Mandag eftermiddag samledes en delegation foran den venezuelanske ambassade i København, arrangeret af Hands Off Venezuela - Danmark. Anledningen var det netop overståede præsidentvalg i Venezuela. Chavez vandt valget stort med over 60 procent af stemmerne. Manifestationen var både for at vise støtte og solidaritet med den venezuelanske revolution men også for at afskrække oppositionen og imperialisterne.

Op til valget havde oppositionen med opbakning og tilskyndelse fra især USA forsøgt alskens manøvrer mod genvalget af Chavez, f.eks. havde de trykt mange tusinde T-shirts med teksten ”valgfusk”. Men over hele verden viste Hands Off Venezuela i dag, at vi ikke lader sådanne manøvrer gå upåagtet hen.
Under manifestationen kom et par repræsentanter for ambassaden ud og snakkede med delegation. De sagde, at ambassadøren gerne ville starte et samarbejde, og at vi meget gerne måtte sende en mail, som han så ville sende videre til el presidente – dvs. Chavez. Det viser, at solidaritetsarbejdet er af kæmpe betydning for alle deltagere i den bolivariske revolution både blandt de almindelige aktivister og helt til toppen.

Der er ingen tvivl om, at præsidentvalget markerer en ny fase i revolutionen, hvis truslen fra kontrarevolutionen skal afværges, må revolutionen tage afgørende skridt for at ekspropriere bankerne, jorden og de største virksomheder. Hands Off Venezuela fortsætter med at støtte ethvert af revolutionens fremskridt, og vise solidaritet med de venezuelanske masser.

Gå med i solidaritetsarbejde – gå med i Hands Off Venezuela!
For et socialistisk Venezuela i et socialistisk Latinamerika!





Tale fra manifestationen ved Venezuelas ambassade d. 4. dec
Holdt af lærlingeformanden for Metal Lyngby, Jonas Foldager

Valget
I går var der valg til præsident embedet i Venezuela. Endnu engang har den venezuelanske befolkning bekræftet deres opbakning og deltagelse i den bolivariske revolution. Der er dog ikke noget overraskende i resultatet. Alle, på begge sider af barrikaden, vidste at Chavez ville vinde med massivt flertal. Alle meningsmålinger har sagt det samme op til valget.

Alligevel går oppositionen nu ud over siger at der var uregelmæssigheder. At der var tale om valgsvindel.
Når vi står her i dag, så er det for at minde oppositionen, oligarkiet, kupmagerne fra 2002, om at der bliver holdt øje med dem. Det samme bliver der gjort i over 30 andre lande, rundt om på jorden.

Den mand de anklager for at være udemokratisk, har fået massiv flertal ved 7 folkeafstemninger af forskellig slags. To millioner mennesker deltog i demonstrationen til støtte for Chavez, umiddelbart inden valget ud af et land med 24mio indbyggere - oppositionen kunne mønstre 150.000

De der anklager Chavez for at være udemokratisk, med støtte fra massemedierne, var de samme som FORSØGTE at gennemføre et statskup. Med fuld opbakning fra massemedierne, der straks efter kuppet, proklamerede at nu var demokratiet genindført. Det er dens slags demokrati vi kan vente fra de høje herre oligarker i oppositionen.

Hvad vi forsvarer
Venezuela har en præsident der har taget lidt af overskud fra olieprod. Disse er blevet brugt til reformer for befolkningen. Men den Bolivariske revolution er langt mere end Chavez. Chavez er massernes symbol på deres kamp, som nu endnu engang er blevet valgt.
Den Bolivariske revolution er først og fremmest mennesker der har levet i ydmygende fattigdom, i slumkvartererne på bjergskråningerne omkring Caracas, som har kunnet se ned på oligarkiets luksus, og store golfbaner.
For første gang begynder disse mennesker at se sig selv som mennesker. Mennesker med værdighed. Mennesker med selvrespekt. De tager aktiv del i eget liv, i lokalsamfundet, fagforeningerne, og i politik.

Den bolivariske revolution er også mennesker, der først gennem uddannelsesprogrammet, som 60årig har lært at læse, og som nu sluger politisk litteratur, ikke bare for læsningens egen skyld, men for at kunne tage del i samfundet og verden omkring dem. For at kunne ændre verden til det bedre - Det er hvad vi forsvarer!

Den bolivariske revolution står som et fyrtårn for de undertrykte masser i Latinamerika og resten af verden. Det er derfor oligarkiet, og imperialismen, med USA i spidsen, ikke kan tolerer Chavez og de moderate reformer. Det kan de ikke, fordi den bolivariske revolution giver håb, og viser at udbytning og undertrykkelse ikke er en naturlov, men at det store flertal kan tage deres skæbne i deres egene hænder.

