Stemningsrapport fra Rådhusparken


Frederik Ohsten



4 minutter

Den 4. oktober mødtes de strejkende pædagoger, pædagogstuderende og medhjælpere igen i Rådhusparken i Århus, som de har gjort det de sidste uger. Under bannere med paroler som ”Goddag Fogh – farvelfærd” og ”Bevar dagplejen” holdt de strejkende picnic i protest mod nedskæringerne. Vi spurgte et par af de tilstedeværende om, hvordan de har oplevet de sidste uger, og hvordan de ser på bevægelsen.

Jakob Olesen fra den integrerede institution Trekløveren i Holme:

”Det er godt at se, at der har været så stor opbakning indtil nu. Jeg har været i Rådhusparken hver dag under strejken, og på min arbejdsplads har der været fuld enighed om strejken. Hvis besparelserne går igennem vil det være en helt anden hverdag, vi skal ud til, og helt sikkert vil det være til det værre.
Det er første gang, jeg er i strejke, men det har været spændende. Alle føler sig krænkede over nedskæringerne og de forhold, vi bliver budt, så det er godt, at der er så mange, der vil gøre noget. Jeg ved ikke, om vi vinder, men vi sender i hvert fald et signal. Forhåbentlig får vi en ny regering næste gang, der er valg, og de vil også skulle huske på, at det bliver træls for dem, hvis de laver besparelser.”

Kristin Lysgaard og Camilla Nyrup Madsen, studerende ved Jysk Pædagogseminarium:

Kristin: ”De sidste par uger har været hårde, frustrerende og rørende. Men det har også været bekræftende og givet sus i maven. Sammenholdet har været fantastisk, og da vi kom med vores demonstration blev vi modtaget af klapsalver. Man kan virkelig mærke, at det gør en forskel, at alle er her, og det giver gejst til at blive ved.”

Camilla: ”Hvis besparelserne kommer igennem, vil der blive flere børn pr. pædagog, og det vil jeg være ked af at arbejde under. Det har været hårdt at møde så mange pædagoger, der er kede af det, fordi fritidshjemmene skal lukkes. Jeg synes, det er en skandale at lukke fritidshjemmene. Jeg er startet på en uddannelse, jeg tror passer til mig, så nu bliver jeg mødt af en masse tvivl og usikkerhed om, hvordan faget vil være under de forhold. Måske vinder vi ikke kampen, men forhåbentlig vil protesterne hjælpe i fremtiden, så der ikke kommer flere nedskæringer.”

Jens Povlsen, vuggestuen Smørhullet:

”Forældrenes støtte har været fantastisk. Også sammenholdet mellem faggrupperne er stort. Det er nutidens revolution. Opbakningen til strejken har virkelig været enormt god. Selv om politikerne nok håbede, spørgsmålet om nedskæringer kunne holdes på lokalt plan, så er det blevet klart, at det er et landsdækkende spørgsmål, og at velfærden ikke kan sikres af de borgerlige politikere. Anders Fogh er ganske enkelt ikke troværdig længere.
De borgerlige taler kun i økonomiske termer, men det handler jo om mennesker, det her. Det handler om vores liv, og vi vil have det humane tilbage.
Jeg synes, det er sjovt, at en så ordbevidst statsminister som Anders Fogh er begyndt at bruge ord som politiske ballademagere om os. Det viser, han er presset, og at den lokale situation i Århus virkelig har sat dagsordenen helt ind i folketinget.

Jens Moss, medhjælper på den integrerede institution Kometen i Holme:

”Jeg synes, de sidste par uger har været meget spændende. Sådan noget med strejker er ellers noget, man har hørt om fra 1970’erne og den slags. Jeg er selv ret ung, men de, der har været med i mange år siger, at det er det største nogensinde.
Jeg synes, at regeringens retorik er blevet meget hård, og det viser, at det rammer dem hårdt i ansigtet, det her Det er udtryk for desperation og viser, at de er pressede. Nu hørte jeg i går, at Fogh sagde, han ville se på økonomien i kommunerne, og tidligere har han ellers bare afvist det. Det viser, hvor stort presset er.
For at undgå forringelser i fremtiden tror jeg, vi har brug for en ny regering. Strejken er et udtryk for, at folk har fået nok af årevis af nedskæringer. Det handler om ens værdighed på jobbet. For at undgå besparelser i fremtiden kræver det, at politikerne holder, hvad de lover – men de skal nok presses til det.