Kongres for de venezuelanske marxister




2 minutter

Som faste læsere af denne hjemmeside vil vide, er Venezuela et land i revolution, hvor masserne gang på gang er gået i aktion for at forsvare den revolutionære proces imod borgerskabet og imperialismens gentagne angreb. Men revolutionen er ikke fuldført, fordi alle nøglesektorerne af økonomien, bankerne, medierne, osv. fortsat er ejet af et lille mindretal kapitalister som bruger dem til at ødelægge revolutionen.

Heldigvis er der nogen som mener at revolutionen må fuldføres og aktivt kæmper for det inde i den bolivariske bevægelse. I December 2003 mødtes en række aktivister fra fagforeninger og bolivariske cirkler, i Barquisimeto, Lara i Venezuela, for at stifte CMR (Den revolutionære Marxistiske Strømning). CMR har allerede nu været involveret i en række vigtige aktiviteter. I April 2004 blev flere af dens repræsentanter inviteret til at deltage i den internationale soolidaritetsfestival, for at mindes nedkæmpelsen af kuppet i 2002. Her talte CMR’s repræsentanter til adskillige massemøder, i TV og til møder hvor præsident Hugo Chavez også talte. Sidstnævnte har også rost CMR for organisationens internationale kampagne, ”Hands Off Venezuela”, som i mere end 30 lande verden over har igangsat solidaritetskampagne med den venezuelanske revolution. CMR har også været involveret i arbejdet med at hjælpe og rådgive arbejderne på fabrikken Venepal, som har besat fabrikken og nu kræver at den bliver nationaliseret under arbejderkontrol.

I December 2004 mødtes kammeraterne fra CMR så til organisationens 2. kongres. Der var delegerede fra 8 forskellige regioner i landet, som var blevet valgt op til kongressen. Skønt marxisternes organisation i Venezuela stadig er forholdsvis lille, har den i sit første års eksistens, fået et utrolig entusiastisk svar fra interesserede arbejdere og unge i landet, og adskillige nye lokalafdelinger er blevet startet. Flere vigtige fagforeningsledere var tilstede, bl.a. kammerater fra den nye fagforening UNT.

På kongressen diskuteredes endnu engang perspektiverne for revolutionen, og en række resolutioner samt et dokument, blev enstemmigt vedtaget. Det blev også besluttet at medlemsskaren må forøges med 50% pr. 1. maj 2005. Kongressens resultater og den entusiastiske stemning iblandt de delegerede lover godt for fremtiden for CMR.