Fremtiden Revolutionen har nu stået på i 8 år. Det er langt tid. Hvad man hører der over fra, er at folk er glade for hvad de har fået af reformer, men at det går for langsomt. For tøvende. Hvad der er behov for nu, er at tage revolutionen et skridt videre frem. For eksempel sidder godsejerne stadig på 75 procent af al jorden.

Farerne for revolutionen Der er to farer for revolutionen. Den ydre fare kommer selvfølgelig fra oligarkiet og USA. Vi så de er parat til, ved kuppet i 2002. Og flere dage inden valghandlingerne begyndte, fandt man 40.000 T-shirts hvorpå der var trykt: "Valgsvindel".
USA pumper millioner i såkaldte menneskerettigheds organisationer. Problemet er bare at den eneste ret disse kæmper for, er forsvaret af oligarkiets ejendomsret over produktionsmidlerne. USA opererer også gennem Colombias paramilitære. De fører en såkaldt "War on Drugs". Men hvad 3000 paramilitære fra Colombia laver i området omkring Caracas, kan man kun gisne om.

Den ydre fare er alvorlig, men langt farligere er den indre. Den består af bureaukratiet som bremser arbejderne når de overtager fabrikkerne. På den måde agerer det som borgerskabets femte kolonne. De virker som et desillusionerende element, når fattige i byerne forsøger selv at forbedre deres forhold, når bønderne overtager godsejernes jord der ligger ubenyttet hen og når arbejderne selv besætter eller overtager fabrikkerne, som kapitalisterne lukker: Den femte kolonne er den mur masserne støder ind i, i statsapparatet men også i den bolivariske bevægelse. Folk som i ord støtter revolutionen, men i handling modarbejder folkets selvstændige initiativ.

Vejen frem
Indtil nu har der været mange gode reformer. Den høje oliepris har tilladt dette under markedsøkonomi. Men den endelige magt ligger stadig i oligarkiets hænder. Nemlig den økonomiske magt. Det er klart at det er en uholdbar situation.

Vi vil støtte ethvert skridt der udbygger og befæster de brede massers forhold og rettigheder. Vi støtter ethvert skridt der bringer magten tætter på dem den vedrører, tættere de 98 procent af befolkningen: De fattige i byerne, bønderne og frem for alt arbejderklassen.

Den bolivariske revolutions historie har vist, at i de afgørende øjeblikke, som ved kuppet i 2002, har masserne været den eneste kraft, der har holdt Chavez og revolutionen på magten. Og derfor er de, de eneste der kan sikre revolutionens beståen og endelige sejr. Derfor støtter vi også hver eneste fabriksbesættelse, overtagelse eller ekspropriation under arbejderkontrol. Det er alt sammen tiltag der bringer magten tættere på de undertrykte masser.

Valget var klart for de fattige, for bønderne og for arbejderklassen i Venezuela. Valget stod mellem revolution eller kontrarevolution. Ved det parlamentariske valg vandt revolutionen endnu et slag. Nu står kampen i gaderne, i landsbyerne og på fabrikkerne. Som for de brede masser i Venezuela står valget også fuldstændigt klart for os i dag: valget står mellem socialisme eller barbari

HandsOffVenezuela, Danmark står 100 procent på de undertrykte massers side, i revolutionen mod oligarkiet og Imperialismen. Ikke som ukritiske nikkedukker, men aktive deltager. På samme måde som en god ven ikke bare er en rygklapper, men tager sine venners problemer alvorligt og siger sin ærlige mening.

I den internationale HandsOffVenezuela solidaritetskampgane vil vi gøre vores til at sprede viden om den bolivariske revolution. Vi vil gøre det gennem diskussioner, foredrag, aktioner og selvfølgelig vores hjemmeside.

Vi opfordre alle, til at følge begivenhederne i Venezuela og resten af Latinamerika nøje. Og være parat til at handle, for at lægge pres på oligarkiet og imperialisterne.

Revolutionen er desværre ikke blevet vundet gennem valget, tværtimod. Det er nu kampen skal stå. Efter jul starter solidaritetskampagnen for alvor op i Danmark. Vi opfordrer alle til at skrive deres navn og e-mail på listen og gå med i den internationale Hands Off Venezuela kampagne.

Længe leve den bolivariske revolution!
Længe leve verdensrevolutionen!
Længe leve den internationale solidaritet!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.