Kæmpe besparelser på de tekniske skoler


Marie Frederiksen



2 minutter

De tekniske skoler har i mange år været udsat for massive besparelser. Det har medført elendige forhold på mange af skolerne: dårlige undervisningsmaterialer, manglende sikkerhed, flere elever i klasserne osv.

Selv om den borgerlige regering i valgkampen lovede flere penge til de tekniske skoler, har de nu besluttet at gennemføre store besparelser. I finansloven blev der besluttet besparelser på 800 mio. kr. på de tekniske skoler inden 2005. Dette fik lærere og elever på Ålborg tekniske skole til at nedlægge undervisningen. Besparelserne medførte bl.a., at der skulle spares 12.000 forberedelsestimer på skolen, og det fik bægeret til at flyde over.

Yderligere besparelser

Som om dette ikke var nok, har regeringen nu besluttet at spare yderligere 1 mia. kr. på de tekniske skoler. Besparelserne skal bl.a. ske ved at sammenlægge de tekniske skoler i centre, men dette vil ikke kunne spare disse penge, og der vil i stedet ske store forringelser. Dette er ikke acceptabelt på et område, hvor der er brug for forbedringer i stedet for forringelser.

Samlede protester er vejen frem

Erhvervsskolerne elevorganisation (EEO) har besluttet at gennemføre protester på alle landets skoler. Der er planlagt undervisningsblokader på skolerne torsdag d. 23/5 kl. 8.00 til 12.00. Problemet er, at mange af eleverne på tekniske skoler er bundet af en lærekontrakt og derfor ikke må nedlægge undervisningen, da de så kan risikere at skulle betale en bod eller blive fyret. Det er første gang i lang tid, at teknisk skoleeleverne for alvor går på gaden, hvilket er en meget vigtig del af ungdommen. Eleverne burde samles i demonstrationer, så deres styrke virkelig går op for dem.

Regeringen har bebudet at nogle af de penge, der spares, bl.a. skal bruges på universiteterne. Universiteterne mangler også penge, men det er et klart forsøg fra regeringens side på at splitte eleverne op indbyrdes. Der er brug for at alle elever og studerende går sammen imod besparelser, ellers lykkes regeringens politik. Flere penge til universiteterne nu, vil blive taget fra dem igen, og en splittet kamp vil bare medføre forringelser på alle områder.

Fagbevægelsen må gå ind i kampen

Angrebet på de tekniske skoler rammer i høj grad fagbevægelsen. Det er i høj grad disse elever, der bliver medlemmer af fagforeningerne senere, og mange af fagbevægelsens medlemmers børn tager denne uddannelse. Det er på tide, at fagbevægelsen går ind i kampen for et bedre uddannelsessystem. Kun ved en samlet kamp mellem unge og fagbevægelse kan der vindes forbedringer!

Til efteråret skal finansloven for 2003 vedtages, og den vil helt sikkert indeholde forringelser på hele velfærdssystemet. Der er brug for at alle elev- og studenterorganisationer og fagbevægelsen allerede nu forbereder sig på kampen til efteråret.