen. Er det overhovedet muligt at forstille sig revolutionen køre videre uden Chavez i spidsen?

Det var nogle af de spørgsmål Andreas stillede op og så vidt muligt forsøgte at give sit bud på i hvilke retninger den socialistiske revolution kan udvikle sig. Til slut kom Andreas ind på dannelsen af det nye forenede socialist parti PSUV, hvis formål er at samle hele den bolivariske bevægelse i et parti. Andreas understregede dog kraftigt, at dette træk ikke skulle ses som et forsøg på at indføre ét-parti system i Venezuela. Det stod fuldstændigt op til de enkelte partier om de ville tilslutte sig det forende socialist parti. Tanken om at samle partierne bag Chavez til et parti har været i gærde længe, men blev for alvor styrket, da Chavez i december måned vandt præsidentvalget med 63% af stemmerne.

Bagefter var der en livlig diskussion, hvor højskolens elever havde mulighed for at komme med spørgsmål eller kommentarer. Flere af højskolens elever virkede meget engagerede i debatten, hvor der blev stillet mange gode spørgsmål som Andreas på bedste vis forsøgte at besvare. Efter foredraget kunne man tilmelde sig Hands Off Venezuelas nyhedsbrev, hvilket flere af eleverne valgte at gøre. Alt i alt et godt og inspirerende møde, som tjente til at udbrede kendskabet til den venezuelanske revolution og svare på nogle af de fordrejninger som mainstream-medierne udbreder om Venezuela.

hovhoejskole2